Merhamet Tuzla: Hranu ćemo dijeliti dok budemo imali namirnica

Vijesti 29. mar 202021:17 > 21:19
N1

Narodna kuhinja Imaret u Tuzli posljednjih dana bilježi povećanje broja korisnika. S druge strane donacija nema kao ranije, zbog aktuelne krize nastale zbog epidemije korona virusa. Iz Merhameta poručuju da će hranu dijeliti dok budu imali namirnica.

Penzioneri, socijalno ugrožene kategorije, mlađi, stariji, bolesni i zdravi, čekaju u radu za hranu. Ne razmišljaju o tome koliko je opasno po zdravlje da se grupišu u doba pandemije. Glad ne poznaje srah. Misle na to kako će dobiti malo vruće čorbe i hljeb. To je jedino što će danas pojesti.

“Koristim kuhinju deset godina. Hranim unuka, sina i sebe”, rekla je Mersa Škorić.

“Stalno dolazim. Kako nije značajno. Tu stanujem i moram doći. Šta da jedem? Neko ima. Sve će ovo proći. Ali korona će ostati u srcu pokvarenih ljudi”, rekla je Azra Hajrulahović.

Narodna kuhinja Imaret ima 2.400 korisnika. U doba krize sve je više onih koji traže pomoć.

“Kod nas non-stop telefoni zvone. Non-stop traže ljudi stariji od 65 godina. Mi ne znamo na koji način da odgovorimo iz razloga što nemamo donacija pravnih i fizičkih lica kao što je to do sada bilo. Firme su zatvorene, većinom ne rade. Svi čuvaju sredstva za sebe, a ne za potrebe Merhameta”, pojasnila je Mensura Husanović iz Merhameta.

Topli i suhi obroci dijele se tri puta sedmično u duplim količinama kako bi korisnici imali za cijelu sedmicu. Ali do kada ?

“Kada se radi o suhim obrocima, toga nema toliko u zalihama jer nismo planirali dijeliti na ovaj način. Topli obroci? Mislim da možemo u narednih desetak, petneaestak dana sa ovim trenutnim zalihama. Ja se nadam da ćemo imati gdje nabaviti i na koji način“, rekla je Husanović.

“Za sedmicu, ne može nam biti. Pošto nas ima devetero. Imam i snahu i sina i unuče. Šta ću. Od Boga je toliko, koliko je. Raspodjelimo. Mojoj dječici i snahi i tako”, izjavio je korisnik Jasmin Osmanović.

Drugog hljeba osim ovog nemaju. Ne žele ni pomisliti da bi mogao doći dan da ga više ne mogu dobiti.

“Kuhinja nam je sve i sve. Ona kad bi se zaustavila, nas pola penzionera i onih koji primaju socijalnu pomoć, koji nemaju baš ništa, mi bismo pocrkali od gladi”, izjavila je Mersa Škorić.

Osim ovdje, hrana se djeli na 17 punktova na području Tuzle, Kalesija, Lukavca i Gračanice. Neizvjesno do kada.

Iz Regionalnog odbora Merhameta kazali su da su uputili dopis gradskom i kantonalnom kriznom štabu kao i gradskoj i kantonalno vlasti od kojih su tražili pomoć da kuhinja opstane. Ona je ovim korisnicima potrebna jer je njima kriza svaki dan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad