Kanton 10: U samoizolaciji 570 osoba, nema potvrđenih slučajeva korona virusa

Vijesti 27. mar 202014:51 > 14:56
Fena

Epidemiološka situacija u Kantonu 10 za sada je povoljna, nema oboljelih osoba od korona virusa, dok je 30 osoba izašlo iz samoizolacije, saopćio je u petak Krizni štab Kantona 10.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Diana Mamić kazala je da je na području tog kantona 570 osoba koje se nalaze u samoizolaciji, a koje su pristigle iz susjednih te zemalja EU-a, s tim da je njih oko 30 izašlo iz samoizolacije.

“Jutros je testirano 11 osoba i testovi su spremljeni u SKB Mostar, a njihov rezultat očekuje se najkasnije narednog dana”, istakla je Mamić.

Za razliku od prošle sedmice kada su zdravstvene ustanove oskudijevale s primjerenom aparaturom i zaštitnim sredstvima, sada su u Kriznom štabu već optimističniji jer su nabavili neka sredstva, a samoj situaciji doprinijelo je i jučerašnje usvajanje kantonalnog budžeta iz kojeg je odobreno milion maraka.

Ministar MUP-a Kantona 10 Darinko Mihaljević kazao je da se smanjuje broj osoba koje se ne pridržavaju naredbe o samoizolaciji.

“U protekla 24 sata djelatnici MUP-a provjerili su 149 osoba kojima je izdano rješenje o samoizolaciji, izdano je osam prekršajnih naloga, od čega su četiri prekršili naredbu o kretanju u vrijeme policijskog sata”, istaknuo je Mihaljević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad