Sarajlija kupio računare za učenike koji nisu mogli pratiti online nastavu

Vijesti 26. mar 202014:24 > 14:49
N1

Vijest koja je juče odjeknula u javnosti je ona o anonimnoj donaciji dvanaest računara za Osnovnu školu "Musa Ćazim Ćatić" u Sarajevu, a nastavnica koja je i podijelila tu vijest sa javnosti je razrednica Sabina Džeko koja je za N1 kazala kako nije ni sanjala da će ta priča toliko biti proširena, te da je jednostavno morala podijeliti takvu humanu gestu.

Razrednica sam VII razreda OŠ Musa Ćazim Ćatić i imam izvrsnu saradnju sa roditeljima koji su se i do sada odazivali humanitarnim akcijama koje naša škola redovno radi. No, sada mi se u privatnoj poruci javio jedan roditelj, čija djeca idu u našu školu, te ponudio da želi nekoliko računara dati za djecu koja nemaju, s obzirom da je počela online nastava. Kazala sam mu da ću kontaktirati roditelje i da ću mu javiti“, počela je nastavnica Džeko priču za N1.

No, nakon te poruke je vidjela da se roditelji ustručavaju da se jave, te im se javila i kazala im da joj se jave privatno i da će sve ostati anonimno, kao i da darovatelj ostaje anoniman.

Tada su se javila dva roditelja, pa još jedan. Tada smo se sjetili zašto ne bi pitali u školi da li nekome treba računar, te smo to iskomunicirali u našoj školskoj grupi. Znam da ima djece koja nemaju svoj računar, te da ima po troje djece u nekoj porodici koja se školuju, tako da je nemoguće da se nastava realizira za takve učenike. Ubrzo je broj učenika kojima je potreban računar bio dvanaest“, kaže nam profesorica.

Javila se anonimnom dobročinitelji te mu rekla koliko računara je potrebno, a on je rekao kako to nije nikakav problem, iako je planirao izdvojiti novac za deset računara.

Profesorica Džeko kaže za N1 kako je morala na neki način da se zahvali ovom roditelju te je iz tog razloga napisala status na Facebooku.

Taj njegov čin nije bio promovisanje, i da podijelim to na Facebooku me više ponukalo ono što je došlo poslije, a to je njegova poruka“, rekla nam je.

A njegova poruka glasi:

Ja sam ratno dijete. Rat sam proveo u izbjeglištu i za mnoge stvari koje sam imao, morao sam čekati nečiju dobru volju. Vjerujem da će neko i od ove djece sutra sjetiti se ovog računara i učiniti dobre stvari kada mognu. Mi, hvala Bogu, imamo mogućnost i samo vraćamo dugove za nešto što je nama ranije dobro urađeno“.

“Takve dobre stvari nam u ovakvom momentu trebaju”, poručuje Džeko te dodaje:

“Takve pozitivne priče koje će nam vratiti vjeru u ljude, u život”.

Rekla nam je da nije mislila da će ova priča toliko odjeknuti, a odjeknula je i van Sarajeva, van Bosne i Hercegovine.

Ta njegova poruka je i ujedno i pouka svima nama u ovom momentu. Dobro se dobrim vraća. Djeca iz ovoga mogu nešto naučiti. On je kao dijete naučio i kad je porastao, to je uradio“, naglašava profesorica za N1.

“Ostala sam zatečena odjekom na Facebooku. Šokirana sam. Nisam nikada doživjela ovako nešto”, istakla je.

Poslala nam je i fotografije koje su joj roditelji poslali nakon što su smjestili svoje nove računare koje im je kupio ovaj dobri altruista, koji definitivno, vraća nadu u bolje sutra. 

N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad