Dr. Kenan Arnautović iz Amerike poslao poruku građanima BiH

Vijesti 26. mar 202017:32 > 18:02
N1

Dr. Kenan Arnautović je Bosanac sa američkom adresom i velikim autoritetom na polju medicine. U “Danu uživo” govorio je o korona virusu i načinima kako se naučnici i vlast u SAD bore protiv ove pošasti.

“Izgleda da je SAD sada na redu da se suoči najozbiljnije sa ovom bolešću. Novo smo žarište. Najviše je pogođen New York, Washington, California i prema najnovijim podacima Louisiana”rekao je dr. Arnautović.

Napominje da je SAD vrlo ozbiljna zemlja sa izvanrednim zdravstvenim sustavom, no da je situacija vrlo ozbiljna, te da se nada da će je prebrodriti.

“Svaki pojedinac treba da se suoči i zaštiti sebe i porodicu. Svaka zemlja da učini sve da zaštiti svoje stanovništvo. Rekao sam svojim ukućanima da treba da razmisle o drugoj osobi s kojom dolaze u susret kao da ona ima korona virus”, govori dr. Arnautović.

Otkrio je da od njegove prve suradnice muž ima bolest, ali da je ona bez simptoma.

Kada je u pitanju Amerika, ističe da je kompletan sistem zaključan. Nema restorana, vozila na ulicima, ali radnje su pune i narod je disciplinovan i nema nestašice.

“Pratim situaciju u BiH i vrlo sam ponosan što su uradili sa KCUS-a. Izolacija je vrlo uspješna i političari rade dobro svoj posao. Sarajevo i regija je vrlo dobro odgovorila i tako treba nastaviti. U ratu je ginulo puno više ljudi, a ovo je drugačiji rat. Biće žrtava i mi moramo učiniti da se smanji taj broj. Broj raste i ako se zadrži na tome, doći će krivulja kad će početi opadati. To je moja poruka Sarajevu“, kazao je dr. Arnautović.

Ističe da u Americi svi imaju pravo na testiranje, bez obzira imaju li ili nemaju zdravstveno osiguranje. 

“Mogao bih i ja tamo da me testiraju, ali moram se ponašati prema pravilima, jer nemam simptoma”, rekao je dr. Arnautović. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad