Cvjetićanin: Od 1.700 obećanja političari ispunili pet posto

Vijesti 14. maj 201508:46 > 08:52
N1

Današnju dnevnu štampu u Novom danu komentarisala je Tijana Cvjetićanin, koordinatorica istraživanja na projektu “Istinomjer”, koji realizuje Udruženje "Zašto ne?"

Projekat Istinomjer pomno prati obećanja zvaničnika na svim nivoima vlasti.

“Pratili smo situaciju u Republici Srpskoj s obzirom da je vlast formirana ranije nego u FBiH. Zaključak glasi da je vrlo malo urađeno.”

Istinomjer je pratio i obećanja prethodnog saziva vlasti. Na pitanje šta je obećavala, koliko ispunila i šta konkretno, Cvjetićanin je kazala: “Pratili smo 11 partija i oni su nekih pet posto uspjeli da ostvare. Stagnira se po pitanju obećanja. Obećanja iz oblasti ekonomije dominiraju, a imali smo blizu 1.700 obećanja. Pet posto nije za preveliko hvaljenje s obzirom da su neka od tih obećanja bila “održat ćemo stanje kakvo već jeste.

Cvjetićanin je rekla da je građanima Bosne i Hercegovine najviše lagao Milorad Dodik.

Dodik je šampion jer on najviše govori od svih političara, najviše je prisutan u medijima, a u svojim izjavama ne obraća pažnju jesu li činjenično zasnovana ili ne.”

Istinomjer ima i zanimljivu rubriku “nevjerovatno, ali istinomjer”.

Imali smo izjavu Salmira Kaplana da je tokom demonstracija kamenje bilo jako oštro, te sumnje Dodika da se kuje zavjera protiv Rep. Srpske u Hotelu Tuzla. Tu su neke izjave kao posebna kategorija.”

Na pisanje Istinomjera česte su i reakcije prozvanih.

Najburnija reakcija je bila povodom teksta u vezi cijena struje u odnosu na zemlje regiona. Reagovala je premijerka RS Željka Cvijanović. Dobili smo nervozan poziv koji je trajao pola sata nakon čega je došlo do vanredne sjednice Elektroprivrede RS čime su željeli demantovati naš tekst. Mi smo rekli da ćemo objaviti demant ako nam donesu prave podatke, ali do toga nikada nije došlo.”

Jučer je u Sarajevu počeo Sarajevo Business Forum gdje je istaknuto da je politička stabilnost temelj razvoja regiona.

Prošle godine SBF je bio iskorišten da se promoviše Sporazum o rastu i razvoju te planovi o saniranju nakon poplava. Moj je utisak da nismo vidjeli puno rezultata nakon toga. Da li će biti rezultata ove godine vidjet ćemo.”

Cvjetićanin je rekla kako Vučić zavodi apsolutizam u Srbiji, vrši represiju nad medijima i preuzima sve funkcije i izvršne i zakonodavne vlasti na sebe, a istovremeno nema ni unutrašnje ni spoljne opozicije, jer vrlo vješto gradi odnose sa spoljnim partnerima, uključujući i regionalne.

Pet medalja za mlade matematičare u BiH, bh. srednjoškolci na Balkanskoj olimpijadi.

To je sjajna vijest i odlično je vidjeti mlade ljude kako su uspješni iako je obrazovni sistem nekvalitetan što njihov uspjeh čini još većim.”