PITAJTE STRUČNJAKE I NADLEŽNE: Vahid Jusufović, Almir Badnjević i Adnan Maljević

Vijesti 29. mar 202020:58 > 21:00
N1

Korona virus pokazao koliko smo desetkovani sa medicinskim uređajima. Respiratori su najtraženiji u ovim danima. Saznajte kako na najave premijera FBIH Fadila Novalića da bi domaće kompanije mogle proizvoditi respiratore raguju stručnjaci? I da uspijemo, koliko dugo bi trajalo testiranje i dobijanje dozvola za korištenje respiratora - za N1 pojašnjava Almir Badnjević, doktor nauka iz područja biomedicinskog inženjerstva.

Tuzlanski kanton za sada nema niti jedan potvrđen slučaj corona virusa. Dnevno se obavi 20 testiranja. Broj trenutno izoliranih građana je veći od 6.000. U Kliničkom centru Tuzla obavljaju se samo neophodni specijalistički pregledi. Pacijenti se pridržavaju mjera. Dr. Vahid Jusufović – direktor Kliničkog centra u Tuzli gost je ND.

Sjedinjene Američke Države postale prve u svijetu po broju zaraženih, prešavši i Italiju i Kinu. Najkritičnije u New Yorku. A mi smo jutros slikom u Coloradu sa Nađom Memić – Krvavac, bosanskom i hercegovkom koja radi za svemirsku industriju.

Gorska služba spašavanja u Sarajevu je formirala dva tima koji će pomagati osobama starijim od 65 godina, trudnicama i majkama s malom djecom. Uvijek na ispomoći građanima…pripadnici Gorske službe govore za ND.

Tokom svog radnog vijeka, čovjek koji obavlja kancelarijski posao u trajanju 8-10 sati na dan, sjedeći će provesti punih 9 godina, a da pritom ne računamo sjedenje u toku obroka, u automobilu, pred televizorom. Kako sačuvati leđa, ostati fit u glavi i tijelu, pogotovo u danima izolacije, demonstrirat će nam Adnan Maljević – profesor sporta i kineziolog.

Raste broj zaraženih od corona virusa u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Posljednje informacije imaju naši reporteri na terenu…

Vidimo se u 08:00.

Za čitatelje i gledatelje N1 otvorili smo posebnu priliku da našim gostima, stručnjacima, doktorima i naučnicima, postave pitanja na koja traže jasne i tačne odgovore.

Razgovarat ćemo s epidemiolozima, pulmolozima, psiholozima, inspektorima, članovima kriznih štabova… sve s ciljem kako biste u vrijeme epidemije korona virusa dobili tačne, korisne i provjerene informacije iz prve ruke.
Razgovarat ćemo i o savjetima i preporukama za građane koji bi iduće sedmice trebali provesti kod kuće.

Sve što vas zanima možete pitati naše goste na Facebooku i Twitteru te putem maila [email protected] (subject: PITANJE ZA GOSTE).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad