Zavod za javno zdravstvo FBiH: Potvrđena 62 slučaja zaraze korona virusom

Vijesti 26. mar 202010:55 > 10:57
REUTERS/Benoit Tessier

Iz Zavoda za javno zdravstvo bh. entiteta Federacije BiH objavili su podatke o epidemiološkom stanju u četvrtak do 10 sati. Navodi se da su do sada u Federaciji BiH potvrđena 62 slučaja zaraze korona virusom, te da su tri osobe preminule. Ističe se da je u FBiH obavljeno 520 testova na korona virus.

Od 62 slučaja, u odnosu na posljednji izvještaj u srijedu u 18 sati, deset je novih, kažu iz ZJZFBiH. Najviše slučajeva zaraze korona virusom 26 zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Kanton Sarajevo sa devet, Zeničko-dobojski kanton sa osam, te Zapadnohercegovački kanton sa sedam. U Unsko-sanskom kantonu potvrđeno je šest slučajeva zaraze, Bosansko-podrinjskom četiri, a po jedan u Posavskom i Srednjobosanskom.

Najviše testova na korona virus, 187, obavljeno je Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a potom u Tuzlanskom, gdje je urađeno 121 testiranja i svi su bili negativni. U Kantonu Sarajevo urađeno je 79 testova na korona virus. 

Iz ZJZFBiH ističu da su utvrđeni uvezeni slučajevi zaraze iz Italije, Njemačke i Srbije te da postoji lokalna transmisija u tri kantona: Hercegovačko-neretvanskom, Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom. 

Dodaje se da su dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu, do sada 23 potvrđena slučaja i evidentirana treća generacija kontakata, kao i slučaj u Mostaru sa sedam potvrđenih slučajeva.

Navodi se da su u Unsko-sanskom kantonu evidentirana tri klastera i novi klasteri u Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York. 

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 21.300 ljudi, a potvrđeno je preko 470.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 110.000 ljudi. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad