25 studenata iz RS nalazi se u inozemstvu

Vijesti 20. mar 202013:04 > 13:09
N1

Republički štab za vanredne situacije neće ostaviti neobezbjeđene studente iz Republike Srpske u inozemstvu, rekao je danas Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a.

Nakon sjednice štaba on je rekao da prema podacima javnih univerziteta u RS-u u inozemstvu se nalazi 25 studenata, i to u Španiji, Rusiji i Poljskoj, a tokom dana očekuju se podaci drugih obrazovnih ustanova.

Rajčević je rekao da će predstavnici ministarstva stupiti u kontakt sa studentima u inozemstvu kako bi se upoznali sa njihovom situacijom, i na osnovu toga pružiti neophodnu pomoć, bilo da su u pitanju finansije ili produženje smještaja. S obzirom na situaciju, zatvaranje granica i aerodroma, trenutno se odustalo od transporta studenata iz inozemstva ali se ta mogućnost ne isključuje.

Rekao je i da je posalo instrukciju visokoškolskim ustanovama da organizuju online nastavne procese, navodeći da prema zakonu ispiti se ne mogu održati na daljinu. S obizirom da se bliži aprilski ispitni rok, a nastava je obustavljena do 30. marta biće razmotreno kako će se riješti pitanje ispita u slučaju produeženja zabrane održavanje nastave.

Sonja Davidović, ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske, rekla je da svi građani koji su zainteresovani da pomognu onima kojima je potrebna pomoć treba da se u skladu sa javnim pozivom za volontere jave Republikčkoj upravi civilne zaštite.

S obzirom na povećan broj građana na mjestima za rekreativne aktivnosti ona je apelovala na građane da prilikom rekreativnih aktivnosti drže rastojanje, nose maske i pridržavaju se svih smjernica Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite radi sprečavanja širenja korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad