FUCZ: Zabrana kretanja od 18 do pet sati trajat će do daljnjeg

Vijesti 22. mar 202012:01 > 12:04
N1

Naredba Federalnog štaba Civilne zaštite o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federaciji Bosne i Hercegovine u vremenu od 18 do pet sati stupa na snagu danas i trajat će do daljnjeg.

Iz te naredbe izuzeti su svi zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusom kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama.

Naredbi je prethodila preporuka federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare za uvođenjem zabrane kretanja, na zahtjev premijera Federacije BiH Fadila Novalića, koja je poslana zamjenici premijera, ministrici finansija i zapovjednici Štaba Jelki Milićević, kao i direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i načelniku Štaba Fahrudinu Solaku.

U preporuci je navedeno da je nakon detaljne procjene sveukupne sigurnosne situacije na teritoriji FBiH, posebno imajući u vidu povećanje broja zaraženih koronavirusom (COVID-19), kao i učestalo kretanje migranata u večernjim i noćnim satima, a zbog zaštite i najboljeg interesa građana, predloženo uvođenje zabrane kretanja.

Također, na snazi je zabrana kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina na području Federacije BiH, a apelirano je i na vozače da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo uputio je apel građanima da se pridržavaju svih preporučenih mjere zaštite i da obavezno poštuju mjeru samoizolacije.

Donesene su mjere i aktivnosti na planskom provođenju čišćenja, pranja i dezinfekcije ulica, trgova, trotoara, javnih stepeništa, parkinga i drugih javnih prostora, a Služba za veterinarske poslove angažirana je na dezinfekciji Željezničke stanice i terminala na Ilidži i u 19 objekata u kojima su smješteni punktovi javnih kuhinja u Kantonu Sarajevo.

U Zapadnohercegovačkom kantonu evidentirano je osam dojava građana za osobe koje se ne pridržavaju mjera samoizolacije, dok se i u tom kantonu provodi dezinfekcija ulica i javnih površina.

Kada je u pitanju Mostar jučer je održana telefonska sjednica na kojoj je usvojena dopuna zapovijedi u kojoj se nalaže izbjegavanje bliskog kontakta od najmanje dva metra u zatvorenom i jedan metar na otvorenom prostoru, a zapovijeda se odgoda svih javnih događanja i svih oblika okupljanja više od 10 osoba.

U protekla 24 sata u Prozor Rami izvršena je provjera 16 osoba kojima su izdate zdravstvene mjere samoizolacije, te je utvrđeno da se sve osobe pridržavaju zadatih uputa.

Na području općine u protekla 24 sata prijavljeno je 26 osoba koje su stigle iz inostranstva i drugih općina iz BiH te će im tokom dana biti izrečena zaštitna zdravstvena mjera samoizolacije. Ukupan broj evidentiranih pristiglih osoba iz inostranstva na području te općine je 185.

Iz Doma zdravlja Neum potvrđeno je da nema izrečenih novih mjera o samoizolaciji, a svi kojima je izrečena ta mjera uredno se javljaju liječnicima.

Na području Posavskog kantona testirane su tri osobe od kojih je jedna pozitivna na virus (COVID-19), dok je 334 osoba stavljeno u samoizolaciju.

U Tuzlanskom kantonu do jučer je u izolaciji bilo 4.300 osoba, dok na području Bosansko-podrinjskog kantona nema novoregistriranih oboljelih od virusa Covid-19, a iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10 potvrđeno je da nemaju ni jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Unsko-sanskog kantona četiri su slučaja zaraze virusom Covid-19, a jedna osoba je preminula, stoji u današnjem zbirnom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite koji objedinjuje izvještaje iz kantonalnih operativnih centara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad