Milićević: Niti jednog trenutka nisam niti ću blokirati nabavu testova

Vijesti 26. mar 202010:24 > 10:26
N1 BiH

Komandantica Federalnog štaba civilne zaštite i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević oglasila se nakon imenovanja novog Federalnog štabsa civilne zaštite i obrazloženja da prethodni saziv nije odgovorio na zadatke kao što je nabava medicinske opreme.

Osudila je tvrdnje da je blokirala nabavu testova za detekciju korona virusa i da je ona osoba zbog koje kasne određene odluke, a na štetu zdravlja građana.

“Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavu testova za detekciju korona virusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme. Zahtijevam i zahtijevat ću jedino da se u ovoj kriznoj situaciji mora slušati liječnička struka i Zavod za javno zdravstvo, koji daju konačnu riječ koliko i koje vrsta testova i medicinske opreme se nabavlja – naglasila je Miličević.

VEZANE VIJESTI

Kao jedan od dokaza da blokada nije postojala javnosti se dala j na uvid Odluka o nabavi materijala i opreme od 20. 3. 2020. iz koje je vidljivo da se za nabavu 30.000 komada testova za detekciju Cov 2019 odobrava 1.386.600,00 KM, a koji se u FBiH očekuju već tijekom sutrašnjeg dana.

“O razlozima smjene prethodnog saziva kriznog stožera sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme, no javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sve njegove izvještaje o radu i provedbi mjera na svim razinama”,  istaknula je zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite, naglasivši da su sredstva u Proračunu Federacije BiH za borbu protiv korona virusa osigurana i neupitna.

Na kraju pozivam sve predstavnike vlasti, mjerodavnih institucija i liječničke struke u Federaciji BiH da u ovoj teškoj situaciji radimo zajedno na dobrobit svih naših građana i poštujemo sve preporuke nadležnih tijela jer je to jedini način da sačuvamo zdravlje svih nas, navedeno je u reakciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad