Novalić o vraćanju kredita: Da li se klijent javlja banci ili banka njemu?

Vijesti 25. mar 202018:10 > 18:20
Fena

Odgovarajući na pitanja novinara u današnjem obraćanju, premijer FBiH Fadil Novalić je pojasnio odluku Vlade FBiH o moratoriju na vraćanje kredita za vrijeme krize.

Jedno od pitanja novinara je bilo pojašnjenje odluke o moratoriju na otplatu kredita? Agencija za bankarstvo donijela odluku o tome kome će biti omogućeno? Šta ukoliko se agencije i banke ogluše o zahtjeve Vlade?

Mi smo imali sastanke sa svim bankama, gdje smo se složili da dođe do moratorija za sve građane osim onih koji ne žele prekinuti. To je bio zaključak sastanka. To je trebala servisirati Agencija kroz uredbe i ona je to uradila kako je uradila. Ja sam ih danas zvao, oni su u izolaciji i sutra ćemo imati sastanak i da se definiše tačno kako to funkcioniše; da li se klijent javlja banci ili se banka javlja njemu. Šta sa kreditom koji npr. dolazi sada 1. aprila? Sutra ćemo dati te informacije, doći će odgovorne osobe iz Agencije ili iz banaka“, kazao je Novalić.

Dodao je da je EP BiH već uvela mjeru da nikome neće biti isključena struja za vrijeme trajanja krize.

“EP BiH je već uvela mjeru gdje je saopćila da nikome neće biti isključena struja za vrijeme krize. Zbog toga što se plaća struja tako naši rudari mogu raditi koji u potpunosti rade i uglja ima dovoljno”.

Sredstva od EU od 7,2 miliona KM?

“EU ima lotove pomoći za medicinska sredstva. Sredtva će se najvjervatnije dijeliti prema odnosu stavnoništva kao i drugim prilikama. Gospodin Džaferović je jučer objavio da ćemo dobili 68 miliona eura, ali danas su nam rekli da je to prošireno na 80 miliona. To će biti sredstva za zdravstvo i ekonomiju. Sredstava će biti i bit će raspoređena u skladu sa pritiskom zaraze kako u kojem kantonu i regiji.

Mi ćemo raditi rebalans budžeta. Nijedna stavka neće ostati ista, nedotaknuta”, kazao je Novalić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad