Ko su novi članovi Federalnog štaba Civilne zaštite?

Vijesti 26. mar 202006:48 > 06:51
FUCZ

Federalni štab civilne zaštite, kojeg je na jučerašnjoj 162. hitnoj sjednici imenovala Vlada FBiH, održao je sinoć u Sarajevu 7. vanrednu sjednicu. Štab je u prethodnom sastavu imao 21 člana a izmijenjenom Uredbom Vlade FBiH sada broji devet članova. Razlog ove izmjene je da se Štab nije pokazao efikasan kod donošenja hitnih Odluka koje će zaštiti stanovništo i obezbijediti potrebnu medicinsku opremu.

Zbog toga je Vlada FBiH smanjila broj članova Štaba na devet, računajući da članovi Štaba moraju biti iz institucija koje su u ovom trenutku najrelevantnije za donošenje ovih odluka.

Za načelnika FŠCZ postavljen je dosadašnji načelnik Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Za članove FŠCZ postavljeni su: Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ensad Korman, zamjenik direktora Federalne uprave policije, Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo, Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, Namik Hodžić, sekretar Crvenog križa/krsta F BiH, Sanita Alagić i Mustafa Kadribegović, pomoćnici direktora FUCZ.

Članovi novog FŠCZ upoznati su sa Rješenjem o postavljenju komandanta, načelnika i članova Štaba kojeg je danas na hitnoj sjednici donijela Vlada FBiH. Novi (stari) komandant FŠCZ je Jelka Milićević, inače zamjenik premijera/predsjednika Vlade FBiH i federalni ministar finansija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad