Vapaj onkološkog pacijenta: Sat vremena šetnje, tako mogu pobijediti rak

Vijesti 29. mar 202017:15 > 17:22
N1

Šemsudin Gegić je renomirani bh. autor i reditelj, ujedno i onkološki bolesnik koji se liječi u Milanu. U Bosni i Hercegovini je od 23. februara, a odradio je i dvosedmičnu izolaciju.

Gegić je putem Facebooka uputio apel nadležnima da mu dozvole da se kreće bar jedan sat dnevno, oko zgrade u kojoj živi, jer je to njemu kao onkološkom pacijentu, oboljelom od raka pluća neophodno.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti.

“Poštovani!

Zbog pandemije korona virusa i veoma teškog stanja u Milanu gdje se liječim od raka pluća i limfnih čvorova, ja već više od dva mjeseca nisam primio imunoterapiju, koju inače, primam svakih 21 dan, a neizvjesno je kada ću opet biti u prilici i primiti je.

Po odobrenju liječnika koji me vode u Ospedale San Raffaele Milano, a nakon uspješnih kontrolnih pregleda i snimanja, dobio sam odobrenje da mogu putovati u domovinu BiH i promovirati moju knjigu ‘Ne daju mi oči da šutim’, koja je nastajala kao dio prateće tzv. ArtTerapije.

Zbog iscrpljenosti od sedmodnevnih medicinskih pretraga, CT i PET snimanja, tog 9.02., prije polaska za BiH, nisam primio redovnu imunoterapija, već su vizita i terapija prolongirane za 20.mart 2020., po mom povratku iz BiH u Milano.

U BiH i Sarajevo sam došao 23. februara i, odmah, nakon javljanja Kriznom štabu/Epidemiološkom Odjeljenju Kantona Sarajevo, s obzirom na to da dolazim iz korona virusom zaražene talijanske regije Lombardija, zajedno sa suprugom, stupio sam u 14-dnevnu dobrovoljnu kućnu izolaciju.

Iz poštovanja i obazrivosti, za dvije sedmice sam prolongirao već najavljene promocije knjige u bh. i crnogorskim gradovima.

Nakon što smo se, gotovo svakodnevno, supruga i ja, iz dobrovoljne samoizolacije, javljali dežurnim doktoricama, nakon 14 dana tokom kojih nije bilo nikakvih simptoma koronavirusa, rečeno mi je da mogu realizirati prethodno prolongiranje promocije moje knjige.

O ovom mom postupku sam putem medija obavijestio zainteresirane za moju knjigu i od šest planiranih smo veoma uspješno realizirali četiri promocije knjige. 

Sve vrijeme kućne samoizolacije sam također bio u stalnom kontaktu sa mojim doktoricama u Milanu. Informisale su me o sve većem broju zaraženih, a nažalost i mrtvih u Italiji, i sugerirale da se još ne vraćam u Milano, nažalost, prolongiravši mi terapiju za neki budući period kada se smiri ova teška pandemija korona virusa.

Do mog povratka na liječenje, rekle su mi moje doktorice da se moram čuvati i da, zbog nus pojava velikog broja do sada primljenih radio i imuno terapija, trebam održavati svoj imunitet i dnevno šetati najmanje pola sata.
To sam i radio sve dok niste donijeli zabranu kretanja za starije od 65 godina.

Od tada, pa sve do današnjeg dana, supruga i ja smo u našoj drugoj, vašom Naredbom i prema ugroženoj kategoriji bolesnika, rigoroznijoj kućnoj izolaciji.

Problem nastaje u nedostatku one, za moje ugroženo zdravlje, prijeko potrebne šetnje u danima i sedmicama kada nemam mogućnost primati terapiju.

Poštovani,  molim i tražim od vas, da me pokušate razumjeti, pa meni i drugim onkološkim bolesnicima kojima je to neophodno, a starijim preko 65 godina, odobrite bar polusatnu šetnju dnevno, kada ćemo se mi ponašati shodno propisanim naredbama i pravilima ponašanja tokom trajanja pandemije.

Samo tako je izvjesno da se, recimo, ja lično, mogu izboriti sa rakom pluća.

Ponavljam:

Molim i tražim pomilovanje i odobrenje da mogu, tokom perioda kada nije na snazi policijski sat, u trajanju najduže jednog sata, odgovorno se ponašajući, šetati bar oko zgrade u kojoj boravim u Sarajevu. Hvala!”

Podsjećamo, zbog pandemije korona virusa u BiH zabranjeno je kretanje starijim od 65 godina i mlađim od 18 u FBiH. Na snazi je i policijski sat od 20:00 do 05:00.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad