Baljić o preminuloj ženi u Sarajevu: Nije pregledana na KCUS-u

Vijesti 25. mar 202018:23 > 18:49
Fena

Jedno od pitanja na koje je danas odgovorio šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-s Rusmir Baljić bilo je i pitanje o ženi koja je jučer preminula u Sarajevu.

Osoba koja je preminula u kolima Hitne pomoći?

“Ta osoba se nije javljala u KCUS, nije tu pregledana, nije tretirana te bi ovo pitanje trebalo uputiti nadležnima u Domu zdravlja KS gdje se ona liječila, odnosno Zavodu za hitnu pomoć koje je po navodima reanimiralo po dolasku u Dom zdravlja Ilidža”, kazao je Baljić.

Zašto se ne slijede upute WHO da se testira što više ljudi?

“Mi slijedimo preporuke WHO-a, ja to i kažem testirati što je više moguće, testirati sve koji imaju simptome. Ne mogu se testirati osobe sve, jer ćemo imati lažno negativnih nalaza. To znači da ćemo imati osobe koje će imati negativan nalaz i sutra krenu sa redovnim živitom, za dva dana mogu pokazati simptome i biti neko ko rasijava virus. U suštini bi morali testirati svu tu populaciju svakih nekoliko dana. U suštini mi na KCUS-u ne dajemo indikacije za testiranje, nego ljekari na terenu i svaki test koji se uputi na KCUS bude testiran”, dodao je.

Dodatna testiranja kroz privatne laboratorije?

“WHO je certificirala određeni broj laboratorija u BiH, u Sarajevu referijalni centar i sve one koje bi željele da se uključe u testiranje morale bi zadovoljiti norme stručne i zakonske. Pretpostavljam da će svi oni koji zadovoljaju ove norme biti uključeni u testiranje”.

Građevinski fakultet u Sarajevu će biti korišten kao dodatni smještaj za oboljele.

“Građevinski fakultet se pravi kao mjesto gdje ćemo smještati oboljele, ukoliko to ne bude dovoljno razmotrit će se i druge lokacije u KS. Siguran sam da će biti dovoljno mjesta, ali to je crni scenario kojem težimo da ga izbjegnemo”, kazao je.