Radončić: Dovedeni smo u situaciju kad nam ni novac ne pomaže

Vijesti 23. mar 202018:39 > 21:16
N1

Prva značajna pomoć obezbijeđena je danas Bosni i Hercegovini - 7 miliona i 200 hiljada eura od Evropske unije i Švicarske. Stigao je prvi avion pomoći iz Sjedinjenih Američkih Država, ali i dogovorena je pomoć od susjedne Srbije.

Bosna i Hercegovina dobila je sedam miliona od EU i 200 hiljada eura od Švicarske od nakon sastanka predsjedavajućeg koordinacionog tijela BiH Fahrudina Radončića sa šefom delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom. Konferenciji je prisustvovao predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i predstavnici UNDP-a, “Save the Childrena”, IBRD-a, te ambasadori Amerike, Turske, Švicarske, Hrvatske, Norveške – koji bi trebali pomoći BiH. Novac će trošiti na ono što struka kaže, a to su najvjerovatnije respiratori.

“Mislimo da bi kupovina trebala da ide na respiratore i testove. O tome prvo treba sačekati da novac dođe i bude operativan, a onda će o tome odlučivati struka. (Kada može očekivati da bude operativan, imate li tu informaciju?) Danas nisam čuo taj podataka. Čim bude operativan mi ćemo ga usmjeriti, ali kažem Vam imamo veliki problem, da smo dovedeni u situaciju kako narod kaže – kad nam ni novac ne pomaže”, ističe Radončić.

Pored toga i Amerika je poslala pomoć BiH. Avion sa medicinskom opremom sletio je u Sarajevo.

“Prva serija američke humanitarne pomoći pristigla je za građane Bosne i Hercegovine. Pristigla je američkim vojnim avionima i donirana su sredstva, medicinski materijali kao i ostale potrebštine”, javljeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik danas se sastao sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Obezbijeđena je pomoć Srbije cijeloj BiH u hrani i medicinskoj opremi.

“Mogu da kažem, da će zahvaljujući takvom odnosu, i FBiH i Republika Srpska imati dovoljno pšenice i kukuruza i soje za proizvodnju određenih koncentrata, te da nije problem da se brašno uvozi iz Srbije, kao ni ulje. Vjerujem da će s ove strane doći jedan značajan broj. Sa onim što mi imamo, u toku je nabavka 20 respiratora, ukupno imamo 92 u Republici Srpskoj. Kada bi nabavili još jedno 100 ukupno na različitim stranama, osposobili naše centre, prema procjeni stručnjaka, to bi bio neki optimalni nivo sa stanovišta braja stanovnika koji imamo”, poručuje Dodik.

Stanovnici van granica BiH, koji trebaju pomoć, već se obraćaju Ministarstvu vanjskih poslova naše zemlje. Desetine zahtjeva obrađeno je za sada. Otvorena je i telefonska linija i e-mail adresa za pomoć državljanima BiH u inostranstvu, ali i stanovnicima drugih zemalja koji su trenutno u BiH.

“Upita ima gotovo iz svih evropskih zemalja. Ali i Azije, SAD-a, Latinske Amerike. Jutros sam imao jedan poziv iz Kanade. Svi ti pozivi se registruju, a u našim DKP-ima se vodi evidencija. Najviše upita imamo iz Njemačke – preko 70 zahtjeva. Slijede Turska, Rusija, Egipta…”, priča Nebojša Regoje, Odnosi s javnošću MVP BiH.

Republički štab za vanredne situacije RS na današnjoj sjednici obezbijedio je novčanu pomoć za studente koji se trenutno nalaze u inostranstvu.

“U okviru pomoći za 44 registrovana studenta koji su se u vrijeme pandemije korona virusa zatekli u inostranstvu, a koji borave po osnovu međunarodnog programa razmjene. Donijeli smo zaključak kojem se ministarstvo obavezuje da im narednom periodu isplati jednokratnu pomoć od 1.000 KM”, ističe Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj RS.

Čeka se pomoć i ostalih zemalja sa kojima su zvaničnici bh. institucija dogovorili saradnju, a prije svega se to odnosi na Kinu i Tursku. Međutim većina kaže da je novac sada najmanji problem, a najveći je distribuacija medicinske opreme, jer cijeli svijet se bori sa korona virusom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad