U SBK-u 1.500 stanovnika u izolaciji, jedna osoba zaražena korona virusom

Vijesti 23. mar 202021:43 > 22:00
Shutterstock

Na prostoru Srednjobosankog kantona više od 1.500 stanovnika je u izolaciji, a u Kantonu je do sada jedna osoba zaražena Covid 19 i to stanovnik Novoga Travnika koji je bio na proslavi u Konjicu.

Ostali iz ovog kantona koji su nazočili proslavi su testirani i negativni su, a uskoro se očekuju i nalazi za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim iz Novoga Travnika. Potvrdio je to za N1 Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Kantona Središnja Bosna, koji je ujedno predsjednik Kriznog stožera ovog ministarstva.

Naglašava kako kantonalna vlada i krizni stožer rade maksimum kako bi prevenirali širenje virusa Covid 19 na prostoru 12 općina ovoga kantona, ali i kako bi zdravstveni sustav zaražene dočekao što spremniji.

“Postupno pojačavamo mjere koje uvodimo sukladno preporukama federalnih i državnih tijela, ali i na prijedlog stručnih ljudi i timova s prostora našega Kantona. Također, u komunikaciji sam i s kolegama van BiH koji prenose vlastita iskustva, a ja ih nastojim na odgovarajući način ugraditi u naš zdravstveni sustav. Do sada smo iz sredstava koja su nam na raspolaganju kao Vladi, Zavodu za zdravstveno osiguranje ili Civilnoj zaštiti uložili oko jedan i pol milijun maraka u opremanje ustanova primarne zdravstvene zaštite i naših bolnica, prije svega za nabavu potrebne opreme i respiratora za bolnicu Travnik i Hrvatsku bolnicu dr. Fra Mato Nikolić u Novoj Biloj. Sve naše bolnice spremne dočekuju pojavu zaraženih i svih pet bolnica spremno je prihvatiti pacijente ovisno o stupnju zaraze i ugroženosti. Isto tako, u našim općinama, kroz suradnju s njihovim nadležnim tijelima opremamo sportske dvorane i slične prostore za prihvat oboljelih, a domovi zdravlja u našem kantonu postavili su i trijažne punktove”, kazao je Matić. 

Navodi da za potrebu opremanja dvorana i sličnih prostora za eventualno oboljele nabavljaju preko kriznog stožera civilne zaštite 1.000 kreveta, te da testova imaju dovoljno, a uskoro uvodie i mjeru prema ljekarnama u KSB kako bi spriječili nestašicu lijekova, jer, kako kaže, svjedočimo da brojni sugrađani zbog panike stvaraju privatne zalihe koje zaista nisu potrebne.

“Pripremljena je lista iskazanih potrebe zdravstvenih ustanova za koje je Vlada KSB izdvojila 500.000 KSB od sredstava Kantonalne civilne zaštite. Moramo biti u potpunosti odgovorni i dio sebe ugraditi u mozaik koji se zove zajednički društveni odgovor na ovu izvanrednu situaciji. Kroz dosljedno poštivanje svih mjera i preporuka možemo se izboriti s globalnom prijetnjom i izaći sa što manjim posljedicama. Odgovorno jamčim kao predsjednik kriznog stožera i resorni ministar da smo učinili sve da pripremimo sustav na sve što nas, nažalost, može dočekati u vremenu pred nama koje je jako osjetljivo”, ističe Matić. 

Kroz suradnju s MUP-om KSB, navodi da su uočili više od 60 slučaja sugrađana koji nisu poštivali mjere izolacije.

“To se ne smije ponavljati i u obračunu s tim osobama bit ćemo u potpunosti rigorozni” naglašava Matić koji se zahvalio svima koji su pomogli KSB da se pripremi na ovo stanje, a jedan od donatora je i UNDP koji je, govori Matić donirao 100.000 KM Kantonu Središnja Bosna.

“Svima koji su dali vlastiti doprinos kroz stručno obavljanje vlastitih poziva, liječnicima, zdravstvenim djelatnicima, prosvjetarima, policajcima, vatrogascima, trgovcima javno se zahvaljujem i pozivam ih na ustrajnost kako bi se izborili za zajednički cilj. Hvala svima koji poštuju mjere umanjivanja socijalnog kontakta kao i našim partnerima koji nas pomažu financijski ali i u opremi. Ovim putem iskazujem očekivanje za vidljivijom pomoći viših organa vlasti, prije svega federalnih”, zaključuje Matić.