Memorijalni centar Srebrenica pokreće online komunikaciju

Vijesti 29. mar 202012:07 > 12:09
Twitter

Memorijalni centar Srebrenica nastavio je sa aktivnostima razvoja alata za online komuniciranje i predstavljanje sadržaja.

Nastavili su sa organizacijom online videotura, a trenutno rade na uspostavi komunikacije sa memorijalima i drugim institucijama širom svijeta radi razmjene dobrih praksi u vrijeme izazova koje donosi globalna pandemija korona virusa.

“Nikada nije bilo važnije raditi na očuvanju institucija nauke, istraživanja i sjećanja nego u vremenima velikih globalnih katastrofa po čovječanstvo. Mi, u Memorijalnom centru Srebrenica, mjestu istraživanja, izučavanja i sjećanja na genocid u Srebrenici, svojim radom nastojimo dati doprinos odgovoru muzeja, galerija i memorijala izazovima zatvaranja vrata ovih ustanova i ograničenju kretanja stanovništva pred pandemijom koronavirusa. Zbog toga, nastavljamo sa našim virtuelnim turama. U nedjelju smo podijelili novi video, ovog puta sa fokusom na segment Spomen sobe. Podržite naše napore u ovom vremenu, jer je dio naše misije i našeg rada i upozoravati na krajnje posljedice ksenofobije, politika mržnje i netrpeljivosti prema drugom i drugačijem“, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Putem Twittera ohrabruju i pokreću komunikaciju sa memorijalima, muzejima i galerijama širom svijeta, koji su unijele inovacije u način na koji komuniciraju sa svima zainteresovanim za njihov rad. Poručuju da žele pratiti dobre prakse i učiniti sve da u vrijeme pandemije korona virus zadrže svijest javnosti o važnom istraživačkom radu o genocidu.

“Kao što smo ranije kazali, pokrenuli smo i YouTube kanal, te smo već realizirali dvije online ture, jedna koja obuhvata mezarje Memorijalnog centra Srebrenica, a druga koja obuhvata segment Spomen sobe Srebrenica koji je realiziran uz podršku institucije Imperial War Museum iz Velike Britanije. Razvijamo novu brošuru, unapređujemo sadržaje na našoj web-stranici, te nastojimo osigurati dvosmjernu komunikaciju sa svima koji žele saradnju“, navode iz Memorijalnog centra i nastavljaju:

“Pripremamo se i za obilježavanje svih važnih datuma vezanih za genocid u Srebrenici, a imajući u vidu ograničenja kretanja i rada u ovom trenutku. Izuzetno je važno, i još jednom poručujemo porodicama žrtava genocida, preživjelim i svjedocima: ne brinite, mi u instituciji ćemo čuvati Potočare i ne stajemo sa našim radom. A, vas molimo da ostanete kod svojih kuća, čuvate svoje zdravlje i zdravlje vaših bližnjih.“

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad