Direktor zeničke bolnice: Ovu situaciju nismo mogli predvidjeti

Vijesti 29. mar 202018:31 > 18:35
N1

Rasim Skomorac, direktor bolnice u Zenici je pojasnio kako je došlo do toga da 45 uposlenika ove zdravstvene ustanove bude prebačeno u izolaciju.

Sve se desilo nakon što je u tamošnju bolnicu prebačen pacijent iz Tuzle. Nisu imali informaciju da je bilo infekcije.

“Ovo je scenario za koji se očekivalo da se može desiti. Desilo se šta se desilo, niko od nas nije mogao predvidjeti situaciju. Svi znate da se radi o pacijentu koji je došao iz Centra za srce iz Tuzle. Zbog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja mi smo ga smjestili u bolnicu. Niko nije imao informaciju da imamo infekciju u Tuzli, i nakon toga došlo je do razvoja ove situacije i do kontakta sa zdravstvenim radnicima”, pojasnio je Skomorac.

VEZANE VIJESTI

Nakon saznanja da je pacijent pozitivan preduzeli su određene organizacione promjene unutar ustanove, prvenstveno unutar internog odjela.

“Napravili smo preraspodjelu u smislu izolacije svih pacijenata i identifikacije svog osoblja (ukupno 45 osoba) koje je došlo u kontakt sa ovim pacijentom. Svima je ponuđena mogućnost izolacije. Mi smo unutar samog internog odjela preostale pacijente izolirali i u budućem periodu će biti praćeni kao sumnjivi slučajevi. Kako će se razvijati situacija – vidjećemo. Biće testirani po potrebi kako bude nalagala struka”, rekao je.

Što se tiče zdravstvenih radnika svi koji su identificirani kao mogući kontakti, ponuđen je smještaj u Studentskom domu zbog daljeg praćenja.

“Oni koji to nisu prihvatili biće izolirani u svojim kućama i ponašaće se prema pravilima izolacije. Unutar samog internog odjela zbog ispadanja većeg broja doktora i sestara iz pogona, napravili smo reorganizaciju rasporeda rada i u ovom trenutku smo u mogućnosti da pružimo sve usluge u istom kapacitetu. Za nekoliko dana kad se obavi dezinfekcija reorganiziraćemo i rad prijemne ambulante“, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad