Privatne apoteke u KS bi mogle obustaviti prodaju zaštitnih maski i sredstava

Vijesti 29. mar 202019:15 > 19:18
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Privatne apoteke u Kantonu Sarajevo obratile su se Vladi Federacije BiH sa zahtjevom za izmjenu Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena zbog porasta veleprodajnih cijena maski rukavica i dezinfekcionih sredstava.

Ističu da su prinuđeni najtraženiju robu na svjetskom tržištu prodavati ispod cijene po kojoj ih nabavljaju.

“Ukoliko se ovakva praksa nastavi apoteke neće biti u mogućnosti da podnesu ovakve gubitke dakle prodaju ove proizvode ispod nabavne cijene ili bivaju sankcionisani za proizvode za koje obračunavaju cijene u skladu sa zakonom“, kazala je advokatica – zastupnica privatnih apoteka u Kantonu Sarajevo, Elmedina Bojičić.

“Mi ćemo kao organ učiniti sve da do toga ne dođe i upotrijebit ćemo sva pravna sredstva sve zakonom predviđene mjere. Sigurnost građana snabdjevenost građana životnim namirnicama predmetima opće upotrebe i naravno maske dezinfikaciona sredstva je svima prioritet i nećemo zaista dozvoliti da građani ostanu bez ovih roba”, poručio je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Zahtjev privatnih apoteka jedan je u nizu apela da se uz mjere u cilju sprečavanja širenja zaraze donesu i one ekonomske. Tako iz privatnih apoteka poručuju: Nećemo biti u mogućnosti prodavati maske, a vlada maske morate nositi van prostorija. Brojni su prijedlozi poduzetnika šta se sve treba hitno poduzeti.

“Oslobađanje od akontacije poreza na dobit za 2020, parafiskalni nameti, plaćanje doprinosa. Sve su države donijele da na tri mjeseca firme ne plaćaju doprinose”, izjavio je poduzetnik Ejub Kučuk.

Da se mjere koje Bosna i Hercegovina može poduzeti ne mogu porediti s mjerama drugih zemalja, pa čak ni susjednih ističe ekonomska struka.

“Hrvatska kao članica Europske unije ima na raspolaganju evropske fondove ima svoj monetarni suverenitet i emisije kredita koje Hrvatska narodna banka vrši za potrebe gradova općina i tako dalje. Ima institucije koje su sposobne da podržavaju institcuije kao što je Habor banka za finansiranje izvoza kao što su garantne agencije i tako dalje, mi sve to nemamo”, rekao je Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Kada je riječ o odgovoru države na postojeće loše stanje profesor Domazet ističe da je moguće osigurati sedam do osam posto BDP sredstava koja bi se mogla uključiti za intervenciju otklanjana posljedica korona virusa.

“To bi za BiH iznosilo dvije milijarde KM. Van snage staviti zakon o akcizama u BiH”, rekao je.

“Neka se oglase sada i ekonomisti koji su bili glasni u nametanju akciza, kada su govorili da svako ko je protiv nije stručnjak i da je neprijatelj države”, poručila je Svetlana Cenić ekonomska analitičarka.

Ekonomisti se slažu da je situacija krajnje ozbiljna a da se nadležni organi čine dezorjentiranim. Problemi se gomilaju, a odgovora nema. Aktivni su samo zahtjevi, apeli, vapaji za pomoć privredi u BiH, ali pitanje je na koji od njih, poput zahtjeva privatnih apoteka će država naći rješenje i sigurno je da se neće moći odgovoriti na način koji će zadovoljiti sve.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad