Sve strožije kazne za one koji ne poštuju mjere – u cijeloj BiH

Vijesti 24. mar 202018:50 > 18:54
N1

Naredbe, preporuke, odluke, svakodnevne konferecnije nadležnih - sve s ciljem da građanima Bosne i Hercegovine ukažu na važnost poštivanja, a u cilju zaštite života. No, nerijetko dođe do razmimoilaženja, zbog činjenice da trenutno u državi postoji čak 13 kriznih štabova.

Što u konačnici može izazvati konfuziju među građanima.

Policijski sat: Federacija BiH od 18:00. Republika Srpska od 20:00. Brčko Distrikt od 21:00 sat. No, nadležni kažu – nije bitno od koliko je, nego da se poštuje. Sa državnog nivoa pozivaju na jedinstvo i poštivanje.

“Želim da kažem, poručim prije svega građanima, da je neophodno da se drže preporuka zdravstvenih radnika i naredbi kriznih štabova, naredbe sve koje dolaze, od krizih štabova jesu u funkciji zaštite zdravlja”, kazao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Želim da se svi sada okupimo oko ovoga, ovdje nema ni ove ni one partije, ne želim da komentarišem nikakve političke izjave koje smo mogli da čujemo s bilo koje strane, mislim da je pametno da svi ljudi i vlasti i opozicije, političari koji drže do sebe budu jedinstveni i okupljeni”, izjavio je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Entitetski krizni štabovi uglavnom kada je riječ o mjerama prate jedni druge. Iako djeluje da Republika Srpska znatno oštrije nastupa – već kroz dan, dva, iste mjere uvodi i Federacija. Ministar policije RS, Dragan Lukač, najavio je odvođenje onih koji ne poštuju samoizolacije u posebne karantete – danas takvu odluku donosi i Federacija. Republika Srpska objavljuje imena onih koji krše samoizolaciju, takve odluke u Federaciji još nema, nije isključena.

“Objava imena onih koji krše samoizolaciju? Ja sam za tu objavu imena apsolutno, u RS će to uraditi i ja bih to isto uradio u ovoj situaciji u kojoj se nalazi zemlja kada je proglašeno stanje nesreće. To su vanredne okolnosti”, rekao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

No, dogodi se da pojedini kantoni shodno situaciji na terenu ipak pooštravaju mjere u odnosu na one koje donosi čelni federalni štab. Slučaj Kantona 10 i pokušaj zabrane ulaska u BiH, državljana BiH. Objava imena, prezimena, adresa – onih koji su u izolaciji, i pozitivni na virus u Konjicu. Slična najava i u ZHK.

“Nije čovjek ništa kriv ako je u samoizolaciji ali je itekako kriv ako krši i ne pridržava se mjera koje su mu propisane o samoizolaciji. Mi ćemo objavljivati prekršitelje, ne samo objavljivati, nego i kažnjavati”, rekao je Zdenko Ćosić iz Štaba civilne zaštite ZHK.

No, većinu mjera koje naloži čelni štab – provede se u svim kantonima.

“Naš Zakon o zaštiti i spašavanju, taj lex specialis on prepoznaje i prikupljanje sredstava, i raspodjelu sredstava po kantonima, odnosno nižim nivoima vlasti, u tom smislu je i sugurnsost postavljena i upravljanje tim sredstvima i suzbijanje svih tih aktivnosti”, pojasnila je Jelka Milićević, komandant Federalnog štaba Civilne zaštite.

“Generalne odluke se donose na nivou Federacije, svi kantoni dužni su da prilagode odluke federalnog štaba svojim potrebama i stanju”, pojasnio je Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo.

Bez obzira s kog nivoa dolaze, od kog štaba, republičkog, federalnog, kantonalnog – mjere moraju poštovati svi. Policijski sat, rješenja o samoizolaciji, neizlazak iz domova mlađih od 18 i starijih od 65, izbjegavanje nepotrebnog kretanja, kontakta s većim brojem osoba, skupova.

Za one koji nepoštuju – kazne će bivati sve strožije. U cijeloj BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad