Pilav: Uskoro idemo na strategiju masovnog testiranja

Vijesti 25. mar 202013:14 > 13:29
N1

Šefica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je na današnjoj pres-konferenciji da su se u posljednjih 48 sati povećala takozvana epidemiološka žarišta te da ima novih otvorenih nekoliko klastera.

Kako se u posljednjih 48 sati povećala takozvana epidemiološka žarišta, imamo četiri, pet klastera otvorenih, počevši od Konjica i nakon toga još dva. Novi kalster je vezan za sinoćnji slučaj, odnosno nakon što je žena sa područja Općine Ilidža preminula usljed korona virusa. Sada imamo jednu privatnu kompaniju koja je jutros zatvorena i za 23 osobe je data mjera smaoizolacije i naši epidemiolozi rade na tome“, kazala je Pilav.

Ovo je scenario koji smo i očekivali. U prethodnom periodu smo napravili kompletno informatičko uvezivanje radnog procesa. Uvezane su sve zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo. Važno nam je da koordiniramo rad sa MUP-om i tu se očekuje informatičko uvezivanje. Napravljena je priprema za praćenje ljudi u samoizolaciji. Imat ćemo registar testiranih i registar onih koji su u samoziolaciji“, navela je te kazala kako je za danas u toku nekoliko testiranja i da će rezultati biti poznati kroz nekoliko sati.

Važno je napomenuti da su u današnjim testiranjima oni kontakti koji su vezani za ovih nekoliko klastera“, istakla je.

Pored informatizacije sklopili smo ugovor sa privatnim laboratorijama gdje ćemo koristiti aparat i kadar. Dakle, imamo mikrobiološki kadar, imamo solidan broj testova što bi moglo pomoći nama da idemo s intenzivnijim testiranjem kontakata“, rekla je Pilav.

Kazala je i da u Kantonu Sarajevo trenutno nema hospitaliziranih pacijenata koji su vezani za korona virus, kao i da se očekuju novi testovi, ali da za sada ima dovoljno testova.

U narednom periodu krećemo sa testiranjem kontakata, a onda idemo na strategiju masovnog testiranja. Kako se mijenja epidemiološka situacija, shodno tome se mijenja strategija testiranja. Spremni smo da pređemo na tu strategiju i to se radi kad se desi nekoliko klastera“, rekla je.

Također je navela da će se terapije za hronične pacijente propisivati za šest mjeseci, ne za tri kako je do sada bio slučaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad