OSCE pohvalio odluku Agencije o uklanjanja imena osoba koje su u samoizolaciji

Vijesti 26. mar 202018:25 > 18:39
Facebook

Misija OSCE-a u BiH pohvalila je najnoviju odluku Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, kojom se naređuje momentalno uklanjanje imena i ličnih podataka osoba koje se nalaze u samoizolaciji i uzdržavanje od ovakvih praksi u budućnosti.

“Objavljivanje ovakvih informacija povlači ne samo pitanja koja se tiču povrede njihovog prava na privatnost, nego se zbog straha od javne izloženosti kod pojedinica može pojaviti otpor ka prijavljivanju simptoma, što će otežati praćenje širenja virusa, čime se povećava i rizik po širu javnost. Misija OSCE-a u BiH ohrabruje svo svoje osoblje, kao i sve građane BiH, da u potpunosti poštuju zahtjeve vlasti usmjerene ka samoizolaciji, te da poštuju sve mjere usmjerene ka sprečavanju širenja virusa i zaštiti šire zajednice”, kazali su iz Misije OSCE-a za N1.

Podsjetimo, Agencija za zaštitu ličnih podataka zabranila je objavljivanje imena osoba koje su pozitivne na korona virus i kojima su određene izolacije i samoizolacije, ali je saopćila i to da nije protuzakonito objaviti imena i prezimena osoba koje krše zakone, odnosno određene zabrane nadležnih tijela jer se tu radi o evidentnom kršenju zakona i to onih kojima se štite i spašavaju životi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad