Ministar zdravlja RS: Svi novozaraženi imali kontakt s oboljelima

Vijesti 27. mar 202010:21 > 10:36
N1

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na današnjoj konferenciji za novinare potvrdio je 34 slučaja zaraze korona virusom u ovom bh. entitetu te je kazao kako su ove osobe bile u direktnom kontaktu sa zaraženima.

“Sedam od njih su sekundardni kontakt, a četiri osobe su one koje su imale putovanja ili došla iz inostranstva”, istakao je.

“Uzeli smo uzorke od svih osoba koje su smještene u karantinu u Gradiški i od juče smo stavili u potpunu funkciju i karantine u Brodu i Šamcu, a očekujem da ćemo uskoro osposobiti i karantin u Rači”, rekao je te kazao kako je s tim u vezi broj putnika smanjen te da navedena mjera o karantini ide u dobrom pravcu te da su to brojke koje mogu da iskontrolišu.

Također je istakao da su sve lokalne zajednice formirale svoje karantine.

“Postoje osobe kojima je danas 13. dan karantina i nismo ih prebacivali u Studentski dom u Banjaluci, nego smo im uzeli nalaz i ako budu pozitivni idu u Dom, ako bude negativan, onda se upućuju dalje na boravak u kućnu izolaciju. To govorim da se ne bi stvorile sumnje zbog čega neki idu a neki ne u taj Dom”, kazao je ministar Šeranić.

Postoji i nekoliko izuzeta, jer, kako je naglasio, radi o vrlo delikatnoj situaciji, odnosno o porodičnim klasterima koji imaju po četvero djece, te imaju i bebe od nekoliko mjeseci te im je teško obezbijediti boravak u Studentskom domu te im je obezbijeđen 24-satni nadzor.

“Njih je 11 u Banjaluci i radi se o porodicama ili o majci sa dvoje male djece ili osobama koje njeguju stara nepokretna lica i bilo bi teško zbog zdravstvene njegu takvih pacijenata”, rekao je.

Ministar Šeranić je naveo i kako u UKC RS je smješteno 27 osoba sa srednje teškom kliničkom, dok je dvoje na respiratoru i obje te osobe imaju hronična oboljenja .

Od jučerašnjih pozitivnih slučajeva u RS, tri ljekara su pozitivna na korona virus, tako da zdravstvene ustanove obavljaju sve ono što je potrebno da se njihovi zaposlenici stave pod nadzor.

Naglasio je i kako neodgovornost pojedinca neće tolerisati. “Ići će se sa rigoroznim mjerama po pitanju svakog pojedinca”, potcrtao je.

Govorio je i o problemu sa grijanjem u Studentskom centru u Banjaluci, te kazao kako je potrebno vremena da se prostorije ugriju iz razloga jer studenti nisu boravili neko vrijeme tu te je grijanje bilo isključeno.

Kazao je i da u ponedjeljak treba da dobiju novih 3.000 testova koji su donacija UNDP-a, ali da je stanje alarmantno u smislu nabavki, jer su kapaciteti proizvođača ograničeni. Naveo je i da se ne oslanjaju na ovu donaciju te da očekuju nove isporuke testova. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad