Psihotarapeutkinja Mirela Badurina: Uredu je da vas je strah, ne osuđujmo

Vijesti 23. mar 202018:14 > 18:18
N1

Mirela Badurina, psihotarapeutkinja, u razgovoru za N1 je kazala da su svi osjećaji i reakcije na pandemiju koronavirusa u svijetu poptuno normalne na ove okolnosti.

“Uredu je da vas je strah. Strah je procjena opasnosti. Važno je da to upoznamo i adekvatno reagujemo. Strah može odvesti u nefunkcionalno ponašanje. Kada je globalna kriza, koja pogodi globalno društvo, onda i pojedinci i zajednice prolaze kroz stanje šoka”, izjavila je za N1.

“Prvo stanje je negacija, da ovo sve se ne dešava. Da to nije tačno. To je u funkciji zaštite organizma. Sljedeća faza je prilagođavanje. Osjećamo svoje emocije, misli i ponašanja, te počinjemo da se prilagođavamo”, poručila je.

A šta je sa onima koje ova situacija ne zabrinjava?

“To je faza šoka. Negira se situacija u kojoj se nalazimo. Tako se pokušavamo da se ne dovedemo u stanje rasutosti. Takvi mehanizmi, ako duže potraju, mogu ugroziti i nas i okruženje”, kazala je Badurina.

U kompletnoj situaciji jako je važno da ne osuđujemo, nego pokušamo da razumijemo i solidarišemo se – poručila je psihotarapeutkinja.

“Svi različito djelujemo na stresne okolnosti. Ova faza šoka, koja nosi negaciju, Može da potraje sedmicama. Moramo svojim ponašanjem da pokažemo odgovornost i da se mi ponašamo u skladu sa pravilima i normama“, poručila je u razgovoru za N1.

“S razlogom smo ljuti na one koji ne poštuju mjere. Svi očekujemo da se ljudi odgovorno ponašaju, a njihovo ponašanje može ugroziti živote – ako ne sagledaju situaciju onakvu kakva ona jeste”, izjavila je.

“Ovo je dobra prilika da svi u svojim domovima napravimo i posložimo prioritete, da vidimo ko su nam najznačajniji, ili kako popraviti ranije odnose”, kazala je.

U svemu ovome – također, jako bitno, ne donositi hitre odluke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad