Željka Cvijanović pojasnila šta znači uvođenje vanrednog stanja u RS

Vijesti 28. mar 202015:33 > 15:35
N1

Republika Srpska je na posebnoj sjednici usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom korona virusa, a predsjendica ovog entiteta, Željka Cvijanović, pojasnila je šta to znači.

“Predsjednik će raditi sa drugim institucijama, Vladom RS, koja je predlagač zakonskih rješenja. Bitno je da postoji redovna komunikacija sa partijama i poslaničkim grupama. To će se urediti u narednom periodu. Dok traje vanredno stanje – vršit će se komunikacija sa timom pravnika za zakonske akte koji neće biti upitni i biće lako provodljivi”, izjavila je Cvijanović.

Vanredno stanje je uvedeno jer su sve mogućnosti iscrpljene, poručula je.

“Moramo da mijenjamo zakone, odgovorno, promijeniti one koji će nam omogućiti da intervenišemo i donosimo mjere koje će pomoći privredi, kako bi se stvorio prostor za olakšice prema privrednom sektoru”, kazala je Cvijanović.

U narednom periodu – ključna je komunikacija.

“Poslanici su svjesni stanja, nije ovo zatvaranje NSRS. Ovo je novi režim funkcionisanja, privremeno neće biti sastajanja dok traje potreba za ovakvim stanjem, a to ovisi od toga šta će reći struka i šta će se dešavati globalno”, pojasnila je.

“Prohodnosnot određenih zakonskih rješenja kojima ćemo bolje intervenisati u oblasti zdravstva, zdravlja i života građana. Na to smo usmjereni. Mormao razmišljati kako urediti stvari da ona šteta koja se načini bude što manja”, rekla je uz poruku da zna da građani razumiju ovo sve.

“Nadam se da će ovo biti privremeno, nekoliko sedmica ili nekoliko mjeseci, svi želimo izaći iz ovoga i normalno da živimo. Morali smo da intervenišemo. Odlučno da donosimo mjere i zaštitimo privredu”, izjavila je.

Cvijanović je dodala da ovo ne znači ukidanje NSRS, te da će ona adekvatno raditi u budućem periodu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad