Remzija Šetić za N1: Malo anksioznosti je poželjna pojava, vodimo računa o sebi

Vijesti 25. mar 202018:05 > 18:11
N1

Psihološko savjetovalište stoji na usluzi građanima Sarajeva 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici dok traje borba sa pandemijom korona virusa.

Doktor Remzija Šetić za N1 je kazao da se u Kantonu Sarajevu krenulo sa pripremama linije prije nego li je stigla naredba Kriznog štaba, a da se ova praksa u svijetu pokazala vrlo efikasnom.

“Mi imamo Centar za mentalno zdravlje, 16 psihologa koji rade u tri smjene 24 sata. Svi građani nas mogu kontaktirati i dobiti adekvatnu prvu psihološku pomoć. Brojevi telefona su 033 704 824 i 704 826”, rekao je Šetić uz napomenu da su dva psihologa uvijek na liniji.

Kada građani treba da kontaktiraju psihologa?

“Dosta građana se nalazi u nekoj vrsti psihokrize, anksioznosti, straha i panike. Pogotovo kod građana koji su ranije tražili pomoć> Zbog ovoga ulaze u nove krize. Odlučili smo da se pomoć može pružiti na distanci. Kroz sistem su razrađeni dalji postupci, ukoliko nekome bude trebala dodatna pomoć”, izjavio je Šetić.

Također, pokrenuta je i linija za zdravstvene radnike, uposlenike u zdravstvu koji su na prvoj liniji udara tokom trajanja pandemije.

“Bitno je da vodimo računa i o njihovom zdravlju. Dešavaju se krize i nepredvidljive situacije, pogotovo jer ne znamo koliko će ovo trajati”, kazao je Šetić.

Kompletna situacija sa korona virusom negativno djelue na ljude koji su preživjeli rat, imaju PTSP. Da li je anksioznost normalna reakcija?

“U ovakvom stanju su očekivane reakcije. Malo anksioznosti je poželjna pojava, jer nas usmjerava da vodimo računa o propisanim mjerama. Ako je osjećamo ne treba to katastrofizirati. Postoji mnogo preporuka, gdje možemo naći metode za prevazilaženje svega”, kazao je.

Savjetovao je roditeljima da djeci skrenu pažnju sa pritisaka, te da ih ne izlažu sa svim informacijama oko korona virusa. Treba razgovarati s njima, slušati ih, a ako primijete neko ponašanje koje nije uobičajeno – pozvati telefonom i dobiti prvu psihološku pomoć.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad