Sarajlija koji radi kao medicinar u Italiji: Ovo nije običan virus, ovo ubija!

Vijesti 20. mar 202017:52 > 17:56
N1

Željko Stojković je Sarajlija koji radi kao instrumentar u Brescii, Lombardija Italija, a za N1 je govorio o borbi Italije sa korona virusom.

“Situacija je grozna, nema razlike od jučer i prekjučer. Žrtve se broje na stotine, bolnice su pretrpane, ostali smo samo sa par sala koje ćemo pretvoriti u intenzivnu njegu. Morat ćžemo zatvoriti operativni tok i pretvoriti u pružanje pomoći oboljelim”, kazao je Stojković.

Ističe da svijet još ne shvata o čemu se radi.

“Situacija je kritična, danas smo imali jednu intervenciju i dok sam izašao još cijelo odjeljenje je bilo pretvoreno u odjeljenje za Covid 19, radnice čiste 24 sata, dramatično je.

MI zdravstveni radnici smo zagovarali da se vojska pošalje na ulice, jučer sam vidio četiri osobe kako džogiraju i došlo mi je da se izderem na njih. Svijet još ne shvata o čemu se radi, ovo nije običan virus, ovo je nešto specijalno i ubija. Danas je bio sprovod gospođi koju znam koja je imala 49 godina i bila je kasirka, bila je na prvoj liniji i nije zaštićena. To da stariji oboljevaju nije istina, granica se spušta”.

Upozorio je građane BiH da moraju ostati u kućama.

“Ljudi moraju ostati u kućama, nikakva okupljanja, nikakiva džogiranja, ostanite u kućama.

Ovdje osobe od 80 godina su u rangu naših od 60, drugačija je to starost. Dolaze sa temperaturom i virus im od pluća pravi spužvu. Najčešće ni respirator ne može pomoći, jer od tih pluća ne ostaje ništa. Svi ko izlazi vani mora nositi maske”.

Kako su Italijani bili neozbiljni?

“Italijani su kao mi, druženja, zabave, kada se susretnete s nekim morate se izgrliti i izljubiti. Niko to nije shvaćao ozbiljno, mislili su da je daleko, i polako je došlo. Niko nije shvatio ozbiljno, a ovo je veoma ozbiljno. Ovo nije obična gripa”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad