Štab civilne zaštite Zenice: Osigurat ćemo medicinsku opremu i rezerve hrane

Vijesti 25. mar 202018:32 > 18:46
N1

Gradska uprava Zenice osigurat će nabavku specijalnih zaštitnih maski za potrebe zdravstvenih radnika, te aparate i opremu za testiranje korona virusa, zaključeno je na današnjoj sjednici Štaba civilne zaštite tog grada.

U skladu s preporukama, dio objekta u Omladinskom naselju Nemila bit će osposobljen za smještaj osoba koje budu prekršile mjere kućne izolacije.

Doneseno je ukupno devet zaključaka, među kojima je i taj da će biti upućen dopis bankama koje posluju u Zenici da invalidnine i penzije za osobe starije od 65 godina, a koje nisu nikoga ovlastile za podizanje, budu dostavljane putem nadležnih pošti.

Službi za higijenu i epidemiologiju JU Dom zdravlja Zenica naloženo je da objavi uputstvo o načinu dezinfekcije zajedničkih dijelova zgrade te pravilnom načinu nošenja maski i rukavica.

JP RT Zenica naloženo je da programski sadržaj prilagodi akutelnom stanu i emituje priloge o važnosti primjene protivepidemijskih mjera.

Građanima je preporučeno da izbjegavaju kretanje te da prijave osobe koje krše mjere samoizolacije.

“U rad Štaba civilne zaštite Grada Zenica uključili smo nekoliko naših vrsnih ljekara, kako bi nam pomogli da odluke koje donosimo u cilju prevencije širenja zaraze koronavirusom za naše građane budu najbolje i najefikasnije. Ono što ću još jednom apelovati na građane je da poštuju donesene mjere i preporuke nadležnih u vezi sa prevencijom širenja zaraze koronavirusom”, kazao je po završetku sjednice komandant Štaba civilne zaštite Grada Zenica Fuad Kasumović.

Izrazio je nezadovoljstvo radom i odnosom Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK prema Gradu Zenica, navodeći da taj štab do današnjeg dana nije Gradu Zenica uprkos upućenim zahtjevima Grada prema tom štabu, dostavio niti jednu informaciju o trenutnom stanju i poduzetim mjerama u borbi protiv korona virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad