Oštre kazne u BiH zbog objava o korona virusu na društvenim mrežama

Vijesti 28. mar 202014:08 > 14:10
N1

Osobama čiji su inicijali Đ.K. i O.B. iz Mrkonjić Grada izdati su prekršajni nalozi i novčana kazna od po 1.000 KM jer su na društvenoj mreži objavili fotografije uz komentare kojima se krši odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije.

U oba slučaja policajci su postupili juče po prijavi građana i oba lica su priznala da su objavila fotografiju i komentar bez posebnog obrazloženja, čime su počinili prekršaj, saopšteno je iz Policijske uprave Mrkonjić Grad.

Lice čiji su inicijali Đ.K. objavilo komentar uz fotografiju okupljanja više ljudi u vrijeme kada su zbog epidemiološke situacije sva javna okupljanja u Republici Srpskoj zabranjena.

Policija je istog dana uvidom na društvene mreže lica O.B, nakon što mu je izdat prekršajni nalog, utvrdila da je ponovio prekršaj objavljivanjem teksta kojim komentariše rad institucija Republike Srpske i grubo vrijeđa predstavnike državnih organa.

Ovo lice je lišeno slobode i izdat mu je prekršajni nalog i izrečena novčana kazna od 1.000 KM.

Iz Policijske uprave Mrkonjić Grad podsjećaju da je 19. marta na sjednici Vlade Republike Srpske u Banjaluci, na inicijativu MUP-a Republike Srpske, usvojena odluka o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije, proglašene na teritoriji Republike Srpske.

Odluka definiše da se za vrijeme vanredne situacije zabranjuje iznošenje ili prenos lažnih vijesti, tvrdnje kojima se izaziva panika, ili teže izaziva javni red i mir, te onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija.

Navedene zabrane se odnose i na radnje učinjene putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili sličnih sredstava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad