Obustavlja se javni prevoz u Sarajevu, saobraćaće jedino taksi

Vijesti 20. mar 202017:32 > 19:03
N1

U ponoć se obustavlja sav javni gradski saobraćaj u Sarajevu, na osnovu odluke Federalnog štaba civilne zaštite. Istom odlukom, saobraćaće jedino taksi prevoz, uz stroge mjere prevencije - vozači moraju imati zaštitne maske i rukavice, te dezinfikovati vozilo nakon svake vožnje.

Zaštitna maska i rukavice. Bez toga, sarajevski taksisti više ne mogu raditi. Poslije svake vožnje, obavezna je dezinfekcija vozila.

”Vjerujte da je sve to bilo na jednom zavidnom nivou. Od pranja auta, dezinfekcije, generalno higijene. Za razliku od nekih drugih radnih mjesta koja su fleksibilna, vi možete negdje izlaziti, napraviti pauzu, izaći van kancelarije, ovo je neko radno mjesto koje je fiksno. Veliki dio dana vozači provode u vozilu tako da je njima u interesu da je sve čisto i dezinfikovano nego putnicima”, kazao je Jasmin Zajko, direktor taksi kompanije.

Gradski prevoz, u skladu sa prethodnim mjerama, odvijao se u smanjenom obimu. No, prevoznici će poštovati odluku kriznog štaba.

“Na osnovu naredbe Federalnog štaba civilne zaštite obustavlja se javni gradski prevoz na svim vidovima saobraćaja od subote, 21. marta i trajaće do 31. marta 2020. godine”, saopćeno je iz KJKP GRAS.

Mišljenja građana su podijeljena:

“Mislim da je to sve dobro. Još bih ja to stegla, da niko ne izlazi ko ne mora.”
“Lični automobil, suprug, opcija. Nema druge. Ali treba suzbiti, zaista se treba prodržavati pravila. Ja sam upravo s posla. Ne bih izašla da nisam morala.”
Biće nezgodno za neke ljude koji moraju da rade, ali opet, ja bih i za njih obezbijedio neki prevoz, barem u smanjenom obimu.”
“Ništa ne mislim, prihvatam stvari kako stoje. Šta ću?!”
“To jeste u redu, ali nije u redu. Ipak treba neki prevoz, da se možemo prebacivati.”

Odluka o obustavi javnog gradskog saobraćaja na snazi će biti od ponoći. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad