Vlasti u HNK sutra odlučuju da li će kanton ili gradovi ići u karantin

Vijesti 26. mar 202013:28 > 13:43
N1

U Gradskoj vijećnici Mostara sutra će biti održana zajednička sjednica predsjednika Vlade HNK i Kriznog stožera HNK sa svim načelnicima i gradonačelnicima tog kantona, kao i zapovjednicima lokalnih uprava civilne zaštite na kojoj će se razgovarati o tome da li je došlo vrijeme da se neki od gradova/općina ili cijeli kanton stavi u karantin.

Kako je rekao glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović, na sjednici će biti sagledana cjelokupna stiuacija i svi će iznijeti svoje probleme i preopruke.

Vlada HNK je danas preporuku prijevoznicima koji rade transport roba, da vozačima između i nakon vožnji osiguraju prostor za samoizolaciju kako oni ne bi išli svojim kućama. Također, izdata je preporuka da se smanji dnevna međumjesna i međugradska migracija na način da se izdaju propusnice onima koji imaju potrebu da putuju.

Kako je rekao član Kriznog štaba HNK Jurica Arapović sutrašanja sjednice se organizuje i zbog toga kako bi se koordinisala sardnja između lokalnih zajednica kako se više ne bi donosile različite naredbe i tumačenja naredbi Kriznog štaba HNK, ako što je to do sada bio slučaj.

“Također, koordinirat će se sva sredstva koja imamo kako bi vidjeli šta je najpotrebnije nekim općinama jer to što sada u nekim općinama nemamo pozitivnih slulčajeva ne znači da sutra neće biti. Dakle, svi moraju biti spremni. Neke lokalne zajednice već imaju spremne objekte u slučaju da bude potvrđen veći broj zaraženih, a druge trek trebaju odrediti objekte”, reko je Arapović.

Vlada HNK, koja još uvijek zasjeda, danas je donijela odluku o izdvajanju 583.000 KM bolnicama u Mostaru i Konjicu, a očekuje se i da  će više od milion Km biti izdovjeno za domove zdravlja na području HNK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad