Počelo slanje uzoraka iz USK letjelicom u Sarajevo

Vijesti 28. mar 202016:23 > 16:26
Fena

Kantonalni štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona i Krizni štab Ministarstva zdravstva USK obavještavaju da je Federalna uprava civilne zaštite od jutros stavila u funkciju letjelice kojima će u Sarajevo biti transportovani uzorci osoba testiranih na koronavirus na području ovog Kantona.

“Sa načelnikom Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudinom Solakom, smo u stalnom kontaktu i kako je i dogovoreno, za USK je danas dostavljeno 900 transportnih podloga za uzorke. Od sutra krećemo s uzimanjem uzoraka većeg broja osoba, za koje postoji sumnja da su pozitivni na koronavirus, nakon čega će uzorci biti letjelicama transportovani u referentnu laboratoriju”, kazao je premijer USK, Mustafa Ružnić koji je komandant Kantonalnog štaba CZ USK.

Po nalogu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK svi HES- ovi na terenu u pripremi su za uzimanje uzoraka većeg broja osoba koje imaju simptome a bili su u kontaktu sa oboljelim osobama, kaže ministrica zdravstva dr. Nermina Ćemalović.

Zavod za javno zdravstvo USK preuzeo je danas 900 transportnih podloga, potvrdila je direktorica Zavoda dr. Zarina Mulabdić.

“Stanje dvoje pacijenata, pozitivnih na koronavirus, koji se nalaze na liječenju u KB Bihać, je stabilno”, potvrđuje dr. Hajrudin Havić, direktor bolnice u Bihaću.

Trenutno broj oboljelih osoba na području USK je šest.

Danas su iz Bihaća u Sarajevo poslana dva uzorka na testiranje i osam uzoraka na retestiranje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad