Medicinske sestre-tehničari iz BiH: Na prvoj borbenoj liniji smo mi

Vijesti 26. mar 202011:33 > 11:39
N1

Udruženja medicinskih sestara-tehničara iz Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i distrikta Brčko zajedno sa Projektom jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini iskazuju zahvalnost i ističu značaj medicinskih sestara-tehničara u borbi protiv korona virusa, saopćeno je iz Univerzitetskog Kliničkog centra Republike Srpske.

“U trenutku kada smo suočeni sa pandemijom, iskreno smo zahvalni svima koji neumorno rade na suzbijanju korona virusa. Na prvoj borbenoj liniji su zdravstveni radnici, a posebno medicinske sestre-tehničari koji oboljelima pružaju potrebnu njegu i edukuju stanovništvo o načinima sprečavanja širenja virusa, pri tome rizikujući vlastito zdravlje. Važno je da svi oni rade u što sigurnijim uslovima i dobiju svu potrebnu podršku”, navedeno je u saopćenju.

“Ako već do sada nije bilo potpuno jasno da je potrebno odati priznanje i dodatno osnažiti ovu profesiju, COVID-19 pandemija je to nesumnjivo potvrdila”, ističu.

Navode kako su medicinske sestre-tehničari najbrojniji zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu – u svijetu ih ima skoro 30 miliona, a u BiH oko 20 hiljada. Ali, ne čini ih samo brojnost posebnim. Oni su najbliži pacijentu i najbolje poznaju svoju zajednicu, a uvijek su bili u središtu prevencije i kontrole zaraznih oboljenja. Bez uvažavanja i dodatnog jačanja ove profesije, neće biti moguće odgovoriti na mnogobrojne globalne zdravstvene izazove 21. vijeka. Među njima su i sve starije stanovništvo sa višestrukim hroničnim oboljenjima i epidemije novim zaraznim oboljenjima.

“Zahvaljujući svom bogatom iskustvu i znanju, udruženja medicinskih sestara-tehničara su važan partner u planiranju odgovora u hitnim situacijama kao što je ova, kao i u kreiranju zdravstvenih politika i planiranju zdravstvenih usluga. Ovo potvrđuje iskustvo na Projektu jačanja sestrinstva (ProSes) u BiH koji od 2012. godine intenzivno pruža podršku medicinskim sestrama-tehničarima i zdravstvenim institucijama u BiH na različitim nivoima. Kroz projekat se radi na regulisanju sestrinske profesije, standardizaciji usluga, jačanju strukovnih udruženja i poboljšanju obrazovanja medicinskih sestara. ProSes spaja domaće i švicarsko znanje i iskustvo: sprovode ga Fondacija fami iz BiH i Univerzitetske bolnice Ženeve, a financira Vlada Švajcarske”, istakli su.

Pozivaju građane da se pridržavaju svih zvaničnih preporuka i preventivnih mjera, što će vjerovatno biti presudno u borbi protiv korona virusa.

“Olakšajmo zdravstvenim radnicima njihov odgovorni i zahtjevni posao i pomozimo da se sačuvaju mnogi životi. Takođe, pozivamo vas da se pridružite globalnoj kampanji sa svojih balkona i prozora svako veče u 20.00 sati i aplauzom iskažete svoju zahvalnost i podršku svim zdravstvenim radnicima”, naglašeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad