UŽIVO: Broj zaraženih 132, stigla pomoć iz Turske, SAD-a i EU

Vijesti 23. mar 202007:14 > 22:54
Reuters/Susana Vera

U Bosni i Hercegovini su do sada potvrđena 132 slučaja zaraze korona virusom. Posljednji slučajevi registrovani su u Bihaću, Visokom, Mostaru i Brezi.

Federalni štab Civilne zaštite (FŠCZ) donio je naredbu o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u vremenu od 18:00 do 05:00 sati. Ranije je ovakvu odluku uveo i entitet Republika Srpska, gdje je kretanje zabranjeno od 20:00 sati. Ove naredbe na snazi su do daljnjeg.

22:53 Više od 360.000 zaraženih korona virusom u ponedjeljak je registrirano u svijetu, pokazuju podaci agencije AFP od 20.00 sati, a Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorava da bi zbog te bolesti recesija u svijetu mogla biti gora od one za finansijske krize.

22:41 Ministar unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska Dragan Lukač rekao je da je jedna od mjera u borbi protiv virusa korona obavezno nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima, ali da ih moraju nositi i oni koji rade i u dodiru su sa drugim ljudima.

N1

22:31 Istok Francuska i dalje je teško pogođen korona virusom, dvadeset stanara staračkog doma u Vožu umrlo je, kao i četiri zaražena ljekara u tom regionu, saznalo se u ponedjeljak.

23:15 Pogledajte Dnevnik u 19.

22:05 Na prostoru Srednjobosankog kantona više od 1.500 stanovnika je u izolaciji, a u Kantonu je do sada jedna osoba zaražena Covid 19 i to stanovnik Novoga Travnika koji je bio na proslavi u Konjicu.

21:54 Britanski premijer Boris Johnson objavio je da je proglasio stanje nacionalne hitnosti odnosno nacionalni karanten koji će trajati najmanje tri naredne sedmice. Ovime se Velika Britanija pridružila brojnim evropskim zemljama koje su se odlučile na sličan korak.

BEN STANSALL / AFP / ilustracija

21:40 Prve osobe koje su iz inostranstva ušle u Bosnu i Hercegovinu upućene su večeras u karantin u Gradišci, u kojem će biti smještene narednih 14 dana.

21:33 Dubioza kolektiv od danas svakoga ponedjeljka u 20.30 sati svirat će u live YouTube prijenosu kako bi ljudima u samoizolaciji bar malo olakšali dane.

21:24 Zbog pandemije virusa mnoge firme su uradile reorganizaciju radne snage, a neke potpuno obustavile rad. Mnogi su napravili smjene, a neke su i radnike poslale da rade od kuće. Jedini koji rade u punom kapacitetu i punom parom su rudari. Svaki dan redovno u smjenama silaze u jame nadajući se da virus neće ući u kolektiv. Isto tako, očekuju da država ih više zaštiti.

21:17 Radončić: Dovedeni smo u situaciju kad nam ni novac ne pomaže.

21:10  Prijevoznici imaju velikih problema da dostave i dovezu robu iz EU, zbog čega može doći do gašenja preduzeća u BiH, ali i nestanka namirnica. Traži se rješenje sa susjedima. Sa druge strane, u BiH i dalje ulaze bh. državljani koji trebaju u 14-dnevni karantin. No od danas su spremni i šatori u kojima će provesti to vrijeme.

N1

21:05 U Bosni i Hercegovini potvrđen je još jedan slučaj korona virusa, a sa Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu za N1 je potvrđeno da je zaražena osoba iz Breze.

20:56 Kina je danas najveća svjetska humanitarna sila. Država u kojoj je korona virus nastao, i koja se prva izborila sa epidemijom, pomoć u vidu ljekarskih timova, testova i medicinske opreme šalje na sve krajeve zemaljske kugle. Pojedini analitičari u tome su prepoznale diplomatsku ofanzivu u doba krize.

20:43 Međunarodni aerodrom Sarajevo treba odmah zatvoriti za putnike jer se dešavaju zloupotrebe od osoba i aviokompanija iz pojedinih zemalja, ocijenio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

20:35 Nije strogoća šta radi država. Kako drugačije da urade da ne bi bilo mrtvih? Vidjeli ste šta se dešava u Italiji. Naša država to pukušava spriječiti da se ne širi, kazao je u emisiji “Izvan okvira” kardiovaskularni hirurg, dr. Emir Solaković.

Reuters

20:20 Turski fudbalski stručnjak i trener Galatasaraya Fatih Terim zaražen je korona virusom.

20:15 U Francuskoj je broj umrlih od posljedica zaraze novim tipom korona virusa povećan na 860.

20:10 Kardiovaskularni hirurg i vlasnik bolnice u Sarajevu koja je ponudila na raspolaganje institucijama svoje medicinske i prostorne kapacitete, dr. Emir Solaković, govorio je večeras u emisiji Izvan okvira o korona virusu, javnom zdravlju, preventivnom djelovanju i odnosu prema sistemu.

20:05 Insititut za javno zdravlje Crne Gore objavio je večeras da u toj zemlji sada ima 27 zaraženih osoba.

19:59 Zbog pandemije korona virusa Europska nogometna federacija (UEFA) odgodila je finala Lige prvaka i Europske lige, te finale Lige prvaka za nogometašice koja su trebala biti odigrana u svibnju, a odluka o novim terminima nije donesena.

19:44 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će za suzbijanje epidemije korona virusa biti dovoljno da građani 21 ili 28 dana sjede kod kuće, ali i upozorio da u slučaju da stanovništvo ne bude disciplinovano, “nikada neće biti kraj”.

INA FASSBENDER / AFP

19:40 U Španjolskoj se korona virusom zarazilo oko 4.000 zdravstvenih radnika, te je gotovo svaki deveti oboljeli član medicinskog osoblja, izvijestila je u ponedjeljak španjolska zdravstvena služba.

19:33 Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca izjavio je da ta zemlja počinje serijsku proizvodnju respiratora potrebnih za liječenje osoba zaraženih korona virusom.

19:27 U Italiji je od posljedica zaraze korona virusom u protekla 24 sata umrla još 601 osoba, čime je bilans umrlih porastao na 6.077.

19:01 Pandemija korona virusa se ubrzava međutim njena putanja može biti modifikovana, ocijenio je danas šef Svjetske zdravstvene organizacije pozivajući zemlje da krenu u “napad” testiranjem svih slučajeva i stavljanjem u karantin njihovih bliskih kontakata.

Tanjug/Predsedništvo Srbije

18:50 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom popodneva umrla 60-godišnja žena koja je bila zaražena korona virusom, što je kako je naveo treća žrtva te bolesti u Srbiji.

18:40 Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, za N1 je govorio o provođenju mjera zaštite od korona virusa u Kantonu Sarajevo.

Jusko je kazao da je nakon što je jučer uveden policijski čas u Federaciji BiH od 18 do 5 sati, obišao je sinoć u 21 i jutros u 3 područje kantona da se uvjeri kako se poštuju mjere.

18:34 JU Dom zdravlja KS je prema naredbi štaba Civilne zaštite FBiH formirala psihološko savjetovalište sa otvorenim telefonskim linijama koje su aktivne tokom 24 sata.

18:30 Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović odreći će se dvije trećine svoje neto plaće koje će se tokom trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom korona virusa uplaćivati u dobrotvorne svrhe.

Anadolija

18:22 Mirela Badurina, psihotarapeutkinja, u razgovoru za N1 je kazala da su svi osjećaji i reakcije na pandemiju korona virusa u svijetu potpuno normalne na ove okolnosti.

18:17 Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas da može doći do zatvaranja kantona, gradova ili naselja ukoliko dođe do naglog porasta oboljenih od korona virusa COVID-19 te da će o tome raspravljati u narednim danima.

18:00 “Dok se radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS-u iz petnih žila trude da što kvalitetnije realiziraju online sistem nastave i svakodnevno ulažu maksimalne napore da učenici ne budu prepušteni sami sebi, pokazujući svoje opredjeljenje i odlučnost da solidarno daju svoj veliki doprinos za prevladavanje ove ozbiljne epidemijske krize koja je zadesila i građane u KS-u, premijer FBiH, Fadil Novalić, najavljuje smanjenje plata za 10 posto”.

Kazao je ovo u saopćenju za javnost Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

N1

17:55 Sjećate li se gdje je svijet stao prije pojave koronavirusa? Sjajnu priču naše Ivane Dragičević možete pročitati OVDJE.

17:44 Novi slučaj zaraze korona virusom potvrđen je danas u poslijepodnevnim satima, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

17:35 Prvi dan zabrane kretnja u Federaciji Bosne i Hercegovine je protekao veoma dobro. Sinoć su samo tri građana prekršila mjere, a imamo 60 građana koji su prekršili samoizolaciju, kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

17:24 Njemačka kancelarka Angela Merkel negativno je testirana na novi korona virus, saopštio je danas njen portparol Stefan Zajbert.

Reuters/Fabrizio Bensch

17:13 Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova (NIJZ) objavio je danas da su otkrivena dva nova slučaja korona virusa, čime je broj zaraženih povećan na 35 slučaja.

17:07 Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, potpisao je danas izjavu kojom traži da mu se odbijaju dvije trećine neto plaće u Parlamentu BiH i uplaćuju u dobrotvorne svrhe.

16:52 Dvadesetčetverogodišnji konobar iz Visokog, sedmi je registrirani slučaj zaraze korona virusom u Zeničko-dobojskom kantonu, potvrdio je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić.

16:44 Do ponedjeljka popodne broj oporavljenih od koronavirusa COVID-19 iznosio je 100.616 osoba, što znači da se broj oporavljenih povećao za više od 11 hiljada u zadnja tri dana.

VALERIE MACON / AFP / ilustracija

16:40 Poznati holivudski glumac Tom Hanks i njegova supruga Rita Wilson, koji su prije dvije sedmice na društvenim mrežama upoznali javnost da su zaraženi korona virusom, potvrdili su kako se danas osjećaju puno bolje.

16:30 Vlada Brčko distrikta BiH izmijenila je odluku donesenu 15. ožujka koja se odnosi na obvezu ispunjavanja sanitarnog upitnika na graničnom prijelazu u Brčko distriktu BiH i izdavanje rješenja o izolaciji.

16:23 Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da je u svim njenim hramovima služena liturgija pri čemu su poštovane sve instrukcije predviđene za zaštitu od korona virusa – u hramu ne više od pet osoba, vjernici ispred i oko hrama sa propisanom udaljenošću jednog od drugog i drugo.

16:15 Covid-19 se prestao širiti u Kini, ali sada se brzo širi svijetom. Rasprostranjen je u gotovo 175 zemalja širom svijeta. Kako je Kina tako brzo prevazišla krizu s koronavirusom, saznajte OVDJE.

16:14 Jedan službenik Evropskog parlamenta starosti oko 40 godina prva je žrtva korona virusa u okviru evropskih institucija u Briselu, saznaje se iz više izvora.

N1

16:03 Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da od discipline svih stanovnika ovog entiteta zavisi da li će se iz ovog ogromnog problema kao što je epidemija virusa korona izaći sa manjim ili većim gubicima i oštećenjima.

15:58 Treća žrtva korona virusa u Sloveniji, koji je umro u ponedjeljak, poznati je novinar Marjan Jerman, umirovljeni djelatnik Radiotelevizije Slovenija, a u karijeri je djelovao i kao ratni reporter javljajući se, među ostalim, iz Vukovara uoči njegova pada.

15:48 Pozitivnih na korona virus ima tačno onoliko koliko smo i objavili, izjavila je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović.

“Nema potrebe da se šire laži i dezinformacije. To veoma uznemirava građane i izaziva paniku za kojom sada nema potrebe. Trebalo bi da krivično odgovaraju svi koji unose paniku pišući laži na svojim Facebooku profilima. Neću kriti informacije od javnosti jer nemam razloga. Svi će biti tačno i na vrijeme obaviješteni”, poručila je ona u intervjuu za portal Depo.ba.

N1

15:43 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da će Srbija pomoći Republici Srpskoj, ali i Federaciji BiH /FBiH/, odnosno cijeloj državi i u hrani i u medicinskoj opremi i sa čime može u borbe protiv virusa korona.

15:32 U Bosni i Hercegovini potvrđena su nova dva slučaja zaraze koronavirusom. Broj zaraženih na teritoriji cijele države se popeo na 130. DETALJNIJE. 

15:15 Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo osiguralo je još pet novih vanrednih linija Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS i četiri nove linije firme Centrotrans za prevoz uposlenike zdravstva i sigurnosti u tom kantonu.

Više na OVOM linku.

14:55 Facebook smanjuje kvalitet videa u Evropi da bi smanjio zagušenje mreže

14:45 Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, prije prvog dnevnom obraćanja građanima nije imao sreće sa stavljanjem zaštitne hirurške maske koja pokriva usta i nos.

Pogledajte VIDEO.

Tanjug/Predsjedništvo Srbije

14:35 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se danas u Beogradu sastao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, poručio je da će Srbija pružiti pomoć RS, ali i BiH u cjelini.

Detaljnije na OVOM linku. 

14:22 Bihaćki portal USKinfo odlučio je pomoći građanima Bihaća i Unsko-sanskog Kantona kroz akciju izrade zaštitnih maski, dostave hrane na kućnu adresu onima koji nisu u mogućnosti naspustiti stan.

14:17 – Mađarska je jedna od evropskih zemalja koje su proglasile vanredno stanje zbog širenja koronavirusa, a sada bi mogla ući u novu fazu borbe protiv zaraze.

Prema pisanju tamošnjih medija, mađarski parlament bi tokom ove sedmice trebao razmatrati zakon koji bi dozvolio premijeru Viktoru Orbanu da upravlja zemljom uz pomoć dekreta. Istovremeno ovaj zakon bi produžio trajanje vanrednog stanja, ali bi i propisao zakonske kazne za one koji budu širili lažne vijesti o koronavirusu. Orbanova Vlada pravda donošenje ovog zakona kao neophodno kako bi se izborila s neviđenim izazovaima koje je izazvala pandemija koronavirusa, međutim kritičari se ne slažu s ovim objašnjenjem.

14:10 – Komora magistara farmacije entiteta Federacije Bosne i Hercegovine obratila se dopisom nadležnim državnim, federalnim i kantonalnim institucijama u vezi sa ulogom magistara farmacije u kriznim situacijama, a učinjeno je to u ime 2.935 magistara farmacije i više od 40.000 farmaceuta Asocijacije farmaceutskih komora jugoistočne Evrope.

“U posljednjih nekoliko dana svjedočimo da se moje kolege magistri i magistrice farmacije, po ko zna koji put u medijima Bosne i Hercegovine predstavljaju kao takozvana farmaceutska mafija i to bez ikakvih relevantnih dokaza i provjerenih informacija. Opće je poznato da su farmaceuti najdostupniji zdravstveni radnici, što se pokazuje i u ovim teškim trenucima krize i vanrednog stanja, kada smo na prvoj liniji odbrane protiv korona virusa”, navodi se u dopisu koji potpisuje prim. mr. Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Ambasada SAD

14:08 – Amerika poslala pomoć BiH, avion s medicinskom opremom sletio u Sarajevo.

13:54 – Premijer Federacije BiH Fadil Novalić odgovorio je predsjedniku sindikata državnih službenika Samiru Kurtoviću, u vezi sa mjerom smanjenja plata u javnom sektoru.

– Naravno da smatram da svima treba smanjiti plate. Ako treba početi od najviših zvaničnika, nemam problem s time. Neke odluke treba donijeti Parlament, neke Vlada. Plate treba smanjiti – počev od mene. Ako obična porodica može živjeti sa prosječnom platom, zašto ne bismo mi mogli podnijeti radikalne rezove.Također, mislim da treba početi i od gospodina Kurtovića koji kao predsjednik sindikata ima platu u visini ministra. Njegova osnovna plata je 2.858 KM + minuli rad + topli obrok, prevoz, itd. Dakle, Kurtović treba da bude među prvima, kojima treba smanjiti plate – ističe Novalić.

13:54 – Inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove u protekloj sedmici izdali su 11.847 rješenja o izolaciji licima koja su ušla u BiH preko graničnih prelaza na području Republike Srpske, a najveći broj putnika ušao je preko prelaza Gradiška, Brod, Rača, Karakaj, Donja Gradina, Vardište, Klobuk i Šepak.

13:47 – Štab za zaštitu i spašavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica danas je donio nove naredbe s ciljem prevencije širenja koronavirusa, a riječ je o zabrani kretanja za osobe starije od 65 godina.

Načelnik Mladen Grujičić kazao je da na području opštine Srebrenica nema zaraženih koronavirusom.

13:48 – Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice BiH održalo je 23. marta 2020. godine hitnu video sjednicu na kojoj su glavne teme bile stanje i mjere protiv pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini kao i razorni potresi u Gradu Zagrebu.

Najavili su stalno zasjedanje tokom trajanja epidemije, te saopćili današnje zaključke. Čitajte OVDJE.

13:36 – Dom učenika u Bijeljini bit će pretvoren u karantin sa 140 mjesta, najavio je danas gradonačelnik Mićo Mićić.

Direktor Doma zdravlja Duško Milovanović rekao je novinarima da će u ovaj karantin biti smještane osobe koje ne poštuju izrečene mjere kućne izolacije.

13:33 – “U epidemiji kada se zahukta jedina prava mjera liječenja je mjera zabrane kretanja. Ja sam suglasan tim radnjama, a problem je kod nas ono pto sam govorio i prije; neće nam to puno vrijediti ukoliko se ne uvedu restrikcije na granicama, poručio je danas prilikom obraćanja Kriznog stožera HNK ljekar Jurica Arapović.

13:25 – Geneva Wood (90) iz Settlea pobijedila je koronavirus te postala simbol nade za tisuće zaraženih Amerikanaca, osobito onih starijih, ali i za milijune svih onih koji se plaše zaraze, pišu američki mediji.

Geneva se virusom zarazila sredinom veljače, poput brojnih stanara Centra za starije osobe u Seattleu. OVDJE pročitajte ostale detalje.

13:31 – Načelnik Kantonalnog štaba civilne zaštite HNK Eugen Ćubela kazao je kako su u proteklom periodu primili više od 3.200 poziva od kojih se većina odnosi na prijavljivanje osoba koje krše naredbu o samoizolaciju.

13:11 – Krizni stožer HNK danas je saopćio da uvodi dvije nove mjere zabrane povodom borbe protiv širenja epidemije korona virusa.

“Stožer je izdao dvije nove zapovijedi i tri dopune postojećih:

Nova zapovijed je svim zdravstvenim ustanovama na području HNK da objave teleofnske brojeve koji će biti 24 sata dostupna. Rukovodstvu bolnice Konjic zapovijed da osiguraju uvjete liječenja lakše i srednje oboljelih bolesnika”.

O dopunama postojećih zapovijedi rečeno je da su usvojene tri nove. Na OVOM LINKU pročitajte sve detalje.

13:03 – Najmanje 19 uposlenika iranske nacionalne televizije zaraženo je korona virusom.

Direktor Iranske novinske agencije (Iribnews) Mehrdad Seyyid Mehdi napisao je na Twitteru kako su pojedine njegove kolege pozitivne na korona virus. Detalji na OVOM LINKU.

13:00 – Opštinski Štab za vanredne situacije u Višegradu je na današnjem sastanku donio odluku da će početi objavljivati imena neodgovornih pojedinaca koji se ne pridržavaju naredbe o izolaciji.

Na Štabu je istaknuto da će svakodnevno razmatrati odluku i da će, ukoliko dođe do nepoštovanja, objaviti imena tih lica.

Iz opštinskog Štaba se nadaju da neće biti takvih kako ubuduće ne bi objavljivali njihova imena i izložili ih neprijatnoj situaciji, te stoga apeluju da, u interesu sebe i sugrađana, poštuju naredbe Štaba i nadležnih službi. 

12:58 – Iako je posljednjih dana najavljivano, šampionat Formule 1 neće početi trkom za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Trka na ulicama Bakua, koja se trebala voziti 7. juna i zvanično je danas odgođena do daljnjeg radi pandemije korona virusa.

12:52 – Pacijentica iz Goražda kod koje je potvrđen koronavirus smještena je u izolatorij Kantonalne bolnice Goražde.

Direktorica ove zdravstvene ustanove prim.dr Nermina Kamenica podsjeća da je riječ o majci osobe kod koje je prethodno potvrđen korona virus te da su oni bili u zajedničkom domaćinstvu. Detalji OVDJE.

12:49 – WHO upozorava na prevare tokom pandemije korona virusa.

12:41 – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić posjetio je danas lokaciju starog Carinskog terminala u Gradišci gdje bi danas popodne trebalo da bude u funkciji šatorski karantin za lica koja ulaze u BiH ili prekrše mjere izolacije.

12:37 – Visoki predstavnik međunarodne zajednice uBosni i Hercegovini u potpunosti podržava koordinirane mjere koje su poduzele vlasti na različitim nivoima u BiH kako bi se suprotstavile pandemiji koronavirusa.

“Ovi teški dani su pokazali da politički i institucionalni lideri mogu efikasno raditi zajedno za isti cilj”, navodi se u saopćenju visokog predstavnika u BiH. Vijest donosimo OVDJE.

12:27 – Premijer Fadil Novalić rekao je danas kako teret krize moraju podnijeti svi te da su zbog toga pokrenuli razgovore sa sindikatima kako bi se smanjile plate u javnom sektoru. O izuzećima, odnosno onim sektorima kojima plata neće biti smanjena, donijet će odluku naknadno.

12:25 – Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić danas se obratio medijima i kazao trenutno stanje sa zaraženim u FBiH korona virusom. “Mogu vas izvijestiti da je do sada testirano 342 pacijenta, pozitivno ukupno 36. Od toga jutrošnji podatak, plus jedan pacijent pozitivan je osoba iz Goražda, radi se o majci već prethodno pozitivnog pacijenta a slučaj je vezan za dešavanja u Konjicu”, kazao je danas u obraćanju medijima Mandić.

“Ministarstvo zdravstva je poduzelo aktivnosti već u januaru kad smo stavili pod nadzor radnike kineske firme sa koridora Vc, zatim autobus iz Wuhana. Izdavali smo preporuke i naredbe sve dok nije proglašena pandemija”, kazao je Mandić.

12:11 – Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić u razgovoru za Fenu istakao je da su Oružane snage BiH kao i cijelo Ministarstvo odbrane BiH do sada ispunili sve zadatke i očekivanja koja su tražena nakon proglašenja stanja prirodne nesreće u BiH.

“Zajedno sa svim kolegama i zapovjedništvom Oružanih snaga BiH vrlo ozbiljno smo pristupili cijeloj ovoj situaciji i napravili plan provedbe zadataka kako bismo smanjili i izbjegli mogućnost da korona virus uđe među pripadnike Oružanih snaga, a sve s ciljem da budemo spremni odgovoriti i pomoći civilnim strukturama u suzbijanju širenja ovog virusa”, istakao je Krešić.

12:09 – U Iranu je u posljednja 24 sata preminulo 127 ljudi od posljedica zaraze korona virusom, čime se ukupan broj umrlih popeo na 1.812, objavili su u ponedjeljak iz Ministarstva zdravstva te zemlje.

12:00 – Skupština Kantona Sarajevo ukinula je danas odluku o moratoriju na zapošljavanje u javnom sektoru KS zbog novonastale situacije.

Premijer Mario Nenadić rekao je kako su naišli na probleme u određenim sektorima zbog ove odluke, a bitni su za borbu protiv korona virusa. Kazao je kako se ovaj moratorij najviše odrazio na Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove kojoj nedostaje inspektora. Vijest čitajte na OVOM LINKU.

11:38 – Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo gostovala je u Novom danu gdje je između ostalog odgovarala na pitanja čitatelja i gledatelja u rubrici “Pitajte stručnjake na N1”.

O ibuprofenu je dosad u javnosti u kontekstu korona virusa bilo brojnih informacija, od kojih su mnoge kontradiktorne, no Ana Soldo kaže da ne postoji nijedan znanstveni dokaz koji povezuje korištenje ibuprofena s pogoršanjem bolesti. Poručila je pacijentima kojima je taj lijek propisan da slobodno nastave koristiti terapiju osim ako nadležni liječnik ne odluči drugačije.

11:33 – Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine osuđuje naredbu Štaba civilne zaštite Kantona 10 kojom su objavljena imena osoba u kućnoj izolaciji u ovom kantonu, te pozivamo sve nadležne da odustanu od dalje primjene ovakvih mjera, saopćeno je iz Incijative.

Iz Incijative upozoravaju javnost i nadležne štabove civilne zašitite u BiH da bi objavljivanje imena osoba kojima je određena mjera izolacije moglo izazvati etiketiranje, stigmatiziranje i eventualni poziv na linč, kako onih koji se te mjere ne pridržavaju, tako i onih koji je se pridržavaju. Vijest čitajte OVDJE.

11:28 – Nakon što su po nalogu načelnika Općine Centar Sarajevo Nedžada Ajnadžića iz budžeta Općine Centar izdvojena sredstva i nabavljeni paketi sa sredstvom za dezinfekciju, po dva para zaštitnih maski i rukavica, te sapun i šampon, aktivisti Udruženja maloljetnih boraca Općine Centar svakodnevno obilaze teren i na kućnu adresu dostavljaju higijenske pakete za penzionere koji se nalaze na evidenciji projekta „Hljeb i mlijeko“, a koji su ujedno i najugroženija kategorija.

Osim podjele higijenskih paketa, aktivisti Udruženja pružaju pomoć rizičnim grupama stanovništva sa nabavkom namirnica, lijekova ili sa nekim drugim neophodnim potrebama.

11:12 – Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji objavljenog juče u popodnevnim časovima u entitetu RS nema novih registrovanih osoba kod kojih je utvrđen korona virus.

“Trenutno su u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 14.822 osobe. Iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 519 osoba”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

11:08 – Nakon reakcije Ministarstva sigurnosti BiH na odluku Kantona 10, od 22. marta, kojom su zabranili kretanje državljanima Bosne i Hercegovine u tom kantonu, a što je suprotno Ustavu BiH, i najave bh. ministra sigurnosti Fahrudina Radončića da će podnijeti krivičnu prijavu protiv komandanta štaba Ivana Jozića, jutros je zaprimljen akt Kantonalnog štaba civilne zaštite Kantona 10, kojom se sporna odluka stavlja van snage.

Nezavisno od toga, Ministarstvo sigurnosti BiH, nadležnom Tužilaštvu će uputiti cijeli predmet. Vijest donosimo na OVOM LINKU.

11:07 – Nakon reakcije Ministarstva sigurnosti BiH na odluku Kantona 10, od 22. marta, kojom su zabranili kretanje državljanima Bosne i Hercegovine u tom kantonu, a što je suprotno Ustavu BiH, i najave bh. ministra sigurnosti Fahrudina Radončića da će podnijeti krivičnu prijavu protiv komandanta štaba Ivana Jozića, jutros je zaprimljen akt Kantonalnog štaba civilne zaštite Kantona 10, kojom se sporna odluka stavlja van snage.

Nezavisno od toga, Ministarstvo sigurnosti BiH, nadležnom Tužilaštvu će uputiti cijeli predmet.

11:05 – Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog nepoštovanja policijskog sata sankcionisali su 56 građana koji su zatečeni na ulici i van svojih domova.

Ovi građani su kršili policijski sat sinoć od 20.00 do jutros u 5.00 časova. 

10:56 – Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine objavila je obavještenje za rukovodioce i šefove organizacionih jedinica. Obavještenje čitajte OVDJE.

10:52 – Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komandant Kriznog štaba Siniša Milić saopštio je da su potvrđena dva slučaja na COVID – 19 tj. korona virusa u Brčko distriktu BiH. Detalji OVDJE.

10:50 – Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni štab civilne zaštite i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva od danas će se javnosti s najnovijim informacijama vezanim za situaciju o korona virusu obraćati dva puta dnevno, i to u 12 sati i 17:15 sati putem direktnog prenosa preko Federalne televizije. Obraćat će se premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i predstavnici nadležnih institucija. Vijest čitajte OVDJE.

10:37 – “Dragi vozači kamiona, hvala Vam” poruka je koja je objavljena na više putnih pravaca u Bosni i Hercegovini u znak zahvalnosti svim vozačima kamiona koji riskiraju svoje zdravlje, kako bi snabdijevanje normalno funkcioniralo, a zbog čega svi građani Bosne i Hercegovine imaju dovoljno hrane i lijekova, te se održava ekonomija.

10:05 – Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović smatra da bi za BiH bilo najbolje zatvaranje granica kako bi se njeni građani što bolje zaštitili od pandemije virusa korona.

“Što se prije granica zatvori u smislu komunikacija, biće bolje za nas ovdje u BiH. Najbolji je oblik karantina. Šatori na granici će odbiti brojne da krenu prema zemlji”, istakao je Čović i dodao da bi bilo najbolje da se u karantin stavi Hercegovačko-neretvanski kanton, jer će to spasiti stotine života. 

10:04 – Pacijent iz Konjica za kojeg je jučer stigla potvrda da je zaražen korona virusom nalazi se u srednje teškom stanju i on je prebačen na Kliniku za infektivne bolesti u Mostaru.

Kako je kazala reporterka N1 Tina Jelin-Dizdar,svi ostali slučajevi su sa blažim simptomima i nalaze se uglavnom u kućnoj izolaciji. Svi su povezan s klasterom osoba koje su bile na proslavi 70 godina rada preduzeća “Igman”.

10:03 – Svijetu će biti potrebne godine da se oporavi od pandemije virusa korona, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Generalni sekretar OECD-a Angel Guria rekao je BBC-u da je ekonomski šok već sada veći od posljednje globalne finasijske krize i da uvjerenje da će se države brzo oporaviti predstavlja samo “lijepe želje”. 

10:01 – Studentica i aktivistkinja Tamara Cvetković živi u Italiji, a porijeklom je iz Konjević Polja. Studentica je prestižnog univerziteta Superiore Sant'Anna – Master on Human Rights and Conflict Management i trenutno radi u ISCOS organizaciji. Početkom epidemije korona virusa u Italiji boravila je u Pisi, ali uspjela je da ode u posjetu svojoj mami u Gmundenu u Austriji. Za N1 je danas govorila o situaciji u Italiji, ali i Austriji, a kazala je i da je tri puta bila testirana na korona virus.

Cvetković je istakla kako na početku nije djelovalo da će se ovako razviti situacija u Italiji.

Ja sam bila bila u Pisi od januara do 5. marta gdje smo imali redovna predavanja i onda smo dobili soapštenje Vlade da će stupiti na snagu dekret da ostanemo kući. Ja sam se po nesreći razboljela posljednje dvije sedmice februara i svi su bili uplašeni. U posljednjih dva i po mjeseca u Italjiji vlada diskriminacija prema oboljelim jer nisu znali kako da se nose s virusom. Italijani su sami sebe doveli u problem nakon mjera koje je donijela Vlada. Studenti su počeli da se vraćaju svojim kućama i tako je počeo virus da ide u sve dijelove Italije. Petog marta sam došla kod mame u Austriju i u tom trenutku nije bio nijedan virus registrovan u Pisi tako da je u tom trenutku bilo sasvim slobodno kretanje“, kazala nam je Cvetković.

09:39 – Dobre vijesti iz  epicentra zaraze korona virusom. Peti uzastopni dan bez novih slučajeva korona virusa u Wuhanu.

09:31 – Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zvanično je potvrdila da nema dokaza za širenje novog korona virusa putem hrane. Svakako se preporučuje osobama koje dolaze u kontakt s hranom, koje pripremaju ili serviraju hranu da slijede dobru higijensku praksu, koja uključuje često pranje ruku, čišćenje i dezinfekcija površina za pripremu hrane i predmeta koji dolaze u dodir s hranom, a sirova hrana zahtijeva dobru termičku obradu, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Savjete čitajte OVDJE.

09:27 – U Hrvatskoj 52 nova slučaja, ukupno 306 ljudi zaraženo korona virusom.

09:20 – FUCZ objavio aplikaciju za praćenje prisustva korona virusa.

09:13 – Svi slučajevi koji su se razvili i Mostar i Konjic i Banjaluka su zbog nepoštivanja odluka zdravstvene struke. Ukoliko se budu poštovale odluke možemo izbjeći crni scenario, kazao je za N1 direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Adem Zalihić.

“Svi slučajevi koji su se razvili i Mostar i Konjic i Banjaluka su zbog nepoštivanja odluka zdravstvene struke. Ukoliko se budu poštovale odluke možemo izbjeći crni scenario”, kazao je na početku gostovanja Zalihić.

08:58 – Poznato je da su simptomi Covida-19, bolesti koju uzrokuje korona virus, temperatura, kašalj i gubitak daha. Otorinolaringolozi sada upozoravaju na još jedan simptom za koji vjeruju da je s njome povezan – gubitak osjeta mirisa. Vijest donosimo na OVOM LINKU.

08:58 – Američki predsjednik Donald Trump ponovo je optužio Peking da nije na vrijeme podijelio ključne informacije o epidemiji.

Kineske vlasti je “trebalo da nas obavijeste”, rekao je sinoć predsjednik SAD.

08:47 – Osamnaestogodišnji mladić najmlađa žrtva korona virusa u Velikoj Britaniji.

08:43 – Prof. dr. sc. Nermin Salkić, ljekar u UKC Tuzla, objavio je video u kojem objašnjava situaciju u vezi sa korona virusom te koliko je važno pridržavati se naredbi i mjera donesenih u Bosni i Hercegovini kako bismo prevenirali širenje pandemije. Pogledajte njegov videu na OVOM LINKU.

08:41 – Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je za N1 ovog jutra govorio o trenutnom stanju provođenja mjera zaštite i prevencije u borbi protiv pandemije korona virusa.

“Kako Federalni štab donosi naredbe, tako pratimo i realizaciju. Imamo poštivanje na vrlo visokom nivou, pojedincima su izrečene sankcije ali to je mali broj”, kazao je Solak.

Ko se sve smije kretati?

“Svi oni koji rade na izvršavanju naredbi FŠCZ su izuzeti ovom naredbom i svi oni kojima je posao organizovan da rade tri smjene, kao firme koje nam pomažu u ovoj borbi da druge grane privrede ne bi stale. Svi oni ljudi koji su neophodni da rade na rješavanju problema”, dodao je. Ostatak viejsti čitajte na OVOM LINKU.

08:33 – Na području USK 1.868 osoba u samoizolaciji, najviše u Cazinu. Detalji na OVOM LINKU.

08:04 – Kina je započela prvo kliničko ispitivanje u okviru testiranja vakcine protiv novog korona virusa SARS-KoV-2.

U petak je 108 dobrovoljaca, podijeljenih u tri grupe, primilo prve injekcije, objavio je danas kineski dnevnik na engleskom jeziku Global tajms. Vijest donosimo OVDJE.

07:59 – Firma HAS Robotics d.o.o. iz Brčkog počela je, pomoću 3D printera, proizvodnju zaštitnih maski namijenjenih prije svega medicinskom osoblju koje je u direktnom kontaktu sa osobama zaraženim koronavirusom. Nakon što je koronavirus pogodio Bosnu i Hercegovinu, HAS Robotics je odlučio prekinuti proizvodnju robotskih ruku i sve proizvodne kapacitete usmjerio na proizvodnju zaštitnih maski. 

07:55 – Tri osobe su zatečene da se kreću bez dozvole, odnosno, da krše zabranu kretanja u vremenu između 18 i 5 sati, te su im izdati prekršajni nalozi kojima su policijski službenici izrekli novčane kazne od po 500,00 KM te su udaljeni sa javnog mjesta u svoje domove. Vijest čitajte OVDJE.

07:45 – Povučena je skandalazna odluka Kantona 10 o zabrani ulaska državljanima BiH. U nastavku 5. Izvanredne sjednice Štaba civilne zaštite Kantona donesena je Zapovijed kojom se stavlja van snage Zapovijed o zabrani ulaska državljanima Bosne i Hercegovine na područje tog kantona.

Kako je objavljeno na stranici Vlade Kantona 10, u nastavku 5. Izvanredne sjednice Štaba civilne zaštite Kantona 10 donesena je Zapovijed kojom se stavlja van snage Zapovijed broj: 11-01-40-62/20 od dana 22. marta 2020. godine. Ova Zapovijed stupa na snagu danom donošenja. Detalje čitajte OVDJE.

07:13- Slavni američki glumac Tom Hanks i njegova žena Rita Wilson poručili su da se osjećaju bolje nakon dvotjednog boravka u bolnici i samoizolacije zbog zaraze koronavirusom.

07:00 – Srbija, Hrvatska i Crna gora zatvorile su granične prelaze prema Bosni i Hercegovini, a na GP Gradiška stvorila se kolona teretnih vozila.

06:51 – Hrvatska uvodi rigoroznije mjere u sprečavanju širenja zaraze korona virusom. Detaljnije čitajte OVDJE.

06:47 – U Crnoj Gori je potvrđen prvi smrtni slučaj od posljedica koronavirusa. Riječ je o 65-godišnjem muškarcu iz Herceg Novog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad