OSCE zabrinut zbog mjera protiv širenja panike i lažnih vijesti

Vijesti 24. mar 202007:15 > 07:18
Pixabay

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec izrazili su zabrinutost zbog objave uvođenja novih mjera protiv širenja panike i lažnih vijesti u u Bosni i Hercegovini, u vezi s novim korona virusom.

Republika Srpska je u četvrtak izdala dekret kojim se tokom vanrednog stanja uvode kazne za širenje “lažnih vijesti” o korona virusu u medijima i na društvenim mrežama koje izazivaju paniku.

Prema medijskim navodima, slične mjere usvojene su i u Distriktu Brčko, dok je ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH predložio da vlada tog entiteta zabrani objavljivanje “lažnih vijesti” ili tvrdnji.

Desir je rekao da u potpunosti razumije cilj borbe protiv širenja lažnih informacija koje stvara paniku i haos tokom zdravstvene krize, ali je dodao da zakoni “ne treba da ometaju slobodan rad novinara ili njihovu sposobnost da izvještavaju o pandemiji i da pružaju javnosti neophodne “informacije”, objavljeno je na sajtu OSCE-a.

“Mediji su neophodan saveznik u pružanju važnih informacija gradjanima i u borbi protiv ‘lažnih vijesti'”, rekao je Desir.

Kavalec je rekla da Misija OSCE-A u BiH nije upoznata s detaljima novih mJera.

“Najbolji odgovor na zabrinutost zbog širenja ‘lažnih vijesti’ je da vlasti često komuniciraju sa graĐanima kako bi oni dobili pouzdane informacije o preduzetim mjerama, pravima i obavezama pojedinaca i kompanija.

Cenzura i ograničavanje slobode izražavanje nije od pomoći i može da podrije povjerenje u institucije”, navela je Kavalec.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad