Pacijent na respiratoru nema ozbiljna oboljenja, u teškom stanju

Vijesti 24. mar 202013:12 > 13:29
N1

Savjetnik predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka, prim. dr. Nermin Avdić i dr. sc. Maja Ostojić, pročelnica Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, obratili su se danas javnosti povodom novog smrtnog slučaja u HNK usljed zaraze korona virusom. Kako su naveli, jedan pacijent je još uvijek u teškom stanju i na respiratoru.

Kako je kazao Avdić, preminuo je 53-godišnji muškarac koji je došao iz Konjica i koji je imao obostranu upalu pluća te da je uprkos svim naporima ljekara preminuo u kasnim prijepodnevnim časovima. Drugi pacijent u ovom kantonu je na respiratoru i u teškom je stanju.

Ostojić je potcrtala kako Zavod za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar stoji iza svih nalaza te navela kako je do sada obavljeno 165 testiranja u HNK, a da je od toga 23 pozitivna testa na korona virus.

U početku smo 15-ak uzoraka slali na potvrdu u KCUS, međutim kako su nam se svi testovi podudarali, zaključili smo da nema potrebe slati jer bi zaumno bilo štediti resurse KCUS-a, a i mi da dobijemo na vremenu. Uzorku od Mostara do Sarajeva treba da dođe dva sata a mi već za to vrijeme možemo pola posla napraviti. U mogućnosti smo tokom dana raditi testiranja, a i Medicinski fakultet nam je ustupio svoje aparate u slučaju nepredviđene situacije“, kazala je Ostojić.

Na pitanje da li je osoba koja je sada priključena na respirator u Mostaru imao neka oboljenja, kazao je kako je ta osoba u djetinjstvu imala bronhitise, ali da nije imao druga oboljenja, dok mu nije poznato kakva je anamneza preminulog, odnosno da li je on bolovao od nekih plućnih ili drugih oboljenja.

Ostojić je kazala kako su testovi u Mostaru identični onima u Sarajevu i da je u pitanju sofisticirana tehnologija i da je osjetljivost 99 posto.

Avdić je pojasnio i šta znači lakše i srednje teško stanje pacijenata koji su zaraženi korona virusom.

Lakše teško stanje znači da pacijent ima samo temperaturu, malaksalost i slabost, srednje teški da je respiratorni sistem ugrožen i da  mora biti pod stalnim nadzorom ljekara i da se u svakom momentu može staviti na respirator“, istakao je.

U HNK se trenutno testiraju tri uzorka i čeka se rezultat dva testiranja iz Zapadnohercegovačkog kantona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad