EP BiH: 167 radnika radi 14 dana u dvije smjene bez napuštanja objekata

Vijesti 25. mar 202018:49 > 18:53
N1

S ciljem obezbjeđenja stabilnosti energetskog sistema, kontinuiteta u proizvodnji električne i toplotne energije i urednog snabdijevanja kupaca, 167 radnika Elektroprivrede BiH rade 14 dana u dvije smjene bez napuštanja proizvodnih objekata.

IZ EP BiH navode da su u pogonu dva bloka u TE Tuzla i jedan blok u TE Kakanj, što zadovoljava potrebe Federacije BiH za električnom energijom i toplotnom energijom za grijanje Tuzle, Lukavca i Kaknja. Svih 11 agregata hidroelektrana na Neretvi je raspoloživo i u pogonu su u skladu sa potrebama za električnom energijom. Zalihe uglja na depoima i nivo hidroakumulacija je iznad bilansom predviđenog nivoa za ovo doba godine.

“Proces rada u proizvodnim jedinicama Elektroprivrede BiH odvija se po principu tzv. zatvorenog ciklusa koji podrazumijeva potpunu izolaciju zaposlenika u prostorima termoelektrana i hidroelektrana na period 14 dana. U prostorima TE Tuzla u izolaciji je 117 zaposlenika, TE Kakanj 20 i hidoelektranama na Neretvi 16 zaposlenika koji upravljaju blokovima i agregatima, te rade na obezbjeđenju preduslova za nesmetanu proizvodnju električne i toplotne energije, radeći u dvije smjene po režimu 12/12 sati.  U isto vrijeme u kućnoj izolaciji u trajanju 14 dana su uposlenici koji će nakon detaljne zdravstvene opservacije zamijeniti svoje radne kolege koji su trenutno na radu u izolaciji u termoelektranama i hidroelektranama”, navode iz EP BiH.

U malim hidroelektranama, a koje su u sastavu Elektroprivrede BiH i koje su organizovane kroz djelatnost proizvodnje u distributivnim podružnicama, u sigurnosnoj zoni rada je 6 zaposlenika Elektrodistribucije Bihać i 4 zaposlenika Elektrodistribucije Tuzla.

Radnicima koji su u izolaciji u prostorima proizvodnih jedinica obezbjeđeni su svi uslovi neophodni za rad i boravak.

Na poslovima prijema i transporta uglja u krugu termoelektrana, otpremi pepela i drugim poslovima na koje obavljaju radnici koji nisu uposlenici Elektroprivrede BiH, angažovana je 41 osoba i nalaze se u izolaciji u prostorima termoelektrana.

Proces rada koji se odnosi na upravljanje sistemom, takođe je organizovan po principu tzv. zatvorenog ciklusa. Radne zadatke u izolovanim uslovima u neprekidnom trajanju 14 dana, obavljaju četiri radnika. Nakon 14 dana, trenutno angažovani radnici biće zamijenjeni.

Prioritetne aktivnosti djelatnosti distribucije odnose se na otklanjanje kvarova i provedbu mjera kojima bi se smanjile mogućnosti beznaponskih pauza.

U rudnicima Koncerna EPBiH, broj angažovanih radnika sveden je na minimum potrebnih za nesmetano odvijanje procesa proizvodnje uglja.

“Elektroprivreda BiH provodeći preporuke nadležnih organa, poduzima sve neophodne higijensko epidemiološke mjere s ciljem zaštite zdravlja radnika i kupaca, i spriječavanja daljeg širenja virusa”, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad