Krizni štab FBiH preporučio: Objaviti imena osoba koje krše rješenja o izolaciji

Vijesti 25. mar 202012:22 > 12:24
N1 BiH

Krizni štab FBiH izdaio je preporuku kantonalnim organima za inspekcijske poslove i unutrašnjih poslova da za osobe koje krše mjere izolacije, pored prekršajnih mjera, koriste i odredbe Krivičnog zakona FBiH za djela protiv zdravlja ljudi i širenja zaraze te sprečavanja službene osobe u vršenju dužnosti i napad na službenu osobu.

Kako je rekla federalna ministrica zdravstva Jelka Miličević, Krizni štab je preporučio i da se javno objave imena i prezimena osoba koje ne postupaju po mjerama izolacije, te da se osiguraju prostori za smještaj tih osoba.

“Vlada intenzivno radi na aktivnostima kako bi što brže donosili odluke. Građani trebaju znati da su oni važna karika i oni su ti koji trebaju prijaviti sve one koji se ne pridržavaju naredbi”, kazala je Miličević.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija, do sada su u Konjicu potvrđena 22 slučaja zaraze korona virusom. Riječ je o dva klastera vezana za događaj u Konjicu i konstatovana su tri generacijska kontakta. U Mostaru je šest potvrđenih slučajev, a USK su utvrđena tri klastera.

Do sada je na području FBiH testirano 446 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđena su četiri nova. Ukupno su zaražene 52 osobe, a tri su umrle.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je kako su 84 federalna zdravstvena sanitarna inspektora raspoređeni na 15 graničnih prijelaza i Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

“Evidentno je da imamo znatno manji broj putnika koji ulaze u BiH. Još imamo veliku koncetraciju na graničnim prelazima Orašje, Kamensko i Nosanska Gradiška. Većinom je riječ o robnom prometu. Želim naglasiti da se pored osoba, kontroliše i zdravstvena i kvalitativna ispravnost svih roba”, rekao je Ajdinović.

Građanima je poručio da ulaze značajne pošiljke roba što ukazuje da životnih namirnica ima i da nam police u trgovinama neće biti prazne.

Do sada su izdali 14.821 rješenje o mjerama izolacije za putnike, a zaprimljeno je 157 službenih zabilješki o osobama koje krše mjere izolacije.

“Mi ćemo objaviti imena i prezimena osoba za koje se utvrdi da nisu poštivali mjere izolacije”, rekao je Ajdinović.

Do sada je izdato 65 prekršajnih naloga trgovinama koje su prekršile Odluku kojom se zabranjuje povećanje cijena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad