Edin Ramić: Izdvojili smo sredstva za pomoć našim povratnicima u RS

Vijesti 25. mar 202017:25 > 17:39
N1

Vlada Federacije BiH pomoći će poljoprivrednicima, starima, osobama u teškom socijalnom stanju i porodicama koji su povratnici na područje entiteta Republika Srpska u ovom teškom periodu pandemije korona virusa.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Eedin Ramić rekao je kako su u skladu sa zaključkom Vlade promijenili svoje programe i namjenu utroška sredstava kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji i pomogli u sprečavanju negativnih posljedica.

“Sektor za održivi povratak objavilio je javni poziv da ćemo refundirati sve troškove poljoprivrednicima – povratnicima, a radimo i na nabavci repromaterijala za jesenju sjetvu”, rekao je Ramić.

Istakao je kako su proteklih nekoliko godina imali značajan iskorak kada je u pitanju zapošljavanje povratnika u RS-u, a da su danas ta radna mjesta ugrožena. Zbog toga će ovo minsitarstvo uputiti poziv firmama koje zapošljavaju tri i više radnika, da ne otpuštaju radnike te da će im Vlada FBiH refundirati doprinose za sve uposlene za period od tri mjeseca.

“Imamo i sektor za humanitarnu djelatnost koji će donirati 2.000 prehrambenih paketa s osnovnim životnim namirnicima koje ćemo podijeliti ugroženim povratnicima. Kada dođe period školske godine obradovat ćemo porodice prvačića, a i porodice s više djece će dobiti podršku”, rekao je Ramić.

Naglasio je kako će ovo ministarstvo pomoći i javnim kuhinjama te humanitarnim udruženjima koji imaju problema u radu tokom vanredne situacije.

“Mi ćemo sve te organizacije podržati i olakšati im rad. Mi smo sve navedene aktivnosti započeli, ovo je samo obavještenje našim povratnicima da mogu očekivati podršku vladde FBiH bez obzira što se nalaze u RS-u”, poručio je Ramić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad