U BiH zaraženo 176, formiran predmet o smrti žene na Ilidži

Vijesti 25. mar 202007:04 > 22:51
Pixabay

U Bosni i Hercegovini je ukupno 176 osoba pozitivno na korona virus COVID-19, a tri osobe su preminule usljed posljedica od zaraze.

22:51 Broj novih zaraženih korona virusom u Italiji je u padu četvrti dan zaredom, što ukazuje na stabilizaciju krivulje epidemije.

Razmjeri epidemije u Italiji su najgori u svijetu. Sada je ondje aktivno 57,5 tisuća slučajeva.

22:44 Načelnica Klinike za infektivne bolesti pri Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske Antonija Verhaz poručila je večeras da se ne prate savjeti na društvenim mrežama, već preporuke zvaničnih institucija u vezi sa borbom protiv virusa korona, čiji je cilj da se virus stavi pod kontrolu i da se štetne posljedice smanje na najmanju mjeru.

Verhaz je izjavila je da je na klinici trenutno 31 pacijent zaražen virusom korona, od kojih je desetak sa teškom kliničkom slikom, a jedan na respiratoru.

22:40 “Razočaran sam ponašanjem Hrvata, na sve se strane krše mjere koje stožer propisuje. Međutim, svaki dan dobivamo informacije o kršenju mjera, ali pozivamo građane da nam pomognu”, rekao je za RTL Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

22:28 U posljednja 24 sata urađeno 5.035 testova. Do danas smo izgubili 59 zaraženih pacijenata, ukupan broj zaraženih 2.433, kazao je u srijedu uvečer ministar Koc.

Cugnot Mathieu/Pool via REUTERS

22:27 Francuska će do daljeg povući svu vojsku koja je smještena u Iraku, zbog pandemije virusa korona, saopšteno je iz francuskog Ministarstva odbrane.

22:23 Broj preminulih usljed pandemije virusa korona u Engleskoj porastao je na 414, saopšteno je iz engleske Nacionalne službe za zdravlje.

22:17 Crnogorac star 33 godine namlađa je žrtva virusa korona u pokrajini Lacio, prenose italijanski mediji.

22:07 Tri nova slučaja zaraze korona virusom u Kantonu Sarajevo, potvrđeno je večeras za N1. Ukupan broj oboljelih od COVID-19 na području kantona sada je osam soba. Zabilježen je i jedan smrtni slučaj na Ilidži.

21:58 Bez obzira na to što ste vjerovatno umorni od pranja ruku, ne odustajte. Svijet se oslanja na svakog od nas da će nastaviti to da radi u borbi protiv korona virusa, štiteći sebe i druge.

Dok perete ruke, ubijate i druge bakterije i potencijalne viruse, uključujući i virus gripe i brojne druge korona viruse.

Zašto su baš sapun i voda najdjelotvorniji protiv korona virusa?

21:45 Pogledajte najbitnije vijesti u Bosni i Hercegovini i svijetu u Dnevniku u 19.

REUTERS/Stefan Jeremiah

21:36 Broj smrtnih slučajeva usljed pandemije u SAD porastao je na 737, saopšteno je iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju zaraza.

U saopštenju se navodi da je broj zaraženih u SAD porastao na 54.453.

21:35 U Irskoj su prijavljena još dva smrtna slučaja usljed pandemije virusa korona, čime je ukupan broj žrtava širenja zaraze u toj zemlji porastao na devet, saopšteno je iz irskog odjeljenja za javno zdravlje.

Prema podacima odjeljenja, broj zaraženih u Irskoj danas je porastao na 1.564.

21:33 Na današnjoj vanrednoj sjednici Federalni štab civilne zaštite, uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH, donijeta je Odluka o nabavci materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom korona virusa u vrijednosti od 7.128.012 KM.

Radi se o nabavci zaštitnih maski, dezinfekcionog sredstva, zaštitnih rukavica, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala i 170 hiljada testova za detekciju nCov-2019 all in one test/kit/RNA (testovi na korona virus).

N1

21:27 Federalni štab civilne zaštite donio je naredba u kojoj se iz naredbe od 21.3.2020. godine, od zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u periodu od 18.00. do 5.00 sati, izuzimaju i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Više čitajte OVDJE.

21:15 Italija je najveće žarište korona virusa u Evropi, a uprkos velikom broju oboljelih i umrlih građana od ove pošasti – mnogi građani ove zemlje kao da ignorišu ili neće da shvate ozbiljno prijetnje koje COVID-19 nosi sa sobom.

Lokalni zvaničnici u Italiji bijesni su na građane zbog nepoštivanja pravila i ugrožavanja sigurnosti drugih. Mnogi su na društvenim mrežama pokušali objasniti građanima zašto je potrebno poštovati pravila.

Zanimljivu priču donosi RSE.

Screenshot

21:09 U Holandiji je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom umrlo još 80 osoba, čime je ukupan broj umrlih u toj zemlji porastao na 356.

20:53 „Hladno vrijeme ne pogoduje ovom virusu, kad je toplo vrijeme ’masna membrana’ virusa se otopi i onda je jezgro izloženo ultravioletnim zracima. Većina svjetskih stručnjaka se slaže da do juna neće postojati epidemija nigdje, ali se onda postavlja pitanja šta na jesen“, rekao je pulmolog Branimir Nestorović.

20:43 Jedna osoba koja živi u papinskoj rezidenciji u Vatikanu pozitivna je na korona virus i sada se liječi u italijanskoj bolnici, izvijestio je u srijedu rimski list Il Messaggero.

20:30 Broj umrlih od posljedica zaraze korona virusom (COVID-19) u Francuskoj porastao je za 231 osobu u posljednja 24 sata te sada iznosi 1.331.

Predsjedništvo BiH

20:28 Članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine uputili su zajednički apel građanima. Evo šta su u svojoj izjavi rekli.

20:12 Države koje su uvele posebne mjere radi borbe protiv širenja virusa korona moraju da iskoriste vrijeme da otkriju i napadnu virus, saopšteno je iz Svjetske zdravstvene organizacije.

20:02 Mijat Gaćinović, reprezentativac Srbije i fudbaler Eintrachta iz Frankfurta uplatio je 10.000 eura Trebinju, gradu u kojem je rođen.

Veznjak je prepoznao tešku situaciju zbog pandemije korona virusa, te se odlučio na ovaj potez.

19:55 Četrdesetdevetogodišnji muškarac iz Tešnja, koji je zbog zaraze korona virusom i upale pluća zbrinut na Odjelu za zarazne i infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), danas je uspješno operisan – kazao je načelnik tog odjela KBZ-a Ednan Drljević.

N1

19:43 Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u vezi smrti ženske osobe na Ilidži, potvrdila je medijima Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Kako je navela bit će provjerene sve okolnosti usljed kojih je došlo do smrti, te da u ovoj fazi nije moguće saopćiti više informacija.

19:35 Južna Koreja dokazala je da je moguće suzbiti korona virus bez gašenja privrede, ali stručnjaci nisu sigurni može li se njihov primjer primijeniti u drugim zemljama, piše New York Times. Krajem februara i početkom marta broj novih zaraza korona virusom u toj zemlji je od nekoliko desetina skočio na nekoliko hiljada, ali…

Zanimljiv članak pročitajte OVDJE.

19:30 Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je negativna na drugom testu za virus korona, saopštio je portparol Vlade Njemačke Steffen Seibert.

19:20 U Moskvi je u srijedu umrlo dvoje starijih pacijenata koji su bili zaraženi korona virusom, ali su imali i druge zdravstvene probleme.

19:10 U Crnoj Gori je potvrđen još jedan slučaj virusa korona i sada je ukupan broj zaraženih osoba 53, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

N1

19:03 Paviljoni 1 i 2 Studentskog centra Nikola Tesla u Banjaluci od danas su smještaj za pozitivne od korona virusa koji ne pokazuju simptome bolesti, ali su prenosnici zaraze. Ovo je odluka Kriznog štaba za Vanredne situacije Vlade Republike Srpske, jer se broj oboljelih u zajednici smanjuje, ali se povećava broj zaraženih u porodičnim klasterima.

19:01 Federalni štab civiline zaštite zatražio je od svih kantona da razmotre mogućnost adekvantih prostora za izolaciju onih koji krše mjere zabrane kretanja. Sve to uradili bi uz adekvatne sanitarne, epidemiološke i druge mjere kako ne bi na jednom prostoru stvorili nove klastere epdiemije korona virusa. Objavljivat će se i imena neodogovornih građana koji krše izolaciju, a policija i inspekcija najavljuje sve rigoroznije mjere.

18:54 Steven Dick, zamjenik ambasadora u britanskoj ambasadi u Budimpešti, umro je nakon što se zarazio korona virusom, objavilo je u srijedu britansko ministarstvo vanjskih poslova.

18:50 Jedno od pitanja na koje je danas odgovorio šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-s Rusmir Baljić bilo je i pitanje o ženi koja je jučer preminula u Sarajevu.

N1

18:44 Novi bilans u BiH, zaraženo još pet osoba. Više čitajte OVDJE.

18:28 U Italiji je tokom posljednja 24 sata potvrđeno 3.491 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok su od posljedica preminule 683 osobe, što je manje u odnosu na prethodni dan.

18:20 Odgovarajući na pitanja novinara u današnjem obraćanju, premijer FBiH Fadil Novalić je pojasnio odluku Vlade FBiH o moratoriju na vraćanje kredita za vrijeme krize.

18:14 Psihološko savjetovalište stoji na usluzi građanima Sarajeva 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici dok traje borba sa pandemijom korona virusa.

Doktor Remzija Šetić za N1 je kazao da se u Kantonu Sarajevu krenulo sa pripremama linije prije nego li je stigla naredba Kriznog štaba, a da se ova praksa u svijetu pokazala vrlo efikasnom.

“Mi imamo Centar za mentalno zdravlje, 16 psihologa koji rade u tri smjene 24 sata. Svi građani nas mogu kontaktirati i dobiti adekvatnu prvu psihološku pomoć. Brojevi telefona su 033 704 824 i 704 826”, rekao je Šetić uz napomenu da su dva psihologa uvijek na liniji.

Više pročitajte OVDJE.

N1

18:12 Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad muškarcem starosti 72 godine i ženom starosti 70 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“ jer se nisu pridržavali uputa za sprečavanje širenja zarazne bolesti kao niti mjera zaštite koje su im naložene, stoji u priopćenju PUZ-a.

18:04 Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da se poduzimaju opsežne ekonomske mjere u toj zemlji u cilju podrške građanima i kompanijama usljed borbe protiv korona virusa (COVID-19).

“Od prvog dana smo stali uz naš narod, sa svim našim institucijama i raspoloživim sredstvima u borbi protiv korona virusa. Dva miliona porodica s niskim prihodima dobit će u gotovini novčanu podršku od 1.000 turskih lira, poručio je Erdogan na Twitter profilu.

17:56 Predsjednik košarkaškog kluba Fenerbahche Ali Koc izjavio je danas da šest članova tog kluba ima simptome korona virusa.

17:48 Život u kineskoj pokrajini Hubei, epicentru epidemije korona virusa, počeo se u srijedu vraćati u normalu nakon dva mjeseca karantene: prometne kontrole su ukinute, građevinski radovi se nastavljaju i ljudi ponovno autobusima i vlakovima putuju preko donedavno zatvorenih granica.

N1

17:45 Mnogo polemike je nastalo u prethodnim danima kada je riječ o zaštitnim maskama koje se koriste kao protekcija protiv pandemije korona virusa.

Kada je riječ o zaštitnim maskama, najčešće je u upotrebi pet vrsta i to: hirurška maska, N95, FFP2, FFP3 i maska P100.

Koliko nas koja vrsta zaštitne maske štiti od korona virusa?

17:43 Doc.dr. Rusimr Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS kazao je da je u FBiH do 25. marta testirano 480 osoba, od čega su 52 nalaza pozitivna. Baljić je rekao da je BiH jedna od zemalja koja je na vrijeme krenula s mjerama protiv širenja korona virusa.

17:36 Vlada Federacije BiH pomoći će poljoprivrednicima, starima, osobama u teškom socijalnom stanju i porodicama koji su povratnici na područje entiteta Republika Srpska u ovom teškom periodu pandemije korona virusa.

N1

17:29 Vlada FBiH je danas imenovala novi sastav Kriznog štaba Federalne civilne uprave, nezadovoljna radom prethodnog sastava koji je bio glomazan sa 21 osobom i nije odgovorio na zadatke. Naročito kada je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH, kazao je danas premijer FBiH Fadil Novalić. Više čitajte OVDJE.

17:25 Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite Hrvatske potvrđeno je da je muškarac iz Istre preminuo od korona virusa. U Hrvatskoj su 442 osobe pozitivne na COVID-19 , a 24 su novozaražene.

17:17 Primarni izolatorij za osobe inficirane korona virusom u Goraždu, bit će smješten u privatnom poslovno-stambenom objektu u Vranskoj mahali koji je na raspolaganje ustupio Goraždanin Zijad Ćurović, trenutno nastanjen u Danskoj.

17:05 Rješenjem načelnika Policijske uprave zagrebačke pokreće se disciplinski postupak protiv dvoje policijskih službenika, priopćili su iz Policijske uprave u srijedu.

U trenucima dok policijski službenici diljem Hrvatske nesebično daju doprinos društvenoj zajednici štiteći živote i imovinu građana u izvanrednim okolnostima poput borbe protiv korona virusa, potresa u Zagrebu, nimalo ugodnih vremenskih uvjeta, dvoje policijskih službenika bacili su ljagu na policijski poziv zbog čega će poslužiti kao primjer drugima, navodi se u priopćenju.

16:55 Ljetna vrućina vjerovatno neće zaustaviti širenje zaraze virusom korona, saopšteno je iz Evropskog centra za kontrolu i sprečavanje zaraza /ECDC/.

16:50 Testiranje na prisustvo virusa korona se ne naplaćuje, tj. besplatno je, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS).

Zajedno s Univerzitetskim kliničkim centrom RS kontinuirano nabavljaju testove, a jedan dio i u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

16:42 Danas je preminula i prva osoba koja je bila zdravstveni djelatnik. Preminula žena, ukupno četvrta žrtva korona virusa u Srbiji, bila je zaposlenica Doma zdravlja u Nišu, prenose srbijanski mediji.

Reuters/Kai Pfaffenbach

16:37 Fudbaleri Bayern Minhena pristali su na smanjenje zarada tokom pandemije korona virusa, prenijeli su danas njemački mediji. Plate igrača i uprave biće 20 posto niže, a oni time žele da pomognu ostalim zaposlenima u klubu tokom trenutne situacije.

16:27 Sud Bosne i Hercegovine saopštio je da će obezbijediti ostvarivanje pravde i zaštitu ljudskih prava potpuno funkcionalno tokom krize usljed širenja zaraze virusom korona.

16:24 Velika Britanija priprema testove za korona virus (COVID-19) koje će građani moći provoditi kod kuće.

16:19 Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas da su Željeznice Federacije BiH osigurale nesmetan promet robe, što dodatno utvrđuje snadbijevanje hranom i energijom, te garantuje funkcionisanje ekonomije i radna mjesta.

REUTERS/Mike Segar

16:07 U nekoliko skladišta kompanije Amazon u SAD-u zabilježeni su slučajevi zaraze korona virusom.

16:06 Ukrajina je proglasila vanrednu situaciju koja će važiti narednih mjesec dana na čitavoj teritoriji zbog širenja korona virusa od kojeg je zaraženo 113 osoba.

15:54 Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić razgovarao je danas s ambasadoricom Češke u BiH Ivanom Hlavsovom, koja je tom prilikom predstavila ponudu Vlade Češke da se u saradnji s njihovim IT ekspertima u BiH napravi specijalna aplikacija za praćenje svih osoba kojima je izrečena mjera ograničenja kretanja zbog pandemije korona virusa.

15:50 Zbog vanrednih okolnosti u Bosni i Hercegovini uzrokovanih pandemijom korona virusa, Medžlis Islamske zajednice Prnjavor je, u želji da zadrži kontinuitet podučavanja, pokrenuo online mektebsku nastavu.

N1

15:41 Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet te se vrše provjere o skupu koji je organizovan 11. marta u firmi “Igman” u Konjicu, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

15:33 Vlada Kantona Sarajevo je donijela dvije ključne odluke koje se tiču privrede u KS. Kako je istakao ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić prva Odluka podrazumijeva formiranje stavke u Budžetu KS, a odnosi se na saniranje posljedica pandemije korona virusa na privredu KS u iznosu od pet miliona KM, dok je drugom odlukom formirano Koordinaciono tijelo za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede, poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogađenih krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

15:25 Na području RS kontrolisano 3.084 osoba u samoizolaciji, 21 nije zatečena kući

15:20 Vlada Kantona Sarajevo je donijela dvije ključne odluke koje se tiču privrede u KS. Kako je istakao ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić prva Odluka podrazumijeva formiranje stavke u Budžetu KS, a odnosi se na saniranje posljedica pandemije koronavirusa na privredu KS u iznosu od pet miliona KM, dok je drugom odlukom formirano Koordinaciono tijelo za predlaganje mjera zaštite i oporavka privrede, poboljšanje položaja uposlenika i privrednika pogađenih krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

Donosimo DETALJE.

TANJUG/Dragan Kujundžić

15:09 Novih 81 slučajeva korona virusa u Srbiji, ukupno registrovano 384 zaraženih

15:08 Štabovi Crvenog križa su pojačali svoje aktivnosti na isporuci toplih obroka i paketa. U toku današnjeg dana očekujemo ažuriranje svih spiskova naših sugrađana iznad 65 godina. Zahvaljujemo se svim volonterima koji zajedno sa Štabom Civilne zaštite, Crvenim križom i Centrom za socijalni rad pomažu našim sugrađanima – poručila je komandantica Štaba civilne zaštite KS i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč

14:56 Papa Franjo je u srijedu zajedno s kršćanima diljem svijeta molio “Oče naš” kako bi Bog zaustavio pandemiju korona virusa kojim je zaraženo skoro pola milijuna ljudi, a svakodnevni život uvelike poremećen mjerama borbe protiv Covida-19.

14:58 Stanje u Španiji približava se onom u Italiji, dva bh. državljana čekaju izlazak OPŠIRNIJE.

14:41 Oko milion radnih mjesta svakog dana se ugasilo u protekle skoro dvije sedmice u sektoru putovanja i turizma zbog globalne pandemije novog korona virusa, pokazalo je istraživanje Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), koje je objavljeno u srijedu.

DETALJNIJE.

14:32 Radnici Termoelektrane Tuzla odlukom rukovodstva Elektroprivrede BiH, a nakon dogovora sa Sindikatom, radit će u kontinitetu po 14 dana u dvije smjene.

14:30 U Sloveniji je do srijede ujutro potvrđeno ukupno 528 slučajeva zaraze koronavirusom, što je 48 više nego jučer popodne, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravstva Tomaž Gantar te potvrdio da je danas umrla i peta žrtva infekcije.

Jure Makovec / AFP

Opširnije na OVOM linku.

14:12 – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, govoreći o širenju korona virusa, da očekuje da od danas počne rasti broj zaraženih, između ostalog i zbog toga što će po novoj strategiji biti povećan broj ljudi koji se testiraju.

Predsjednik Srbije je dodao da se za desetak dana može očekivati da broj testiranih bude i 3.000, ali da je to najbolji put da se obuzda pandemija i da se spriječi da virus pređe na što više ljudi.

14:08 – Slijedom informacije da su četiri strana pripadnika međunarodnih koalicijskih snaga u misiji potpore miru u Islamskoj Republici Afganistan pozitivni na koronavirus, želimo informirati javnost da među pripadnicima OS BiH u Afganistanu u ovom trenutku nema zaraženih, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. Vijest čitajte na OVOM LINKU.

14:01 – Uprkos ponovljenim molbama zdravstvenih i državnih vlasti da se ostane kod kuće da bi se usporilo širenje bolesti Covid-19, mnogi ljudi to jednostavno – neće.

Nastojeći da objasni ignorisanje upozorenja na opasnost od novog koronavirusa i to “tjeranje po starom”, psiholozi s kojima je razgovarao CNN nalaze niz objašnjenja koja se većinom svode na ljudsku prirodu.

13:56 – U izolatoriju SKB Mostar je od sinoć i direktor kompanije Igman iz Konjica Džahid Muratbegović.

Direktor kompanije “Igman” je u kasnim satima sinoć prebačen u izolatorij SKB Mostar i njegovo stanje je relativno dobro.

13:55 – Pogledajte INFOGRAFIKU: Korona virus na čeličnim površinama opstaje i do 72 sata.

13:53 – Direktor Doma zdravlja Kantona Sarajevo Mehmed Kulić govoreći o preminuloj ženi iz Sarajeva na današnjoj pres-konferenciji istakao je da je žena primala terapiju za respiratorna oboljenja te da se nije moglo utvrditi veza sa korona virusom.

Sa žaljenjem možemo konstatirati da je sinoćnja reanimacija žene ispred Doma zdravlja Ilidža neuspjela i nakon toga su poduzete sve mjere u vezi tog slučaja. to se tiče stanja Doma zdravlja Ilidža, sinoć smo poduzeli sve mjere sa dezinfekcijom, a danas smo poduzeli te mjera da ambulanta iz koje je krenulo to bude zatvorena“, rekao je Kulić.

N1

13:46 – Znanstvenik Ivan Đikić gostovao je, putem Skypea, u emisiji N1 studio uživo.

“Najvažnije je spriječiti širenje virusa, izolacija je neizbježna, kao i održavanje higijene. Ako se toga budemo pridržavali, vidjet ćemo kako uspjeh može biti značajniji nego u nekim zemljama”, rekao je Đikić.

“Ne postoji efikasan lijek, ne postoji cjepivo protiv ovog virusa, jedino što je preostalo je pravodobna epidemiološka obrana. Ako izoliramo širitelje virusa, broj oboljelih će se smanjiti, oslobodit će se zdravstveni sustav ogromnim brojem ljudi, i time ćemo smanjiti i smrtnost”, rekao je Đikić za N1.

13:40 – Šefica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je na današnjoj pres-konferenciji da su se u posljednjih 48 sati povećala takozvana epidemiološka žarišta te da ima novih otvorenih nekoliko klastera.

Kako se u posljednjih 48 sati povećala takozvana epidemiološka žarišta, imamo četiri, pet klastera otvorenih, počevši od Konjica i nakon toga još dva. Novi kalster je vezan za sinoćnji slučaj, odnosno nakon što je žena sa područja Općine Ilidža preminula usljed korona virusa. Sada imamo jednu privatnu kompaniju koja je jutros zatvorena i za 23 osobe je data mjera smaoizolacije i naši epidemiolozi rade na tome“, kazala je Pilav.

13:35 – Ljekarska komora Federacije Bosne i Hercegovine traži izmjene kriterija za testiranje.

N1

13:28 – Infektolog Jurica Arapović iz SKB Mostar kazao je danas kako tokom jučerašnjeg dana na području HNK testirano 36 uzoraka od kojih su dva bila pozitivna. Očekuju se rezultati testiranja za pet osoba. Na području Mostara utvrđen je i novi klaster.

“U našem kantonu je 24 osoba pozitivno na korona virus, od čega je 17 u Konjicu, a sedam u Mostaru. Oko 60 posto su muškarci, a 40 posto žene. Prosječna do je 47 godina. Najmađai pacijent ima 37, a najstariji 80 godina. U izolacijskom bloku trenutno je šest bolesnika u teškom i srednje teškom stanju, od čega je petero iz HNK”, rekao je Arapović.

13:23 – Španjolska je u srijedu zabilježila novih 738 slučajeva smrti u 24 sata kao posljedice zaraze koronavirusom te su u toj zemlji tijekom pandemije do sada ukupno preminule 3.434 osobe, dok je ukupan broj zaraženih s jučerašnjih 39.673 porastao na 47.610 osoba.

Novi broj preminulih od koronavirusa predstavlja 27-postotni skok u odnosu na dan ranije. Po ukupnom broju umrlih Španjolska je prestigla Kinu, iz koje se virus proširio prije četiri mjeseca. U Kini je dosad život izgubilo 3.287 osoba.

13:06 – Još 143 smrtna slučaja od korona virusa u Iranu, ukupno umrlo 2.077 ljudi.

13:05 – Glasnogovorniik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić rekao je za N1 da će 20 uposlenika Doma zdravlja Ilidža ići u samouzolaciju, te će najvjerovatnije biti testirani. Detalje donosimo OVDJE.

12:45 – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine Branislav Blažić zaražen koronavirusom, kao i da je i u samoj zgradi Vlade i sali gdje se održavaju sjednice bio u kontaktu sa jednim krugom ljudi. Vijest čitajte OVDJE.

12:44 – Mihael Furjan, predsjednik Uprave PLIVE, razgovarao je s našom reporterkom Vanjom Kranic te je objasnio kako nema znanstvenih dokaza, niti kliničkih studija koje ukazuju na to lijek Sumamed može izliječiti Covid-19.

“Nema znanstvenih dokaza i značajnih kliničkih studija koje bi potvrdile da Sumamed može liječiti COVID-19”, kazao je.

12:41 – Gradonačelnik Bergama Giorgio Gori izjavio je da je svih 40 hiljada navijača koji su prisustvovali fudbalskoj utakmici Atalanta – Valencia igranoj u 19. februara u Milanu zaražno korona virusom.

12:39 – Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić poručio je stanovništvu Ilidže da trenutnu situaciju prihvate kao krajnje opasnu i rizičnu.

“Pozivamo na racionalno ponašanje, ne dozvolite da panika i nervoza upravlja vama i molimo vas da preporuke odgovornih štabova i ljudi izvršavate striktno”, istakao je Memić. Viejst čitajte na OVOM LINKU.

12:25 – Krizni štab FBiH izdaio je preporuku kantonalnim organima za inspekcijske poslove i unutrašnjih poslova da za osobe koje krše mjere izolacije, pored prekršajnih mjera, koriste i odredbe Krivičnog zakona FBiH za djela protiv zdravlja ljudi i širenja zaraze te sprečavanja službene osobe u vršenju dužnosti i napad na službenu osobu.

Kako je rekla federalna ministrica zdravstva Jelka Miličević, Krizni štab je preporučio i da se javno objave imena i prezimena osoba koje ne postupaju po mjerama izolacije, te da se osiguraju prostori za smještaj tih osoba.

12:21 – Turske vlasti su uhapsile 410 osoba zbog “provokacija” na društvenim mrežama nakon što su dijelile neosnovane sadržaje o korona virusu, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

12:18 – Vakcina protiv korone: Kada ćemo je imati?

12:12 – Republički štab za vanredne situacije donio je Zaključak o preduzimanju mjera za evakuaciju djece i mlađih osoba koja se nalaze na sportskom usavršavanju u Italiji.

11:58 – Policijski službenici PS Travnik izdali su prekršajni nalog osobi S. M. rođen 1985. godine iz Travnika, zbog toga što je narušio javni red i mir objavom video linka na društvenoj mreži Facebook, u kojem govori da će se po cijeloj Bosni vozati i širiti korona virus. Na taj način navedena osoba je izazvala uznemirenost većeg broja građana.

11:49 – Edin Džeko na znakovnom jeziku poručio: “Ostani kući”. Pogledajte.

11:44 – Princ Charles pozitivan na korona virus.

11:37 – Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine i aktuelni v.d. tehnički direktor i koordinator nacionalnih selekcija Zvjezdan Misimović poručuje da poštujemo mjere opreza kako bismo spriječili širenje korona virusa. Pogledajte OVDJE.

11:20 – Na području Brčko distrikta BiH pod zdravstvenim nadzorom do danas u 9 sati nalazi se 956 osoba, izvijestilo je brčansko Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge.

“U periodu od 16 do 7 sati javile su se dvije osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom s blagim respiratornim simptomima. Jednu osobu je obišao mobilni tim, urađen joj je brzi test na gripu (pozitivan) i ljekar je propisao simptomatsku terapiju. Za drugu osobu mobilni tim je na terenu. Ostali su bez respiratornih simptoma”, navodi se u saopćenju.

11:06 – Pacijent i pacijentica na respiratoru u SKB Mostar, životno ugroženi. Detalje čitajte OVDJE.

11:05 – Sarajevska policija je u protekla 24 sata kontrolirala poštivanje mjera samoizolacije u Kantonu Sarajevo.

10:58 – Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavili su podatke o epidemiološkom stanju u srijedu do deset sati. Navodi se da su do sada u Federaciji BiH potvrđena 52 slučaja zaraze korona virusom, te da su tri osobe preminule. Ističe se da je u FBiH obavljena 464 testa na korona virus. Detalji OVDJE.

10:48 – Uposlenici Servis centra za porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju sa područja Grada Trebinja i okoline u proteklom period sašili su više od 400 maski za svoje sugrađane, a u naredna dva dana isporučit će dodatnih 300 maski. Vijest čitajte OVDJE.

10:46 – Paviljoni Studentskog centra u Banjaluci od popodnevnih sati biće u funkciji za smještaj oboljelih od koronavirusa, javlja reporter N1 Slaviša Starčević.

10:25 – Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja osoba na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje osoba sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim osobama na javnim površinama u vremenu od 20,00 do 05,00 sati, u protekla 24 sata sankcionisano je 48 građana u ovom bh. entitetu.

10:21 – OVDJE čitajte mitove i istine o koronavirusu.

10:16 – Nema novozaraženih u RS, pod zdravstvenim nadzorom 16.488 osoba.

10:07 – Iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je kako je u njegovoj zemlji prevaziđen prvi val zaraženih korona virusom, ali upozorio da bi mogao početi drugi val povratkom građana koji su bili na odmoru povodom iranskog blagdana Nevrouz.

Na sastanku kabineta u Teheranu, Rouhani je istakao kako su poduzeli mjere radi sprječavanja širenja novog vala korona virusa u periodu povratka građana s odmora.

10:04 – Voditelj singapurskog kriznog stožera briznuo je u plač tijekom obraćanja parlamentu u srijedu dok je zahvaljivao zdravstvenim djelatnicima i drugima na njihovim naporima u borbi protiv epidemije koronavirusa.

“Riječi nisu dovoljne”, kazao je ministar u vladi Lawrence Wong drhtavim glasom prije nego što je naglo prestao govoriti i počeo plakati uz molbu da mu daju minutu da se sabere.

09:59 – Mehmed Baždarević, bivši selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine vrijeme provodi u izolaciji u Grenoblu, radi pandemije korona virusa.

Nekada najbolji igrač Prve lige bivše SFR Jugoslavije naglašava kako je u Francuskoj, gdje više od 30 godina živi sa porodicom, situacija i više nego ozbiljna, pa i alarmantna.

”Ono što mogu reći jeste da su okolnosti takve da se svi moramo pridržavati uputa nadležnih. Jasno je kako je situacija preozbiljna. Molio bih sve stanovnike u Bosni i Hercegovini da se pridržavaju savjeta koje dobivaju. Samo tako se može spriječiti širenje korona virusa. Osim toga, tako ćete pomoći i sebi i drugima”, rekao je Baždarević.

09:53 – Korona virus je potvrđen kod još dvije osobe iz Konjica, javila je reporterka N1 Tina Jelin Dizdar.

Sa ove dvije osobe, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu brojka pozitivnih na korona virus se popela na 24.

09:52 – Pet novih slučajeva zaraženih novim korona virusom potvrđeno je u Crnoj Gori.

U toj zemlji sada je ukupno 52 zaraženih.

09:43 – Upravni odbor Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika Federacije BiH obaviještava sve studnete koji su situaciju sa koronavirusom dočekali u inostranstvu, u sklopu studentske razmjene, i ne mogu se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, da se jave na email [email protected]. Vijest čitajte OVDJE.

09:39 – Od jutros zabrana ulaska strancima u BiH, odbijen ulazak za pet osoba. Detalji OVDJE.

09:30 – Marko Romić, psiholog iz Mostara, za N1 je govorio o izazovima s kojima se građani susreću u vrijeme Izolacije.

Romić je kazao da su se građani našli u situaciji uzrokovanoj korona virusom koja je drugačija od svega što su do sada iskusili.

“Svaki dan smo nekako zaokupljeni time. Kao stručnjak, ne mogu da ne razmišljam o svemu tome i pokušam izvući zaključke i pronaći rješenja koja bi olakšala meni, a i svima nama”, kazao je. Vijest čitajte OVDJE.

09:28 – Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini su, posredstvom Udruženja banaka BiH, a s ciljem podrške zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini, finansirale nabavke tri respiratora, testova za koronavirus, te zaštitne opreme za potrebe UKC Sarajevo, UKC RS Banja Luka, te Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

09:24 – Dječak, težak 3,4 kilograma, prva je beba rođena u karantinu operacione sale u bijeljinskoj bolnici.

U noćnim satima 24. marta porodilja iz Zvornika (1998.), a kojoj je prije dva dana uzet bris zbog sumnje na koronavirus, čiji rezultat stiže tokom dana, javila se ljekarima u bijeljinskoj bolnici i odmah su preduzete sve medicinske procedure u vanrednim okolnostima, naveli su iz bolnice.

09:14 – U Hrvatskoj 36 novozaraženih, ukupno 418.

09:07 – Lionel Messi, prva zvijezda Barcelone i Josep Pep Guardiola, nekadašnji igrač i trener katalonskog kluba, a danas menadžer Manchester Cityja donirali su po milion eura za borbu protiv globalne pandemije korona virusa.

09:02 – Prof. dr. Semra Čavaljuga, dekanesa Medicinskog fakulteta Sarajevo i epidemiolog, govorila je za N1 o tome kako se možemo zaštititi od korona virusa i do kad bi epidemija mogla trajati.

Prof. dr. Čavaljuga je kazala da se u ovo vrijeme izolacije i samoizolacije ne može stati sa edukacijom budućih doktora te da su u vrlo kratkom vremenu uspjeli da se organizuju u održavanju online nastave.

Odgovarajući na pitanje do kada će ova epidemija korona virusa trajati je kazala da kada se u epidemiologiji proglašavaju zavorenim, to je dvostruki period maksimalne inkubacije. Vijest čitajte OVDJE.

08:41 – Ravnateljica Hitne i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva uputila je apel svima građanima da ostanu doma te najavila da će sama tražiti od Stožera da se zatvore specijalizirane trgovine za djecu, jer roditelji s djecom tamo dolaze kupovati igračke.

“Nema kretanja, idu samo oni koji to moraju. Meni nije jasan teza da tražim dozvolu da posjetim moju baku u Krapini, Moja baka ima 89, svijest bi trebala biti takva da ja ne želim ići vidjeti svoju baku jer joj mogu donijeti koronavirus, a mogućnost da ona umre je jako velika, to treba osvijestiti ljudima ne želite ići kod svoje bake! Nije stvar ne ići vidjeti baku, ali ovog časa ne želimo stvoriti problem jer zbog toga ona može umrijeti, možete donijeti problem cijelom zdravstvenom sustavu jer nećemo imati dovoljno respiratora”, kazala je Grba-Bujević.

08:37 – U pomoć svojim sugrađanima starijim od 65 godina kojima je zabranjeno kretanje zbog koronavirusa, uključio se i volonterski tim Saveza izviđača grada Zenice (SIGZ), koji za sada broji 14 punoljetnih članova, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik SIGZ-a Edin Šarić.

08:30 – Podneseno 45 prekršajnih naloga zbog kršenja zabrane kretanja u KS. Vijest čitajte OVDJE.

08:29 – U Cazinu uspostavljen veliki izolatorij za slučaj širenja epidemije koronavirusa.

08:22 – Dobre vijesti iz Kine: Nema nijednog potvrđenog slučaja zaraze korona virusom.

08:18 – Svi su njemački hoteli zatvoreni zbog pandemije koronavirusom, osim jednog. Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn i njegova pratnja, nekoliko žena i sluge, dobili su, čini se posebnu dozvolu da se sklone u Grand Hotelu Sonnenbichlu, smještenom na obroncima Alpa u južnoj Njemačkoj.

Glasnogovornik mjesnih vlasti u Garmisch-Partenkirchenu potvrdio je da je hotel dobio posebno odobrenje za smještaj uvaženih gostiju. Detalje donosimo OVDJE.

08:17 – Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je u utorak popodne preminula žena iz Niša stara 60 godina koja je bila zaražena koronavirusom.

08:12 – Američki državni tajnik Mike Pompeo u utorak je oštrije kritizirao kinesko postupanje sa širenjem zaraze koronavirusa, rekavši kako njihova vladajuća Komunistička partija još uvijek niječe podatke potrebne za sprečavanje daljnjih slučajeva.

U intervjuu za radijsku postaju Washington Watch, Pompeo je ponovio prijašnje optužbe da je kinesko kašnjenje u informiranju o virusu ugrozilo ljude širom svijeta i rekao da je to “doista dovelo u opasnost tisuće života”.

08:00 – Broj zaraženih koronavirusom u svijetu svaki dan je sve veći, a Covid-19 nije poštedio ni poznate i slavne iz svijeta politike, umjetnosti i sporta. Vijest čitajte OVDJE.

07:44 – Svatko se na svoj način bori s izolacijom i mjerama uvedenima u Hrvatskoj, a ovaj mladić iz Rijeke uveseljava i cijelu četvrt svojom glazbom.

Otkad je “karantena”, mladić iz Rijeke ne prestaje svirati saksofon na svom balkonu. Poslušajte ga OVDJE.

07:41 – Na OVOM LINKU čitajte studiju o tome ako se zarazite koronavirusom, kolike su šanse da preživite?

07:40 – OVDJE čitajte zašto je u Njemačkoj mali broj umrlih od koronavirusa.

07:35 – Kako je Južna Koreja izravnala krivulju, čitajte na OVOM LINKU.

07:25 – Dok brojne zemlje u utorak jačaju mjere borbe protiv koronavirusa, a zadnje su svoje nove korake objavile Austrija koja će masovno testirati, te Rumunjska i Norveška, Švedski je pristup ležerniji – osnovne škole rade, kafići su otvoreni. Švedska primjenjuje drugačiju strategiju.

07:15 – Kina je u srijedu ukinula drastična ograničenja uvedena prije nekoliko mjeseci u pokrajini Hubeju, žarištu pandemije koronavirusa koja je od prosinca odnijela više od 18.000 života u svijetu.

U zadnja 24 sata u zemlji nije otkriven nijedan slučaj lokalne zaraze, ali je u tom razdoblju zabilježeno 47 slučajeva koji su došli iz inozemstva, izvijestile su kineske zdravstvene vlasti.

07:13 – Poruka mladića pozitivnog na korona virus: Shvatite postojeće stanje ozbiljno.

07:05 – Španjolska policija je napisala 102.000 prijava i uhitila 932 osobe zbog kršenja zakona o ograničenom kretanju u posljednjih deset dana koliko traje izvanredno stanje zbog koronavirusa, rekao je u utorak ministar unutarnjih poslova.

07:00 – Prema podacima sajta worldometer.com u svijetu su od koronavirusa oboljele 418.273 osobe, umrlo je 18.609 ljudi, a izliječeno je 108.323 pacijenta.

Od trenutno aktivnih 291.341 slučaja, 278.360 oboljelih ima blage simptome, a u oziljnom ili kritičnom stanju je 12.981 pacijent. Detalji OVDJE.

06:49 – Trebate šišanje – imamo rješenje za vas.

06:38 – Jedna od najmanjih u Crnoj Gori, općina Tuzi na samoj granici s Albanijom našla se u utorak u središtu epidemije koronavirusa pošto je Institut za javno zdravlje registrirao 15 slučajeva zaraze u općini s oko 12 tisuća stanovnika, većinom Albanaca i Bošnjaka. Vijesti čitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad