Nema novih slučajeva zaraze korona virusom u SBK

Vijesti 27. mar 202014:02 > 14:04
Dron.ba

Muškarac iz Novog Travnika za sada je jedini potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom u Srednjobosanskom kantonu, te dosadašnjim testiranjem nisu otkriveni novooboljeli, izjavio je u Travniku direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Sead Karakaš.

Kako je rečeno, sve osobe koje su do sada testirane, jer su bile u kontaktu sa zaraženim muškarcem, negativne su na covid-19.

“Ako govorimo u užem kontekstu, možemo reći da je situacija stabilna jer u prethodnom danu nismo imali nove slučajeve. Ukoliko govorimo u kontekstu našeg okruženja, situacija je nesigurna i možemo očekivati pojavu novih slučajeva zaraze”, istaknuo je Karakaš.

Na pitanje novinara vrše li se testiranje građana u dovoljnoj mjeri, Karakaš je rekao da, u trenutnoj fazi, masovno testiranje ne prestavlja rješenje.

“U prvoj fazi, kada su se u Europi pojavljivali prvi slučajevi zaraze, ni Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije govorila ‘testiranje, testiranje testiranje’, već ‘samoizolacija, samoizolacija, samoizolacija’. Mi smo, u ovom trenutku, u toj prvoj fazi. Masovno testiranje nam nije nikakva garancija, jer ukoliko nekoga danas testiramo i on je negativan i nastavi se slobodno kretati, u toku dana može postati pozitivan, a ima papir da nije rizičan po okruženje. Tek u nekoj drugoj fazi, ukoliko prevalenca oboljelih bude izuzetno visoka, ukoliko bismo mi imali na hiljade oboljelih, onda bismo krenuli u drugu fazu koja se zove ‘testiranje, testiranje, testiranje'”, kazao je Karakaš.

Naglasio je, također, kako je, uz epidemiološke podatke i pozitivnu epidemiološku anketu, pojava simptoma osnovna indikacija za testiranje.

“Da bi test bio siguran, treba ga uraditi kod osoba kod kojih su se pojavili simptomi, i to tri do pet dana nakon pojavljivanja. Tada možemo reći da je test siguran”, istaknuo je.

Karakaš je rekao da je u SBK do danas testirano ukupno 29 osoba, dok je rješenje o obaveznoj samoizolaciji uručeno za 2.100 osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad