Salkić: Nije neophodno vanredno stanje u RS, već konkretne mjere

Vijesti 29. mar 202012:34 > 12:37
N1

Uvođenje vanrednog stanja u bh. entitetu RS nije bilo neophodno, jer su svi organi mogli i morali da izvršavaju svoje obaveze pa i Narodna skupština i Vijeće naroda kao zakonodavci, ocijenio je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

”Ako su policajci na ulicama, doktori u bolnicama i domovima zdravlja, zašto ne bi bili i narodni poslanici i delegati u svojim klupama i usvajali potrebne zakone i odluke’, upitao je Salkić.

Smatra da je Vlada trebala da predloži parlamentu konkretne mjere za jačanje zdravstvenog sektora, zaštitu privrednih subjekata u smislu očuvanja radnih mjesta i konkretne prijedloge za okončanje tekuće školske godine te mjere upisne politike za narednu školsku godinu.

”Nažalost, prijedlog tih mjera nismo vidjeli, već smo dobili vanredno stanje u kojem će biti donesene ove mjere i možda neke druge od male grupe ljudi i neće biti podložne široj raspravi prije stupanja na snagu”, upozorio je Salkić.

Imajući u vidu ponašanje aktuelne vlasti u proteklom periodu logična je, kaže, rezerva prema toj odluci, te zabrinutost od njenih posljedica, koji će uticati na živote svih građana u tom bh. entitetu.

Evidentno je da vlast i ovu tešku sitaciju koristi da dodatno istakne tendencije o samostalnosti tog entiteta, pokušavajući da samostalno kreira mjere i politike u borbi protiv koronavirusa bez države Bosne i Hercegovine, što je pogubno za cjelokupnu borbu u interesu građana i njihovog zdravlja.

Normalno i logično je bilo da se sve aktivnosti provode sa nivoa državnih organa, a da praktično te mjere budu implementirane na nivou entiteta, kantona, gradova i opština”, navodi Salkić.

Salkić ističe i da će nepostojanje jake koordinacije u tom smislu sigurno nanijeti najveću štetu po građane, a trpit će i rezultati borbe protiv koronavirusa.

U slučaju koronavirusa, dodao je, borbu ne mogu uspješno voditi samostalno ni države, a kamo li entiteti ili kantoni.

‘I izjava ministra zdravlja Alena Šeranića, da zbog širenja epidemije koronavirusa je moguće i deportovanje državljanja Federacije BiH iz RS, uz ranije izjave entitetskih prestavnika o postavljanju punktova policije na entitetskoj liniji, je skandalozna, neprihvatljiva, prijeteća i u duhu je seperatističke politike koju provodi vlast entiteta RS”, smatra Salkić.

Navodi da je u entitetu RS u ovom trenutku duplo više zaraženih koronavirusom nego u entitetu FBiH, a da entitet RS ima duplo manje stanovnika, što pokazuje ko bi kome u ovom smislu mogao „biti pretnja“.

‘Nažalost i ova teška situacija, u kojoj se svi zajedno nalazimo, pokušava se iskoristiti za produbljivanje podjela i slanja poruka građanima ovog entiteta kako je neko prijetnja po taj entitet u ovom slučaju u smislu prijetnji po zdravlje građana”, kazao je Salkić.

Dodao je i da je evidentno da policija RS nema kapacitete da zatvori na stotine tačaka između dva entiteta koja se građani kreću, niti imaju zakonski osnov za to.

‘Niti policija ima mogućnost da deportuje bilo koga, jer velika većina onih koje bi oni da protjeruju i nemaju državljanstvo entiteta, već samo državljanstvo Bosne i Hercegovine”, naglasio je potpredsjednik Salkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad