Sarajevo: Pronađeno 116 migranata u općini Stari Grad, prevezeni u Ušivak

Vijesti 27. mar 202015:33 > 15:41
Općina Stari Grad Sarajevo

Prema nalogu komandanta Općinskog štaba CZ-a, načelnika Ibrahima Hadžibajrića, Prva PU – PS Stari Grad izvršila je danas provjeru i kontrolu boravka migranata na području Starog Grada. Prethodnih dana je na području Starog Grada, naročito Baščaršije, bilo evidentno da se migranti slobodno kreću i ne pridržavaju propisanih mjera ograničenog kretanja.

S obzirom da je Federalni štab civilne zaštite donio mjeru kojom je zabranjen izlazak i posjeta svih migranata u izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH, u Starom Gradu su danas poduzete aktivnosti po tom pitanju, prvenstveno kako bi se zaštitili građani, ali i sami migranti od mogućnosti širenja zaraze.

Policijskom kontrolom je utvrđeno je da se migranti nalaze na nekoliko lokacija: pansiona, ugostiteljskih objekata, hostela, motela i privatnih kuća u Starom Gradu.

Općina Stari Grad Sarajevo

“Prema informacijama sa terena, migranti su danas zatečeni na Baščaršiji u pansionima i hostelima i na lokaciji Koturova 2 u kojoj lice E.K. ima registrovanu ugostiteljsku djelatnost i zakupac je općinskog poslovnog prostora. Ovo lice je nadležnoj općinskoj Službi za privredu tvrdilo da su migranti ušli u prostor bez njegovog znanja, dok je iz Prve PU potvrđeno da nisu zaprimili nikavu prijavu o tome. Osim toga, na licu mjesta policija nije utvrdila tragove provale niti oštećenja, a sve upućuje na to da je zakupac poslovnog prostora dozvolio boravak migrantima s obzirom da su u objektu postavljeni kreveti za spavanje. Općina Stari Grad će aktivno raditi na suzbijanju ovakvih pojava, a zakupci kod kojih se utvrde zloupotrebe neće biti obuhvaćeni mjerama olakšica za zakup, kao ni bilo kojih drugih, te će se tražiti da budu zakonski sankcionisani”, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Općine Stari Grad Sarajevo.

Pripadnici Prve PU – PS Stari Grad su kontrolom u navedenim objektima zatekli 116 migranata koje su danas prevezli u Kasarnu “Ušivak”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad