Jedini koji tokom pandemije rade u punom kapacitetu i punom parom

Vijesti 23. mar 202016:23 > 21:15
N1

Zbog panedmije virusa mnoge firme su uradile reorganizaciju radne snage, a neke potpuno obustavile rad. Mnogi su napravili smjene, a neke su i radnike poslale da rade od kuće. Jedini koji rade u punom kapacitetu i punom parom su rudari. Svaki dan redovno u smjenama silaze u jame nadajući se da virus neće ući u kolektiv. Isto tako, očekuju da država ih više zaštiti.

Oko 900 tona uglja dnevno iskopaju rudari u tri smjene u Rudniku lignita Mramor kod Tuzle. Rudari putuju u istom autobusu, zajedno silaze u jame. Zastarjela tehnologija omogućava minimun ljudi na jednom mjestu. Na njihovu sreću.

“Način rada je komorostubna metoda. U toj komori maksimalno mogu raditi tri čovjeka. Na pripremama su dva, tri radnika. I tu nema velikog susreta po tom pitanju. Ali u autobusu nas ima koliko nas ima. Proveli smo sve mjere”, kazao je Senad Sejdić, Rudnik lignita Mramor. 

A mjere su redovna dezinfekcija autobusa, ruku, korištenje zaštitnih maski, ukidanje prozivka prije ulaska u jamu. Tvrde da od jame neće dobiti virus, ali se plaše da ga ne donese s vana.

“Rudari moraju raditi da bi se održao energetski sektor. Bez toga, nema ništa. Mi smo svjesni težine situacije i rizika koji nosi. Prilagodili smo prevoz i kazali da ćemo mi vršiti dezinfekciju autobusa. Radit ćemo sve što je relano moguće u ovom društvu kakvo je naše”, kazao je Zuhdija Tokić, Sindikat rudnika Kreka. 

Rudari pokušavaju održati proizvodnju, a i sačuvati zdravlje. Prati se situacija u svim rudnicima u Federaciji gdje se nastoje ispoštovati upite od nadležnih institucija.

“Jednostavno, moramo pokušati sčuvati te kategorije u proizvodnim radilištima da na određen način, kompletan vremenski period ispred nas, ponudimo ono što je prijeka potreba kompletnog društva, u konačnici tu energiju”, izjavio je Sinan Husić, Sindikat rudara FBiH. 

Bez rudara nema ni struje. Njihov ionako težak posao, dodatno je otežan. Vreća brašna im je najmanji problem. Veći problem im je zaštita.

“Obezbjedili smo ljudima brašno koji nisu kupili pa će nam neki mlinovi izaći u susret da i to riješimo. Ostavimo porodice kod kuće, neki se mogu brinuti. Ta izolacija je nekome možda želja. Zabrinuti jesmo, radimo. Očekujemo da se i drugi brinu o nama”, kazao je Sejdić. 

Rudnici Kreka dnevno proizvedu oko šest hiljada tona uglja, a oko 90 posto toga ide za potrebe Termoelektrane Tuzla. Energetski sektor ovisi o rudarima, a oni se nadaju da pozdrav „Sretno“ neće biti njihova jedina zaštita. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad