Djevojka koja je tri puta testirana na virus: Prvo pitanje koje vas pitaju

Vijesti 23. mar 202009:43 > 10:01
N1

Studentica i aktivistkinja Tamara Cvetković živi u Italiji, a porijeklom je iz Konjević Polja. Studentica je prestižnog univerziteta Superiore Sant'Anna - Master on Human Rights and Conflict Management i trenutno radi u ISCOS organizaciji. Početkom epidemije korona virusa u Italiji boravila je u Pisi, ali uspjela je da ode u posjetu svojoj mami u Gmundenu u Austriji. Za N1 je danas govorila o situaciji u Italiji, ali i Austriji, a kazala je i da je tri puta bila testirana na korona virus.

Cvetković je istakla kako na početku nije djelovalo da će se ovako razviti situacija u Italiji.

Ja sam bila bila u Pisi od januara do 5. marta gdje smo imali redovna predavanja i onda smo dobili soapštenje Vlade da će stupiti na snagu dekret da ostanemo kući. Ja sam se po nesreći razboljela posljednje dvije sedmice februara i svi su bili uplašeni. U posljednjih dva i po mjeseca u Italjiji vlada diskriminacija prema oboljelim jer nisu znali kako da se nose s virusom. Italijani su sami sebe doveli u problem nakon mjera koje je donijela Vlada. Studenti su počeli da se vraćaju svojim kućama i tako je počeo virus da ide u sve dijelove Italije. Petog marta sam došla kod mame u Austriju i u tom trenutku nije bio nijedan virus registrovan u Pisi tako da je u tom trenutku bilo sasvim slobodno kretanje“, kazala nam je Cvetković.

Rekla nam je i da je situacija u Austriji slična kao u Italiji.

Isti scenario, samo dosta manji broj zaraženih i smrtnih slučajeva, s tim da ljudi koji žive zajedno mogu da prošetaju, da izađu u prirodu, da trče, jedna osoba može otići u prodavnicu, ali ako vas policija sretne a nemate opravdanje gdje idete, ovdje dobijate kaznu od 2180 eura. To je jedan od načina da se građani zadrže u kućama“, navela je.

Mislim da je problem u BiH što ne slušamo preporuke stručnjaka da ostanemo kućama. Ovo nije period da idemo posjetiti prijatelje i rodbinu. Ja sam mislila da ću se 15. marta vratiti u Pisu i u Austriju sam došla samo s ruksakom, međutim najvjerovatnije nećemo ove godine nastaviti školovanje i da ćemo sve završiti putem interneta. Mnogo je složenije nego što mislimo“, naglasila je Cvetković za N1.

Cvetković navodi i da je u Italiji najviše smrtnih slučajeva jer je to druga najstarija nacija u Evropi, ali da je situacija ipak ozbiljna i da se odluke i naredbe moraju poštovati.

Velika je panika u svijetu i problem je stavljen na mlade jer je prvobitno bilo rečeno da su mladi glavni prenosioci virusa i zbog toga bi trebalo da se pokažemo da mislimo na osobe s kojima živimo, prijatelje, rodbinu, da izdržimo u izolaciji. Moramo biti obazrivi i voljni da razumijemo šta se dešava. Mi smo narod koji nažalost mnogo vjeruje u teorije zavjere“, kazala nam je.

Istakla je i da je bila veoma neprijatna situacija kada su je testirali na korona virus.

Problem je veliki kad mislite da niste nosilac infekcije. Bilo je diskirminirajuće kada su me testirali, zato što je prvo pitanje koje vam postave imate li korona virus. Neki su testirani po više puta jer inkubacija počne dva dana prije nego pokažete simptome“, naglasila je Cvetković. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad