Studenti napuštaju Studentski dom, na njihovo mjesto dolaze zaraženi

N1

Paviljoni 1 i 2 Studentskog centra Nikola Tesla u Banjaluci od danas su smještaj za pozitivne od korona virusa koji ne pokazuju simptome bolesti, ali su prenosnici zaraze. Ovo je odluka Kriznog štaba za Vanredne situacije Vlade Republike Srpske, jer se broj oboljelih u zajednici smanjuje, ali se povećava broj zaraženih u porodičnim klasterima.

Studenti, koji su to mogli, užurbano su danas iznosili svoje stvar iz Domova, dok oni koji to nisu mogli, stvari su im sklonjene ili su ih preuzeli drugi studenti. Sa druge strane, nadležni pokušavaju da riješe i pitanje kršioca naredbi o samoizolaciji. Oni neće moći u ovakve objekte, ali će pod šatore.

Blizu 700 ležajeva, razvrstanih u 240 soba i apartmana u Studentskom domu Nikola Tesla ubuduće će biti nastanjeni zaraženim od korona virusa. Resorni ministar Alen Šeranić kaže da je ovo još jedna faza borbe protiv opasnog virusa, pokušaj da se zdravi zaštite od onih koji su pozitivni na virus, a nemaju simptome. Svaka porodica i druge osobe koje moraju imati ličnu pomoć, biće smješteni u ovakvim sobama. Paviljoni u Banjaluci i Đački dom u Bijeljini, biće namjenjen za zaražene sa ovih područja.

“Na ovaj način želimo da agresivnije djelujemo prema suzbijanju korona virusa u RS-u, ja sam to juče govorio. Ove sve mjere koje su donesene u javnosti, dobre su mjere. Jer kao što vidite, smanjili smo mogućnost prenosa bar kroz one podatke koje mi imamo, ali moramo u potpunosti ići da stavimo virus korone pod kontrolu i zato se moraju donositi ovakve mjere”, navodi Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Oni koji budu smješteni, imaće i 24-časovni zdravstveni nadzor. Zadužen je Dom zdravlja Banjaluka koji će opremiti i ambulantni prostor, neophodan za praćenje zdravstvenog stanja zaraženih. Imaće i pomoć psihijatra.

“Nadzor će se vršiti najmanje dva puta dnevno u prostorijama, odnosno sobama, gdje lica budu smještena, a ukoliko bude potrebno, lica će se odvesti u ambulantni prostor, radiće se drugi pregledi i dijagnostičke procedure koje budu neophodne”, ističe Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja Banjaluka.

Ova odluka iznenadila je studente smještene u ovom domovima. Užurbano su danas nosili svoje stvari. Kažu da su iznenađeni, ali moraju se pomiriti sa novonastalom situacijom

“Ja mislim da ovo stvarno nije prihvatljivo, međutim situacija je takva kakva je, ne ostaje nam drugog izbora. (Kada su Vas obavjestili o ovome?) Obavijestili su nas prije dva dana”, otkriva Miloš Trifunović, student iz Doboja.

“Sada nosimo stvari. Malo jeste, ali dobro”, dodaje Marina Milojević, studentica iz Kotor Varoši.

“Studenti ne trebaju brinuti za svoje stvari, one su popakovane, sortirane po sobama i već od jutros dobar dio studenata je došao po svoje stvari i oni su se uvjerili da ništa ne nedostaje”, kaže Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” Banjaluka.

Studenti neće biti oštećeni, stvari će im biti sačuvane, kažu nadležni. Ono što slušamo prethodnih dana od zvaničnika, čulo se i danas, u ratu smo sa nevidljivim neprijateljom.

“Kada smo u ratu, takvo stanje zahtjeva samodricanje i solidarnost svih nas. Odluke Republičkog štaba se moraju donositi brzo, jer ovdje su životi u pitanju”, poručuje Srđan Rajčević, ministar za visoko obrazovanje RS.

Još jedan problem je konstantan u Republici Srpskoj, kao i u ostalim dijelovima BiH. Kršenje naredbe o samoizolaciji u ovom entitetu evidentan je svakog dana. Posljednji primjer iz Trebinja gdje je kršioc naredbe o samoizolaciji posjetio banku, šetao kroz Trebinje, a uz to i prelazio granicu BiH i Hrvatske, tjera nadležne na rigorozne mjere. Zbog toga su odlučili da se pripreme šatorski karantini, poput ovoga u Rakovačkim barama kod Banjaluke, gdje će svi kršioci naredbe morati ubuduće da se izoluju pod šatore.

Nadležni u gradu Banjaluka, zbog stalnih kršenja naredbi o samoizolaciji, odlučili su da pribjegnu i ovakvim mjerama. Dakle, u buduće svi koji krše naredbe u samoizolaciji, završiće u ovakvim šatorima. Vaše je pravo da odlučite. Ili ćete biti u samoizolaciji u vašim toplim domovima ili u ovim ne baš lijepim uslovima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad