Stariji od 65 godina od ponedjeljka će moći malo odahnuti

Vijesti 27. mar 202018:51 > 18:54
N1

Starije osobe, iznad 65 godina, ne smiju da se kreću, ali poruka nadležnih iz Banjaluke je “Niste sami”. Za tu populaciju osigurana je dostava osnovnih životnih namirnica, a od ponedjeljka će i lijekove moći dobiti na kućnom pragu.

Na telefon se javljaju operateri u call centru. Bilježe: ime i rezime, adresu, broj telefona. Stariji od 65 godina, kojima je zabranjeno slobodno kretanje zbog virusa korona, iz marketa na ovaj način mogu naručiti do 15 artikala, ali da jedan artikl nije teži od 3 kg.

“Nema zloupotreba. To su stari, nemoćni, invalidi, trudnice, slijepi. Njima je potrebna ova pomoć. Bitno je da se ljudi osjećaju da nisu zapostavljeni, da ima socijalna briga o njima, maksimalno ispoštujemo šta im treba, i osjećamo da smo korisni društvu”, priča Boris Tomić, direktor “Cegera”.

Skoro 40 vozila radi naizmjenično. Vozači sa maskama, rukavicama. Provjeravaju adrese, narudžbe…Penzioneri dostavljače nestrpljivo čekaju. Pojedini jedino njih vide tokom dana.

Emotivnih susreta ima svakodnevno, pričaju nam momci koji se vraćaju po novu narudžbu. Zatičemo ogroman red ispred marketa.

Anketa:

 – “Da, da, nije previše dugo, 15-ak minuta se čeka”.

 – “Sve je super, nema straha, ne bojimo se ništa”.

 – “Redovna kupovina. Sve preporuke redovno slušamo”.

Preporuku da se na javnim mjestima nosi maska, poštuje više od 90% Banjalučana, koje smo zatekli na ulici. Kažu najviše ih muči neizvjesnost.

Stariji od 65 godina, od ponedjeljka će moći da odahnu makar malo, jer je Grad obezbijedio i dostavu lijekova na kućnu adresu. Poruka svima u trećem dobu je “Niste sami”.

Bilo da ste stari, ili mladi, domaći ili stranci, ako iz inostranstva dolazite u BiH, naredne dane mogli biste provesti u predviđenim dvorani. Krevet je pomoćni, prilično neudoban, ali ćebad su nova.

Sportska dvorana i Dom zdravlja Obilićevo, te Centar “Zaštiti me”, tri su lokacije za karantin gdje će 14 dana boraviti osobe koje uđu u zemlju. Ovdje će boraviti osobe koje nemaju COVID-19, a fizički je pregrađen dio za odvajanje muškaraca i žena, odnosno porodica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad