Uhapšene četiri osobe u Brčkom zbog kršenja samoizolacije

Vijesti 24. mar 202011:29 > 11:32
Fena

Policija Brčko Distrikta BiH raspolaže podacima zaprimljenim od Inspektorata tog distrikta da su u posljednja 24 sata sanitarni inspektori na Graničnom prijelazu Brčko izdali ukupno 27 rješenja o izolaciji, od toga 18 za građane s prebivalištem u Brčko Distriktu BiH, četiri za građane s prebivalištem u RS-u i pet iz Federacije BiH.

U protekla 24 sata policija je zaprimila ukupno 35 prijava u vezi s koronavirusa, izvršeno je ukupno 164 obilaska poslovnih subjekata radi kontrole radnog vremena tokom kojih nije bilo izdatih prekršajnih naloga, te 14 kontrola poštovanja rješenja o izolaciji izdatih od sanitarnih inspektora, navodi se u saopćenju policije.

Prilikom kontrole poštovanja izdatih rješenja o izolaciji, kod četiri osobe je utvrđeno da se ne pridržavaju mjera izolacije, pa su prema njima preduzete zakonske mjere. Protiv tih osoba će biti podnesen izvještaj Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH.

Na prijedlog šefa Policije Brčko Distrikta BiH Štab za zaštitu i spašavanje usvojio je tri naredbe od kojih se prva tiče radnog vremena apoteka i pekara do 20.00 sati, druga se odnosi na uvođenje zabrane kretanja od 21.00 do 05.00 sati i treća koja predviđa zabranu okupljanja i zajedničkog kretanja tri ili više osoba na javnim mjestima, otvorenim i zatvorenim javnim površinama.

Stanovništvo se upozorava da je dužno izvršavati i poštovati sve mjere koje su donesene za područje Brčko Distrikta BiH, u vezi sa sprečavanjem pojave i širenja epidemije, kao i mjera Svjetske zdravstvene organizacije, jer su prava društvene zajednice iznad prava pojedinca, poručuju iz policije Brčko Distrikta BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad