Norveška i Azerbejdžan pomoći će BiH u borbi sa korona virusom

Vijesti 26. mar 202011:34 > 11:43
MVP BiH

Poslije najavljene pomoći  EU u iznosu od 7 miliona eura stiže i norveška pomoć u iznosu od 10,5 miliona kruna, najavljena je i pomoć Azerbejdžana.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je održala sastanak sa 75 ambasadora i šefova diplomatsko-konzularnih misija u BiH. Zahvalila im je na ukazanoj podršci vlastima u BiH u savladavanju izazova trenutne krize. Upoznala ih je sa najvažnijim zaključcima i odlukama koje je usvojilo Vijeće ministara BiH na 6. sjednici. Pojasnila je kako i u kojem domenu se neke od odluka mogu odnositi na strane državljane koji borave u BiH ili na sve one koji imaju neki objektivni interes da dođu u našu zemlju u ovom kriznom periodu.

Turković je obavijestila sve prisutne o usvojenom prijedlogu odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini, koji stupa na snagu u 6:00 ujutro 30.03.2020. godine. Aerodromi će i dalje funkcionisati, ali samo za cargo promet i dobavljanje neophodne opreme i robe. U tom kontekstu se kratko osvrnula i na mjere za olakšavanje prometa vitalnih proizvoda uslijed krize uzrokovane virusom COVID-19. Turković je govorila i o odluci o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu.

MVP BiH

Turković je odgovarala na pitanja ambasadora. Prisutnima se obratila novoimenovana predstavnica Vijeća Evrope u BiH. Specijalni predstavnik EU u BiH je obavijestio prisutne da je EU izdvojila 7,5 miliona eura za ublažavanje posljedice krize u BiH.

Ambasador Italije je postavio nekoliko pitanja vezanih za privremene restrikcije ulaska u BiH, te tražio konkretne odgovore na pitanja vezana za karantenu i obaveze stranih državljana prilikom ulaska u BiH. Turković ga je informisala da MVP BiH aktivno radi na organizovanju charter leta za repatrijaciju BiH državljana koji se nalaze u Italiji.

Nakon toga su se obratile ambasadorice Bugarske i Slovenije, sa specifičnim pitanjima vezanim za obaveze diplomata i diplomatskog osoblja u BiH naspram ograničenja kretanja koje su im postavile entitetske vlasti. Turković je pojasnila da su ove mjere restrikcije nužne i neophodne, te pozvala sve prisutne na razumijevanje i uvažavanje konteksta u kojem se svi nalazimo. Ambasadorica Norveške je sve obradovala s viješću da je njena Vlada odobrila novčanu tranšu od 10,5 miliona norveških kruna za pomoć BiH, te će sredstva biti operativna uz posredstvo Ureda UNDP u BiH. Razgovor su zaključile ambasadorice Austrije i Švicarske sa komentarima o neophodnosti zajedničkog i koordinisanog djelovanja u suzbijanju posljedica krize, saopćeno jeiz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad