FUIP odgovara Agenciji: Imamo zakonsko pravo objaviti minimum ličnih podataka

Vijesti 25. mar 202018:29 > 19:01
N1

Federalni štab civiline zaštite zatražio je od svih kantona da razmotre mogućnost adekvantih prostora za izolaciju onih koji krše mjere zabrane kretanja. Sve to uradili bi uz adekvatne sanitarne, epidemiološke i druge mjere kako ne bi na jednom prostoru stvorili nove klastere epdiemije korona virusa. Objavljivat će se i imena neodogovornih građana koji krše izolaciju, a policija i inspekcija najavljuje sve rigoroznije mjere.

Federalni štab civiline zaštite preporučio je policiji i inspekciji u svim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine da pooštre mjere za sve one neodgovorne građane koji krše zabranu kretanja u izolaciji.

“Da u okviru provjera kršenja mjera u izolaciji, pored prekršajnih mjera, koriste odredbe i Krivičnog zakona FBiH i krivične odgovornosti za širenje bolesti zdravlja i širenja zaraze. I spriječavanju službene osobe u spriječavanju vršenja službene dužnosti napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti””, navodi Jelka Milićević, komandantica Federalnog štaba CZ.

Oglasila se i Agencija za zaštitu ličnih podataka, koja upozorava da je zabranjeno objavljivati imena i prezimena zaraženih osoba i osoba u izolaciji.

“Zabranjuje se nadležnim organima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući entitetske i kantonalne štabove civilne zaštite kao i drugim organima, koji djeluju u vanrednoj situaciji u vezi sa pandemijom virusa korona, da objavljuju lične podatke o licima koja su pozitivna na korona virus kao i licima kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije. Nalaže se nadležnim organima iz tačke I dispozitiva, da odmah uklone i blokiraju lične podatke o licima koja su pozitivna na korona virus kao i licima koja poštuju određene mjere izolacije i samoizolacije, čiji podaci su javno objavljeni”.

Federalna uprava za inspekcijske poslove odgovara Agenciji da imaju zakonsko pravo objaviti minimum ličnih podataka. Sarajevska policija je u protekla 24 izvršila je kontrolu 1.121 adrese s ciljem provjere poštivanja izrečenih mjera izolacije, 101 osoba nije zatečena na datoj adresi stanovanja o čemu su sačinjene službene zabilješke i dostavljene nadležnim inspekcijskim organima.

“Zaprimili smo 157 zbirnih službenih zabilješki o licima koja krše mjere izolacije. Zaključak Vlade Federacije koji je dao potporu FUIP-u o licima koja krše mjere izolacije. Tako da sada imamo 33 lica, nekoliko lica se javilo FUIP-u tvrdeći da nisu kršili mjere i da došlo do šuma u komunikaciji. Dali su svoje primjedbe, a mi ćemo ih svakako detaljno razmotriti”, ističe Anis Ajdinović, Federalna uprava za inspekcije poslove.

Dvije hiljade i sto osoba trenutno se nalazi u samoizolaciji na područuju Unsko-sanskog Kantona. Dnevno na desetine osoba prekrši mjere samoizolacije. Policiji problem predstavljaju migranti koji se nalaze po ulici i napuštenim objektima. Ministar MUP-a USK Nermin Kljajić navodi da su krenuli u uspostavu privremenog prihvatnog centra Lipa, gdje će odvoziti migrate iz grada na tu lokaciju.

“Kada su u pitanju kršenja ona se kreću dnevno u prosjeku od 20 do 30 lica, da krše mjere samoizolacije i mi protiv takvih prekršitelja podnesemo zapisnik federalnom sanitarnom inspektoru. Nećemo se libit da u saradnji sa Tužilaštvom USK da se izrekne jedan mjera, ako dođe do ponavljanja kršenja samoizolacije – pa čak ne bježimo ni od zatvorske kazne”, kaže Nermin Kljajić, ministar MUP-a USK.

U posljednjih 24 sata na području Republike Srpske je kontrolisano 3.084 osoba kojima su izdata rješenja za kućnu izolaciju. Tom prilikom je utvrđeno da 21 osoba nije poštovala tu mjeru zbog čega su im izrečene prekršajne kazne. I policija Brčko Distrikta od ranije je uhapsila četiri osobe zbog kršenja samoizolacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad